Kako je Catch & Release stekao popularnost kod nas

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
BRAVOOOO!!!!
Evo ja sam pocetnik ali svakako da imam dobrih ulova iza sebe....i oni svi i dalje plivaju......teska je optuzba da je C&R stekao popularnost kod pocetnika,bar ja to tako vidim.Ko veruje,veruje,ja i dalje pustam sve sto ulovim........pozz

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
tomose,
da te pitam nesto a da se ne naljutis na mene?
hoces li molim te da nam pokazes 5 fotografija ulova vrednih za poneti i pohvaliti se , koje si zive i zdrave vratio u vodu?

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Naravno da mogu.Trenutno sam na poslu,ali upload cim stignem kuci....ne ljutim se,naravno....cak stavise,citam sve tvoje textove u S&F i mislim da su napisani odlicno,sa puno prakse i puno smisla.....jedino oko cega se ne slazem sa tobom je ovo oko c&r filozofije,ali siguran sam da bih te razuverio kada bi bar jedan dan pecali zajedno....bice prilike.Pozz

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Početkom devedesetih,dok sam još uvek bacao varalicu i tek počinjao sa mušičarenjem,u samom gradskom jezgru Kladova bilo je moguće uhvatiti veliki broj krupnih bucova u samo jednom izlasku!Sećam se da sam tada počeo da puštam prilično krupne ribe iz želje da šokiram ostalu ribolovačku bratiju koja se okupljala na istom mestu.Za  klinca koji tada ulazi u period adolescencije to je svakako očekivana pojava;šokirati okolinu.Naravno,za veliki broj ljudi iz tog doba to je bilo prilično deplasirano i folirantsko ponašanje balavca koji solidno lovi krupne ribe.Godinama nakon toga,riba koju ulovim i vratim u vodu daleko je od nekadašnjih mladalačkih fantazija o nekakvoj izuzetnosti,i predstavlja lični i simboličan čin!Prevashodno,to je za mene duhovna satisfakcija i potreba da se živom biću ne oduzme život zbog egzistencijalnih ili bilo kojih drugih razloga koji je navode da se prevari na veštačku mušicu.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Uf Sale ne bih se bas slozio s tobom u potpunosti, uostalom ovde smo i da se ne slazemo. ZAmisli kad bi se svi slagali, sta ce nam forum!

Catch and Realise iako je "pokret" koji je takvu formu dobio kada je to neko stavio na papir ili gde vec a postojao je i mnogo ranije  a radi se nista vise nego o

STANJU SVESTI

Znaci po tome a i po meni, cak i ne moras uhvatiti ni jednu jedinu ako imas ovo u glavi. Zasto?

- nasledis od oca, dede...
- jednostavno zelis da se vratis toj ribi jednog dana
- neces da nosis jer ne jedes ribu
- neces da nosis jer ti sladja morska
- ides na vodu sa manje obaveza, opreme i razmsiljanja, sta kako sa ulovom

Znaci kratki rezime, mislim da uopste to nema veze sa kolicinom ulovljene ribe.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Mi ribolovci imamo tu privilegiju da zadovoljimo praiskonske instinkte,a ipak sačuvamo život lovine.Lovci se ne mogu uzdati u tako nešto :lol:

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Mogu...shoot and release...iliti:shoot and miss..... :D :D
Zeleo bih samo da se nadovezem na Djoletov post,koji je pogodjena sustina samog ribolova.....po cemu meriti pravog ribolovca?Kolicini ribe? Zato kazem da je sama ideologija oko pustanja ribe vezana za pojedinca,nebitno da li on pecao tarpune ili suncanice....

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Mislim da ne bi trebalo C&R dovoditi u bilo kakvu vezu sa kolicinom ulovljene ribe jer se te dve stvari sustinski razlikuju!  C& R je stvar opredeljenja(u slucajevima gde nije obaveza) ,a  kolicina ulovljene ribe zavisi pre svega od  sposobnosti ribolovca,koja je individualana kod svakog pojedinacno,sta vise ,ne mogu svi ni biti dobri ribolovci(kao ni fudbaleri,ljubavnici,plivaci itd...),ali to nikako ne oduzima pravo nekome da se opredeli  za  pustanje ,makar i tog skromnog ulova.
Licno, nemam sklonosti ka bilo kakvoj isklucivosti,pa tako sebe ne opredeljujem za obavezno pustanje ili obrnuto,ali sticajem nekih okolnosti prosle godine nisam odneo nijednu ribu,a  bilo ih  je u meri svakako .
Isto tako ako u nekom momentu pozelim da odnesem ribu da pojedem ,svakako cu to uciniti.
...mada zgodna mi je ova ribara preko puta zgrade,fino ociscena  sveza pastrmka 1kg za cenu jednog pakovanja udica....

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
citajuci postove sticem utisak da moj stav i vidjenje ribolova vecina ili svi osudjuju? cak i ljudi koji gotovo identican odnos imaju prema ulovu kao ja ? bas mi je nejasno.
Catch & Release je sada toliko IN  da je sami pomen likvidacije ribe toliko OUT  da se cak i ljudi koji povremeno okrvave ruke i kesu dvosmislenim recenicama izjasnjavaju u korist Catch & Release- a.
izgleda da me gotovo niko nije razumeo i pazljivo citao moje postove?
Darko (ex. Feanor) je napisao(la):
Mislim da ne bi trebalo C&R dovoditi u bilo kakvu vezu sa kolicinom ulovljene ribe jer se te dve stvari sustinski razlikuju!  C& R je stvar opredeljenja
nebi se slozio. prelistajte na forumu temu o musicarenju npr. klena . koliko procentualno od objavljenih riba zadovoljava kriterijume da zavrsi u torbi?. isti slucaj je i kod drugih riba ....smudj, bucov stuka , pastrmka ....i tako redom . logicno je da ce onda preovladati Catch & Release.
drugi uzrok su nase savremene gospodje kojima je lakse da kupe gotovu ociscenu ribu , umesto da im smrdi po kuci i da prljaju ruke .
tu su i nasa razmazena deca koja gotovo uopste nejedu ribu , a kada jedu nikako nece klena koji je pun koski vec jedino u obzir dolazi neka kupovna .
Djole je napisao(la):
Catch and Realise iako je "pokret" koji je takvu formu dobio kada je to neko stavio na papir ili gde vec a postojao je i mnogo ranije  a radi se nista vise nego o

STANJU SVESTI

Znaci po tome a i po meni, cak i ne moras uhvatiti ni jednu jedinu ako imas ovo u glavi. Zasto?

- nasledis od oca, dede...
- jednostavno zelis da se vratis toj ribi jednog dana
- neces da nosis jer ne jedes ribu
- neces da nosis jer ti sladja morska
- ides na vodu sa manje obaveza, opreme i razmsiljanja, sta kako sa ulovom

Znaci kratki rezime, mislim da uopste to nema veze sa kolicinom ulovljene ribe.

djole i nevalja da se slazemo u svemu jer bi forum zamreo totalno.  :)

i ja se neslazem sa tobom  :nowink: kakva svest? uopste nerazumem? bivsi varalicari , plovkarosi , dubinkasi ....odmah po registrovanju naloga na musicarenje.org automatski dobijaju svest  :doh: i vise nije bitno upecati ribu , vec nas ispunjava sam boravak na reci , slusanje cvrkuta prica i zubor vode?
ribolovac je covek koji lovi ribu a posmatrac ptica se zove ornitolog . tako ja vidim ribolov . na reku idem prvenstveno sa jednim ciljem a to je da upecam ribu . to se desava na reci u lepom ambijentu pa je zadovoljstvo jos vece .
licno ja ogromnu vecinu ulova oslobodim iz vise razloga. jedan jer je rec o sitnim ribama koje je steta ubiti . drugi je jer mi nije potrebna iz razloga koje sam vec opisao nekoliko recenica vislje u ovom postu ....
povremeno ponesem celokupan ili deo ulova i poklonim roditeljima i blizim rodjacima koji vole recnu ribu a nema ko drugi da im ulovi ...i nevidim nista lose u tome sto nisam Catch & Release musicar , kao i vecina nas ...mada niko nece javno da se izjasni  ;)

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Stanje svesti, pa valjda se razlikujemo od zivotinja po necemu, da mislimo i donosimo odluke. Znaci da odluku da neko bude CandR donese pre, kasnije ili nikad. Ako i donese odluku, doneo je svesno kao sto i druge stvari radimo u zivotu. Razliciti su putevi koji navode na to vec sam neke prethodno i napisao.

Moguce da je nekom IN ali zasto je to lose ako je to njeova licna satisfakcija ili zadovoljstvo. Drugo je ako neko to radi da bi se pokazao pred drugima kako radi nesto "pozitivno" to je vec druga prica koju bi i preskocio, vec smo naslusali dosta toga ranije na forumu (mada u drugoj konotaciji).

Takodje i zasto bi OUT bio nosenje ribe? Svestan sam da postoje neki koji to ne optravdavaju, ali opet njihov licno misjlenje i stav, ljudi smo takvi kakvi smo da se ne slazemo u svemu, ali da neko o nekom sudi sto je poneo ribu u kuci u dozovljenim kolicinama je suvisno komentaristi, k je sudija a i koja je optuzba.
Siguran sam a i znam na sta ciljas je da postoje pojedinci koji nose ribu a pisu da su CandR, ma ok, pusti to Sale, sve su sitne stvari kojima se ne treba opterecivati, zivot je kratak da bi se gubilo vreme na rasprave oko takvih stvari. Nekom je lepo da se "pohvali" pa makar radio i suprotno.  ;)

Zaboravih sto su neki otsili mozda u CandR... nece da popnjavaju papire o dnevnom ulovu  :D :D :D a posle i zavrsnom godisnjem.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ja sam se več izjasnio stotinu puta  :lol: Nisam sledbenik filozofije C&R ali puštam 99%  mojega ulova ne glede koliki je taj ulov. Ako uzmem nešto to je samo ako mi je ta riba baš zamirisala i ako bi netko od mojih rođaka ili prijatelja jako želeo da ima to i to na stolu. Inače mene najviše usrećuje kada puštam ribu i zato to radim iako nisam C&R sledbenik. Apsolutno sam za to da su neke vode pod strogim C&R režimom ali i za to da je na nekim vodama dozvoljeno odneti neki minimalan broj ribe. A sada ko voli da sam sebe laže sam si je kriv...i slažem se kako Djole kaže da nema smisla beliti si glavu sa takvim sitnicama.

Ja uglavnom lovim sam pa me nema ko snimati prilikom puštanaj mog ulova ali evo jedne sličice prilikom puštanja jednog šarančeta  ;)

Da ulovim mladicu tešku koliko je i ovaj šarko i nju bi pustio nazad sa još večim zadovoljstvom. Ko voli imati trofeje na zidu ja to ne optužujem ali u mojoj kući ja to ne želim imati...samo fotke i lepa sečanja prilikom puštanja su za mene neprecenjiva.

Prilozi

• cn'r.jpg
    cn'r.jpg
    97,8 KB · Pregleda: 120

Prle

Senior member
Učlanjen(a)
30.01.2010.
Broj reagovanja
0
Iskreno rečeno najpribližnije mi je Đoletovo i Sebastianovo glediše. Ukoliko neko i ponese ulov kući, a on je u okviru zakonom dozvoljenih mera, nemam šta da prigovorim čoveku.
Ja lično nisam poslednje tri godine ništa poneo sa vode kući osim upale mišića i ozeble bešike, bilo pre dok sam bacao varalicu - bilo sada mušicu.
Da li ću ubuduće nekada nešto poneti? - Možda i hoću, ne znam još uvek.
Sa druge strane kada pogledam, nije me za te tri godine najviše veselio taj čin puštanja ulova (iako mi je bilo zadovoljstvo), već sama činjenica da sam na pecanju i verujte uživao sam u svakom momentu (osim kada u bermudama prođem kroz koprive ili kupine).

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Inace nemam potrebu da se dokazujem niti to cenim,ali za mog drugara Saleta... ;)
Da napomenm,mozda ovi ulovi nekom nisu Bog zna sta,ali meni kao pocetniku su itekako vredni i prija mi sama pomisao da nijedna od ovih riba nije uzeta.....
http://img638.imageshack.us/g/fotografija0080.jpg/

Posto sam idem u ribolov,cesto se i ne slika svaki ulov a cesto bude i vise primeraka slicne velicine...nebitno,nemam sta kome da se pravdam,ko me zna,dovoljno je......meni ce i dajle ribolov biti ventil i bekstvo od sveg loseg u zivotu koje se nakupi....

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
Mi ribolovci imamo tu privilegiju da zadovoljimo praiskonske instinkte,a ipak sačuvamo život lovine.Lovci se ne mogu uzdati u tako nešto :lol:
evo da odgovorim zvezdanu;;ZAMISLI GUMENE METKE ,UDARIS PATKU I OSAMUTIS JE TIM METKOM,DOTRCIS ,USLIKAS SE DOK JE POLU ZIVA ,RASIRIS JOJ KRILA I PROLJULJAS PAR PUTA KROZ VAZDUH DA UDAHNE ,CIM UDAHNE I POLETECE ...znaci mogu i lovci isto:hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:SORRY ZA OFF ,bilo je jace od mene.......
i da se nadovezem jos.....ribu ne nosim iz prostog razloga jer je ima sve manje to je ocigledno i ne bitno da li si plovkaros,dubinkas ili varalicar ako si C&R neces nositi ribu nego je uredno i ne povredjenu vratiti nazad.....

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Svako ko nosi kući ribu da jede nije nikakav grijeh.Oni što prodaju treba da se stide.
Da se ovim sportskim metodama riba istrebi-TEŠKO!

Dok se mi natežemo koliko je IN ili OUT,mreže,struja i ostale nebuloze istrebljuju riblji fond.

Pa konstatna zagađenja.Đžaba mi puštamo kada neki "baja" ispusti iz neke fabrike otpadne hemikalije.

Imam ispod kuće riječicu koja je mrtva.A kao klinac sam se tu kupao i lovio ribu,i to kakve komade.A danas zahvaljujući "progresu" ta voda je MRTVA!

Slikaću vam lokalne bare da vidite šta je "horor"....

Sve što mogu reći: Nek' nam je bog na pomoći!!!

Vrh Dno