Kako je Catch & Release stekao popularnost kod nas

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Ako ja, npr., izvadim, ujutru, oba lepa klena iz popularnog brzaka na Timoku i ponesem ih kući, moji prijatelji Denmil i Zuba poslepodne na tom istom brzaku neće da lovnu te iste ribe, jer sam ih ja odneo.

To što neće oni da ih ulove i nije tako strašno, strašno je to što ja neću više moći da ih imam na omiljenoj muvi  :D , šala mala.

Možda je baš zbog uviđajnosti prema kolegama mušičarima u kombinaciji sa zaštitom i tako siromašnih reka, Catch & Release postao popularna "filozofija".

Uostalom, i tako su morske ribe zdravije za jelo.

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
E moj Strelce, oba klena iz tvog omiljenog brzaka nikako ne mozes da odneses, to su vec uradeli
Baleja i Drakula... :bleh:

Salu na stranu, lako je s musicarima...bar s ogromnom vecinom.
Po meni mnogo je veci problem odnosenja riba upecanih drugim tehnikama, C&R usaditi
nekom plovkarosu koji dva sata ceka klena na visnju,  :nowink: ne biva...

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Verovali ili ne ja sam video na kolubari jednog kako je vratio nazad u vodu klena ili skobalja kojega je upecao na plovkarošku neku metodu ..  naravno oko njega je bilo još jedno 20 ak plovkaroša najmanje koji su stavljali sve u kesu ..

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
c&r je najsladji pred drugima, bar meni....

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Pogotovu kad si na vodi na kojoj nije obavezan C&R i kad ti hvataš, a ovi oko tebe duvju u prste :hammer:

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
pa kad je obavezan c&r onda to svi rade, barem prividno

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Mislim da ce C&R zaziveti kod nas od onog trenutka kada to prestane da bude "filozofija" a preraste u nacin zivota.....da,jedem ribu,ali nijednu nisam poneo niti cu jer mi je puno srce mnogo veca nagrada od punog zamrzivaca.

catizr

Junior member
Učlanjen(a)
03.07.2010.
Broj reagovanja
1
Nemam problema sa C&R filozofijom,cak ni ne razmisljam o tome u smislu pokreta.Ribu ne jedem i obavezno pustam nazad,pecam zato sto volim.Ribolov smatram odmorom i ventilom od svakodnevnog stresa na poslu (zato se trudim da svakodnevno pecam :D).Kada ljubav prema reci i prirodi uspemo da usadimo mladjim narastajima tada C&R nece biti  filozofija nego opste prihvacena pojava do tada moja deviza je "misli globalno deluj lokalno".

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
treba svi da podjemo od sebe..... ja nisam poneo ribu kuci ne pamtim kad,hvatao sam basove po 2 i kusur kg i to mnooooooooogoooooooo komada ali ni jedan nije zavrsio u rerni ili tiganju....i kao sto neko rece najsladje je pred nekim pustiti ribu nazad,to je meni zadovoljstvo vece nego ne znam ni ja sta..... C&R rules strogo....
p.s. i bez kontra kuke naravno....

cikamike

Senior member
Učlanjen(a)
01.11.2010.
Broj reagovanja
0
falco je napisao(la):
Na startu da kažem da nisam strogi zagovornik bezuslovnog C&R. Teško je bilo šta zameriti ljudima koji ga primenjuju, jer vraćanje ribe se ne može okarakterisati kao negativno. Možda bi čak u nekim situacijama za vodu bilo korisnije da se ulovljena riba odnese, ali da sada to zanemarimo. Ono što me nervira kod nekih pristalica stopostotnog C&R je često apsolutno arogantan odnos prema onima koji vole da poneku ribu odnesu kući.

Malo sam se zamislio u kojim situacijama ja puštam (ili bih pustio) ulovljenu ribu, iako propisi to ne zahtevaju:

1.  Riba je, po mom mišljenju, nedorasla. Malo mi je glupo da odnesem ribu ispod 2-3kg ako već može da naraste preko 10kg (npr. mera za smuđa i štuku je sramnih 30-35cm  :mad:).

2.  Riba je, na globalnom nivou, retka ili ugrožena. Kada bih, nekom srećom, ulovio npr. vretenara pustio bih ga, sve i da ima 2 kila (pod uslovom da preživi besomučno slikanje  :D).   

3.  Voda je siromašna ribom i veoma osetljiva na svaki spoljni uticaj. Planinski potok može prirodno imati malo ribe (a može neko i "neprirodno" da ga prazni), pa je tu svaka glava dragocena  :yeswink:.

4.  OSTALO: Riba je promašila kalendarski mrest; Ulovio sam (i poneću) krupnu ribu, pa puštam sve ostalo, iako je solidnih gabarita; Ne jede mi se riba ili nema ko da je čisti; Želim da nerviram one oko mene koji su pristalice pokreta "sve u kesu"; Jednostavno mi tako "došlo"; Nešto drugo što mi sada ne pada na pamet; ...  :bye:

A ako mi se baš posreći pa ulovim dobru ribu i pri tom me ne "koči" ništa od gore navedenog, mirne duše je odnesem kući. Kad se sve sabere ovo se prilično retko dešava.

P.S.: Skoro svo mušičarsko vreme provodim na C&R vodi, pa sam samim tim lišen bilo kakvih dilema.

Covek napisao pre 4 godine...

Nekako mi je ovakav pristup najprihvatljiviji.

Prle

Senior member
Učlanjen(a)
30.01.2010.
Broj reagovanja
0
Catizr nemoj tako.
Čikamike postupa pravilno po mom mišljenju - ako si novi na forumu i zanima te tema, iščitaš sve pa postuješ da se ne bi ponavljao.
Tako sam i ja radio prošle godine kada sam kretao sa mušičarenjem i kada sam se priključio ovom forumu,

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
tačno, i ja sam na početku pročitao sve i jednu temu od početka do kraja pa sam se onda uključio forumu ali to je bilo nekoliko godina u nazad pa sam imao mnogo manje za pročitati :hammer: ali i onako je skoro sve pročitano kako je šta svakim danom bilo napisano.

U ovu temu se nisam baš upuštao. Kako je C&R postao popularan kod nas? Sumnjam da iko ima potpun odgovor ali... recimo, neki jer im se to dopadalo gledajući zapadnjake i ispalo im to frajerski pa počeli i sami da budu "frajeri"; neki zbog siromašnih reka u svojoj okolici šta znači zbog prepoznate nužde; neki jer nas veseli da puštamo ribu i nismo nešto previše oduševljeni ukusom ribljeg mesa; neki jer to sami znaju najbolje pa o tome mogu samo oni da pišu/govore  :lol:

kako god da okrenemo, za naše vode je čini mi se dobro da C&R pridobija što više popularnosti jer je to jedan od načina da kroz par generacija dobijemo bogate vode.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Upravo to,Seb...jos da dodam,pametan covek nema mnogo dileme.Sam vidis(bar ovde u Srbiji) kakvo je stanje.Dodjes na kanal koji obiluje stukom.Dodjes prvi dan,odusevis se....udarci,kacenja,vadjenja,slikanje...puno srce.Vidis ostale ribolovce,ako ih tako mogu nazvati,koji nose i primerke od 15-20 cm sa debilnim izgovorom da je takva riba najbolja.....narednih dana dolazis i sve slabije prolazis.Mesto se "proculo" i sad vec prisustvujes jos jednoj "stukijadi" sa gomilom nemoralnih ljudi koje nije briga da li ce te ribe ostati u tom kanalu za neki drugi dan koji bi mogao i da provede sa svojom porodicom,nauci klince da pecaju....da omoguci i njima taj isti osecaj koji je i on doziveo,vadeci lepu stuku...ne.Kratkovidost i licemerje opste su poznate "vrline" koje krase lokal "sampijone" u ribolovu.Puno mi je srce dok se borim sa ribom a fotka na taj trenutak najlepsa uspomena.....

Vrh Dno