Kako je Catch & Release stekao popularnost kod nas

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Juče je bilo neko varaličarsko takmičenje u Beogradu na jezeru Ada Cinganlija ,to je jedna jako bogata voda gde je bilo zabranjeno pecanje zadnjih 10 godina i stvarno rigorozna kontrola pošto je to i šetalište Beogradjana ,prošle godine je otvoreno za ribolov i možete misliti kakvih sve riba ima... nebitno ‚, uglavnom takmičenje je bilo Catch and Release karaktera što je u principu jako pohvalno . medjutim cela priča je u tome da su varaličari uhvatili izmedju ostalog i jednu kapitalnu ribu od 100 cm koja je ulovljena na neku varaličarsku kašiku ,naravno progutala je te trokrake pretpostavljam do škrga i kada je puštena nazad što je i fotodokumentovano ,izgledalo je kao da je veoma živahna ,medjutim kako sami i priznaju posle nekog vremena je izašla na površinu i crkla ..eto dakle bolje nemojte vraćati ribe koje prokrvare iz škrga jer je neminovno da će da uginu .

Stuka-5.jpg

Stuka-6.jpg

Stuka-8.jpg

Stuka-9.jpg

Stuka-12.jpg

citat
"Sa staze dolaze vesti da je ona kapitalna štuka od jutros izgleda - uginula. :( Nekih pola sata posle vraćanja - samo je isplivala i okrenula se stomakom na gore... Šteta, zaista šteta. Izgleda da je bila iscrpljena od mresta, a potom je prošla kroz zamaranje, vađenje udica, malo je usput i prokrvarila... "

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Sudeći prema fotografijama,što nikako ne treba uzeti kao neoboriv dokaz,riba nije reanimirana nakon vađenja udica,već se stiče utisak da je puštena da otpliva i to iz najvećeg plićaka.Ovako krupne ribe ipak treba držati malo u rukama u  dubljoj vodi,uz već svima dobro poznato pomeranje napred-nazad!Moje impresije su takve,ko zna,možda zaista nije imala nikakve šanse.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Moguće druže ,naišao sam na ovu reportažu i odmah se setio ove teme na forumu .Verujem da su ti momci ipak dali sve od sebe da preživi ta riba ali koliko vidim tu na jednoj fotografiji se vidi i dosta krvi ,to je pretpostavljam delo trokrakih udica u škrgama .. svejedno mislim da mi Mušičari ipak to radimo dosta sofisticiranije i verujem da ribe koje mi oslobodimo imaju dosta veće šanse da prežive ...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6xsBzxCcqbU[/youtube]​

jeprli

Senior member
Učlanjen(a)
26.01.2011.
Broj reagovanja
1
Osobnog sam misljenja da reanimacija nema veze u ovoj prici, iako je treba uzeti u obzir sa vecim ribama...borbe su duze i daleko veca koncentracija laktoze se akumulira u misicu ribe sto je ostavlja bez "daha".

Problem se mogao lako resit da nisu bile dozvoljene trokuke udice, kontra kuke na ovakvim udicama jednostavno poderu u sta god su zabodene pri vadjenju(isto se desava i sa jednokukim kad se ne savije kontrakuka). Jasno se vidi i da je riba stavljana u najlosnku vrecicu zbog vaganja(valjda je bitna duzina a ne tezina ako je C&R u pitanju) ili nekog drugog razloga. Sve u svemu ovdje ima previse negativnih faktora za uspjesan C&R. Ko god je organizovo ovo takmicenje u C&R stilu nema blage veze kako se pristupa ribolovu sa tom idejom da se ulov vraca.

Ta riba da je bila zakacena "osunecenom" jednokukom imala bi daleko bolje sanse da nastavi svojim poslom.

Ovakve gluposti se cesto pojavljuju na jednom forumu vezanom za varalice...ljudi izgleda nemaju obzira sta u stvari urade svom ulovu koji nameravaju vratiti nazad. Bitne su slike sa narajcanim priborom i cekanje pohvala kolega na ulovu i "lepom" gestu.

Negde pre je administrator jednog bloga okacio svoj nesvakidasnji ulov sa povecom zenkom smudja pred mrest. Dakle riba se umarala dok vise nije bilo nikakvog opiranja, zatim je izvadjena i drzana pod skrge u vertikalnom polozaju uz citavu sesiju slikanja i snimanja koje je uzelo po mom proracunu negde oko 3-4 minuta, riba je zatim vracena i snimak pokazuje kako je otplivala prema svom gnezdu sa kojeg je "skinuta". Dakle ribolovac sretan svojim kapitalnim ulovom zuri da okaci slike i pokupi pohvale na lokalnim forumima bez imalo brige kako je taj njegov ulov ustvari zavrsio. Ja dajem levo jaje da je riba isplivala. Nakon sto je pokupio svoju dozu hvale i cestitki ostavio sam komentar kojim sam istako sve negativne stvari u tom njegovom poduhvatu, naravno moj komentar je izbrisan u roku nekoliko sati a oni koji su komentirali posle mene su se podsmejavali mojoj reakciji. Mene to licno ne vredja ali me ubija u pojam kad vidim kakvi se akteri idoliziraju i sta se smatra pod "normalno".

Da me ne shvatite pogresno i kod mene ima takvih pojedinaca ali ne smiju ni pomislit da se hvale takvim poduhvatima jer ce bit tesko kritizirani od strane foruma.

Ako je riba namjenjena za trpezu sve mogu da shvatim i postujem, ali ako se ulov namjerava vratit nazad onda bi valjda trebalo da se ispostuju odredjeni kriteriji da se ozljede svedu na minimum i dovoljno brige da ulov zapravo ima sanse za opstanak nakon borbe.

Eto malo sam se izduvo, nadam se da ne zamerate  :-X

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Sudeći po fotografijama,riba je direktno iz kese puštena u plićak,što sigurno povećava šanse da riba završi na način na koji je i završila.Kad uhvatim krupnijeg bucova nikad ga ne vraćam u vodu odmah,jednostavno,vidi se koliko je riba iscrpljena nakon borbe.Obavezno je držim u rukama,pomerajući je napred-nazad,dok riba sama ne povrati snagu pa poželi da umakne iz stiska.Čim osetim da rep dobija snagu,popuštam stisak i oslobađam ribu.Ranije,pre petnaestak godina desilo mi se nekoliko puta da je krupan bucov uginuo vrlo brzo nakon puštanje.Greška je bila upravo u tome što sam ribu oslobodio odmah nakon vađenja udice.

jeprli

Senior member
Učlanjen(a)
26.01.2011.
Broj reagovanja
1
Razumem ja da je ona pustena iz kese, ali mi nije jasno sta radi u kesi?

U potpunosti se slazem sa tobom u vezi ozivljavanja kapitalaca.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
slazem se da varalica bez skinute kontra kuke povredjuje ribu zestoko i daje joj male sanse da prezivi kada iskrvavi,isto  tako reanimacija je obavezna pogotovo kod vecih primeraka(preko kile)....mislim da svako ko ne nosi upecanu ribu kuci bi trebao da lovi bez kontra kuke a pogotovo na revirima da to bude praksa pa cak i na joci recimo gde su stuke ogromne,nece riba spasti zato sto nemamo kontra kuku a ulovljenoj ribi dajemo veliku sansu da otpliva nazad u dubinu ne povredjena...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
jeprli je napisao(la):
Razumem ja da je ona pustena iz kese, ali mi nije jasno sta radi u kesi?
Moguće je da su do zadnjeg trenutka bili u nedoumici šta da rade sa ribom :smoke:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Ja mislim da su joj merili kilažu u kesi ,ono kao okačili na vagicu sa kesom -pretpostavljam da nisu imali sak kao šarandžije što rade... ja nikako ne shvatam čemu merenje kilaže ribe koju misliš da pustiš  ,dužina je opet bitnija jer onolika  štuka može da pojede neku ribetinu od 400-500 gr i automatski će biti teža nego riba iste dužine koja nije jela ..no nema veze u svakom slučaju je bolje i u kesu pa na vagu nego direktno kroz usta i  na kuku ,ali eto na kraju u svakom slučaju sve je bilo uzalud ...

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Ovo je zaista tuzno sto se desilo sa ovom prelepom stukom.....naravoucenije za buduce organizatore da zabrane troke sa kontra kukama.....

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
imala kontra kuku ili nemala ,trokraka ili bilo koja druga udica kada završi u škrgama i krene krv to je "ćao-zdravo" .. ribi su škrge kao nama pluća ...

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Ne bi znao da mi nisi kaz'o.... :D Salim se,naravno da znam sta skrge znace ribi,ali svejedno je kakava joj se udica zarije u njih,velike su sanse da riba ugine.....ali ako zapne sa kontrakukom na nekom nezgodnom mestu,e tu je zajeb..... :mad:

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Najbolje da musici odsecemo ceo luk da ostane samo imitacija na vratu i to da bacamo.Nece biti ni povredjivanja ni mrcvarenja.....

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
sto se kontra kuke tice stvar je jako prosta,ako nosis ribu kuci da jedes ili sta vec, (da ranis svinje :hammer:),onda ne mora da se skida kontra kuka ,a ako ne nosis ribu i zelis je nepovrednjenu vratiti u vodu onda naravno bez kontra kuke...normalno ne mora da znaci da ce se svaka upecana riba na udicu bez kontra kuke lako otkaciti i otici ne povredjena ali u 99% slucajeva hoce,bar je u mom slucaju tako...ja sam ribu ne nosim kuci niti moje udice imaju kontra kuke....vrlo prosto....

Vrh Dno