Kako je Catch & Release stekao popularnost kod nas

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
dr.lucky je napisao(la):
Ja samo ne shvatam zasto se svaka tema na kraju bavi analizom Mixmastera??? :doh:
Pa da... bolje da odmah započnemo svaku  novu temu sa njim, nego da čekamo kraj...  :hammer:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ja već nazirem novo remek delo srpske kinematografije - režija Mixmaster, kamerman Zakula, glavni glumac Mixmaster, naslov "Kako je propao Catch & Release"!  :doh:

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Goci je napisao(la):
Ja već nazirem novo remek delo srpske kinematografije - režija Mixmaster, kamerman Zakula, glavni glumac Mixmaster, naslov "Kako je propao Catch & Release"!  :doh:

Imate moju FINANSIJSKU podrsku! Samo da nam Mix glumi :D

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
:mad: Ko to dira Nixmastera dok mene nema?
Bre, ne moze covek da se posveti egzistenciji od vas, pored vas mi Mixmaster ni ne treba! :hammer:
Pa Mixicu, od kad ti to sa erekcijom traje? Vidim da si mi u zadnje vreme cas snuzden, cas konfiktan, sve na ivici crne rupe! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Daj. zivota ti, upadni bar jednom u nju, makar i s mekim, da se odmorimo!
Mi STANOVNICI VELIKIH GRADOVA zaista pokusavamo da se medjuzvezdanim skokom individualizma i gradjanskog vaspitanja, a u skladu sa uzrastom u kome smo, izolujemo iz u zadnje vreme nadiruceg primitivizma sa svih strana i erekcija bas nema mnogo veze s tim.
A kad se malo zalecis, pokazacemo ti kako se fino skidaju gace. Skoro je isto kao i na primitivan nacin. ali je drukciji pristup! :hammer:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Nije, ako zatvorish vrata i ostanesh u intimi.
Ovako kako ti radish vec vishe puta, hm...
Ali ako se olakshash pri tome, hm...
Pre ili posle krvavljenja ruku od ribe....?
Mnogo je pitanja.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
pedjabg je napisao(la):
Mnogo je pitanja.

:D :hammer:

Tadic

Junior member
Učlanjen(a)
07.08.2007.
Broj reagovanja
0
pedjabg je napisao(la):
Mnogo je pitanja.

Uffffff, Pedja BG, ovo je bilo vise nego briljantno!!! Dva plusa, da zaokruzim na pola veka! A fora je milenijumska!

"El Presidente".

Tadic

Junior member
Učlanjen(a)
07.08.2007.
Broj reagovanja
0
Ne dozvolise mi dva plusa, sorry, al' ga pamtim!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Hajde da se vratimo na ovu, krajnje aktuelnu i interesantnu, temu. Da li neko od vas ima drugačije objašnjenje za navodnu (izmišljenu) popularnost lova, pa oslobađanja ribe.
Ja ponavljam da je u 90% slučajeva motiv prikrivanje isuviše skromnog ulova. Šta vi kažete? Konkretno, molim.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Licno mislim da to nije istina. Naravno da ima i to uticaja, ali pitanje je u kojoj meri. Problem lezi i u tome i da cu analizu samo tog dela. Ribolovci su poznati ko lazovi, uvelicavaju svoje ulove, sasvim normalna stvar. Nas sport jeste takav, bez obzira na individualnost, svakome godi kada mu se dive zbog velicine ulova. To hrani sujetu, povecava pojednica kako u svojim tako i u tudjim ocima. Od uvek je tako bilo. Sve nas zanimaju kapitalci. Ponavljam kapitalci. I tu se sada javlja problem. Odnos kvantiteta i kvaliteta. Da li je uspeh ako se nalovi 10 kg klenova. Jeste iz nekog ugla, ali veci je uspeh maknuti nekog od 1.5 kg i vise. Ako lovite sitnije i trpate u kesu samo da bi se dokazivali pred ortacima, onda sta reci?? Zato ja pristupam problemu sa selective harvest idejom. Sitni me nezanaimaju. Vracacu ih u vodu. Krupniji mogu da prodju i tu se javlja sledeca ideja. Ako imate problema sa tim da ce da vas smatraju lazovom, ulozite lovu u fotoaparat. Klick fotka....prosto. Necu da budem licemer i da glumim seka persu. Naravno da ako bi maknuo klena od 2 kg da bi ga odneo. Sliako bi se u svim mogucim i nemogucim pozama, prepario bi ga. To je kaptalac na koga bi bio ponosam. Kvalitet. Ako nalovim 10 kg klenova, sitnijih i potrpam ih u kesu, nepostizem nista posebno. Da ne bude tupljenja, kako sam ja los ribolovac, kako tu cifru nisam nikada postigao, odgovor je jesam i to odavno. Vise me to nezanima.

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Mislim da vecina ribolovaca prolazi kroz faze u svom ribolovackom stazu. Ja sam dugo (a sada vrlo retko) sve nosio kuci i hvalio se kod neuspesnih "kolega" i vracao im za nesto od ranije. Sada sam u fazi da nosim ribu kuci samo kad mi neko trazi za krkanjac, eventualno kada idem u ribe zajedno sa ljutom konkurencijom onda nosim sve samo zbog takmicarskog duha i kasnijeg cascavanja u kafani.

U svakom slucaju iz faze da sve nosim polako sam presao u fazu da nosim samo po "narudzbini" a totalni C&R ko zna ...

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Posle tri strane ne bas uvek offtopics-ovanja, ajmo Jovo nanovo!
C&R je stekao popularnost jednostavnim nekritickim i laickim kopiranjem. Niko nije obratio paznju na tipove voda (mislim na model upravljanja) na kojima je u USA primenjen i na okolnosti (na tim vodama) u kojima je primenjen. Da ne govorim o opstim okolnostima u USA, bitno drugacijim od onih u SRB. Naravno da je negde C&R u nekom trenutku, tj. periodu apsolutno opravdan, ali kao privremena mera. Nekritickim zalaganjem, C&R je u nasim okolnostima nepotrebno suprostavljen zelji da se riba u dozvoljenoj kolicini i meri odnese. Odnosenje nije obavezno, naravno, ali NEMA UNIVERZALNOG ARGUMENTA za zabranu odnosenja. Takodje, ima niz mera i nacina koji se mogu primeniti i disciplinovano primeniti i sprovesti i da riblji fond ne bude nicim ostecen, ali mora postojati ribolovna kultura i disciplina (pa i elementarna prosvecenost) ribolovaca, a ne jareca iskljucivost po principu SVE ILI NISTA (svaka iskljucivost je odlika primitivnih).
Potpuni C&R je sustinski nepotreban na vodama na kojima se uspostavi stabilan rezim ribolova, sa pritiskom i uklanjanjem dela zetve u meri koja obezbedjuje stalnost kvaliteta i time atraktivnost ribolova. Selektivnim izlovom se omogucava brzi i prirodnom rezimu blizi "promet gena" u populaciji. I ima niz drugih prednosti, ali moram na predavanje.
Licni aspekti (mnogo malih, kapitalci, ribolovceva sujeta i sl.) koje navodite nisam smatrao da su predmet ove price (moja jednostranost, verovatno profesionalna deformacija). Mada vidim da pogesih. Lucky je to uglavnom dobro elaborirao.

Vrh Dno