Kako je Catch & Release stekao popularnost kod nas

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ne bre nema veze ovo sa krivolovom, C&R je dobrovoljan i diskusija bi trebalo da ide za i protiv sa razlozima za jedno ili drugo. O krivolovu se ne diskutuje za i protiv mada sam 300% siguran da i medju nama ima krivolovaca.

Ali ako kazes da barbless udica steti jer se rana odmah zatvara a od obicne riba krvari pa se rana iscisti, tu nesto stvarno nije u najboljem redu. Ko je to merio i na koji nacin utvrdio da je bolje ubosti se nozem nego iglom jer se od noza vise krvari pa je bezbednije :D

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ja se sa simpsonom ne slazem....da kontra kuka manje povredi  ribu od udice bez kontra kuke :nowink:,moguce, mada bih voleo da cujem razlog ...i plus nije mi jasno zasto ne meredov :(????????
crni,mi smo ovde da iznosimo misljenja i naucimo nesto od drugih,a ne da se svadjamo i ljutimo jedni na druge ako neko ima suprotno misljenje ili drugacije,bar ja tako dozivljavam sve ovo :yeswink: :tbumb:

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Kao što reče crni, uopšte nije pitanje da li treba C&R ili ne, pitanje je kako se postupa sa ribom ako se već pušta nazad i ako se želi unaprediti i riblji fond i samo svatanje ribolova. Ako se već ne nosi kući onda treba maksimalno oprezno postupati sa ribom i omogućiti joj što veće šanse da preživi i oporavi se. I drugo, vrećenje u vodu nedoraslih primeraka uopšte nije C&R, to je zakonska obaveza, oko čega se valjda svi slažemo

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ja sam za C&R ali pod uslovom da se ne svodi sve samo na puko hvatanje i pustanje riba vec da se obrati paznje i na druge vec pomenute stvari.
Sad dajes bas banalan primer jer niti je barbles udica igla a obicna udica noz.Nit sve udice imaju istu velicinu kontra kuke.Sa takvim primerima mozemo da teramo besmislenu raspravu mesec dana.Evo primera,sto nakon operacije stalvljaju dren,sto jednostavno samo ne zatvore ranu?
Da ne teramo u off mislim da je IVANTS lepo napomenuo cega sve treba da se pridrzavamo ako hocemo da se busamo u grudi i govorimo kako smo mi iskljucivo C&R ribolovci.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Mnogi meredovi koje sam vidjao po prodavnicama imaju pregrube mrezice.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
gegula je napisao(la):
ja se sa simpsonom ne slazem....da kontra kuka manje povredi  ribu od udice bez kontra kuke :nowink:,moguce, mada bih voleo da cujem razlog ...i plus nije mi jasno zasto ne meredov :(????????
crni,mi smo ovde da iznosimo misljenja i naucimo nesto od drugih,a ne da se svadjamo i ljutimo jedni na druge ako neko ima suprotno misljenje ili drugacije,bar ja tako dozivljavam sve ovo :yeswink: :tbumb:

Gde se to ne slazes? Hajde malo bolje procitaj sta sam napisao a ne da povrsno preletis preko posta, ako vec diskutujes?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
crni je napisao(la):
Ja sam za C&R ali pod uslovom da se ne svodi sve samo na puko hvatanje i pustanje riba vec da se obrati paznje i na druge vec pomenute stvari.
Sad dajes bas banalan primer jer niti je barbles udica igla a obicna udica noz.Nit sve udice imaju istu velicinu kontra kuke.Sa takvim primerima mozemo da teramo besmislenu raspravu mesec dana.Evo primera,sto nakon operacije stalvljaju dren,sto jednostavno samo ne zatvore ranu?
Da ne teramo u off mislim da je IVANTS lepo napomenuo cega sve treba da se pridrzavamo ako hocemo da se busamo u grudi i govorimo kako smo mi iskljucivo C&R ribolovci.

Sta onda predlazes? Da lovimo sa kontra kukom pa onda da dreniramo ribe buzirom za plovak? :D

Mrezica se ne gleda kakva je u prodavnici vec kada se skvasi, mnoge mrezice deluju grubo a u vodi su skroz slinave i glatke.
I na kraju, zasto jos uvek vazi misljenje da se bilo ko busa u grudi da je C&R  ribolovac. Zajebi Mixove glupave teorije iako one imaju sledbenike. Ako se diskutuje o C&R valjda treba iznositi valjane argumente.

Cinjenice su ono o cemu treba da pricamo, one se lako dokazu. A cinjenice kazu da ribe ima jedino tamo gde je C&R obavezan.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Zaboravio si i 3% hidrogen i jod  :D

Predlazem da se prvo cuvaju reke i sprovodi zakon,kaznjavaju oni koji ga krse...svi od reda i mali ciga sto lovi na glistu i oni trovaci iz raznoraznih fabrika.Kad se to sredi onda moze da se komentarise i filozofira dali ovo ili ono!!!
Mrezica koje je plastificirana ili sta vec mozes i da je skuvas nece biti meka i slinava....NIKAD.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Malo sam dopunio svoj prethodni post verujem da nisi video.

Ali bez obzira, mislim da ne treba polaziti od cinjenice da nam je neko drugi kriv. Daj prvo da se mi ponasamo kako dolikuje, ucinimo sve sto je u nasoj moci da nam reke budu bolje a tek onda imamo i argumente i  prava da kritikujemo bagere ili krivolovce. Iz perspektive "oni su mi krivi sto nema ribe, sad cu ja da nosim sve sto upecam" necemo daleko dogurati.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Našim vodama je potreban permanentan uhvati i pusti pristup,i to u vidu nekog aneksa u zakonu!Ako su Nemci mogli da zabrane ribolov na nekoliko godina zbog opustošenog ribljeg fonda,onda naši vlastodršci trba da usvoje nekakav mekši metod.Reke su nam opustošene,zagađene,prljave,i svakim danom je sve gore i gore!Možda je ideja o duževažećem catch & release suviše romantična,ali jedini spas za naše vode je totalna zabrana odnošenja ribe!Ovih dana se ispod elektrane Đerdap razglavljuju matični primerci smuđa,soma i ostale ribe;uglavnom grabuljanjem!Već je deplasirano da ponavljamo koliko gubitak samo jedne matice osiromašuje čak i Dunav.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
simpson H je napisao(la):
Ali bez obzira, mislim da ne treba polaziti od cinjenice da nam je neko drugi kriv. Daj prvo da se mi ponasamo kako dolikuje, ucinimo sve sto je u nasoj moci da nam reke budu bolje a tek onda imamo i argumente i  prava da kritikujemo bagere ili krivolovce. Iz perspektive "oni su mi krivi sto nema ribe, sad cu ja da nosim sve sto upecam" necemo daleko dogurati.

Ovo je upravo ono što i ja mislim ....

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
zvezdan je napisao(la):
Ovih dana se ispod elektrane Đerdap razglavljuju matični primerci smuđa,soma i ostale ribe;uglavnom grabuljanjem!Već je deplasirano da ponavljamo koliko gubitak samo jedne matice osiromašuje čak i Dunav.

Ovako je isto uništen mrežama i jedan od najboljih i nekada najbogatijih delova Dunava - Slankamen

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Simpsone razumem te ja potpuno i slazem se sa tobom.Tacno da treba da se pocisti prvo svoje dvoriste pa tek onda gledati u tudje samo mnogi se kunu u C&R,kako oni ovo kako oni ono,barbles udice,meredovi....zanemaruju i druge bitne stvari kojih bi trebalo da se pridrzavaju ako zele da kazu da su C&R.
Kako se ovde izjasnjavaju sigurno je bar 80% C&R ribolovaca a forum je pun ovakvih slika....Slike sam slucajno pronasao bez namere da nekog prozivam!!!!!

Prilozi

• pr1.jpg
    pr1.jpg
    186,4 KB · Pregleda: 147
  • pr2.jpg
    pr2.jpg
    27 KB · Pregleda: 139
  • pr3.jpg
    pr3.jpg
    61 KB · Pregleda: 137

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Pitanje udice sa ili bez kontra kuke u smislu povredjivanja ribe je glupo raspravljati, kontra kuka je napravljena da riba ne spadne sa udice u zaru borbe, dakle imali bi neuporedivo manje izvucenih riba, i da tako kazem, i slikanih i pustenih, drugo skidanje ribe sa udice bez kontrakuke neuporedivo manje povredjuje ribu, ok, pastrmka ima tvrda usta, a sta cemo sa malim klenom koji je dobro progutao udicu 10...odose usta u klinac...

Misljenje da stapom ne moze da se unisti riblji fond je nevidjena glupost. Uzmimo primer Djetinje, izuzetno lepa reka ali ne prebogata pastrmkom. Da nas deset musicara uhvati i ponese samo 4 ribe na dan...ocistili bi reku za 20 izlazaka a ono malo ribe sto bi ostalo ne bi moglo da obnovi fond za 5 godina...Dakle jedino resenje totalna zabrana...

Kad sam napisao da je bolje nositi ribu koja je manja nego kapitalnu nisam mislio na ribu ispod mere, nego na onu koja je u meri ali nije kapitalac u punoj snazi...Jos jednom podvlacim, nikad ribu nisam doneo kuci! :bye:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Crni ja se slazem da sam C&R ne znaci nista ako se ne primenjuje pravilno. Jako retko i slikam ribe bas iz tog razloga. Gledam ako mogu da ih ne vadim iz vode uopste, ako mogu da izvadim udicu bez pipanja ribe. To na zalost nije moguce uvek bez obzira na tip udice.

Znam da ce biti reakcija na ovo sto mislim ali ja se zalazem za striktni C&R samo kod salmonida. Naravno i da mislim da su vrednije od ostalih riba iz razloga sto su daleko redje, kao i razloga sto se nalaze u manjim rekama. Ovim ne podcenjujem vaznost ostalih vrsta ali ne mislim da su bas toliko ugrozene. Sve dok vidjamo ulove na fly kao jedne sasvim neproduktivne metode za pecanje toplovodnih vrsta, te vrste nisu ugrozene i ima ih u sasvim pristojnom broju.

Vrh Dno