Klen 2011

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
ma šta se zezate sa tim paučinama od predveza ,uredu je na onim najsitnijim udicama jer fizički i nemogu da prodju deblji ali ovako da vam pucaju na ribama od kilo ..da ga *ebem !

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
navedite mi jedan razlog zasto je potrebno za klena koristiti 0.10 predvez?  ???

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ja ne koristim 0,10 predvez ali da sam juče kojim slučajem imao kod sebe kotur takve strune vezao bih takav.

U plićaku na osunčanom delu reke sunča se jato od 10ak pedljaša. Zabacim meko muvu iza njih na oko pola metra nekoliko komada priđu muvi a ostali u paničnom begu odlaze. Ovi što priđu, približe se na koji cm do muve a zatim i oni odlaze. Ovakvo ponašanje riba jedino objašnjava uočljiv predvez koji i ja vidim na desetak metara. Na mestima gde riba bila u hladovini nije se dešavalo ovako nešto.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Markovic je napisao(la):
Толико силовито се залети на кафицу, па брже болље крене назад у вир. Тада једноставно немаш ште да тржиш са 0.10 у тој ситуацији.
Matori ako ostavis metar kanapa u levoj ruci za rezervu i dril namestis adekvatno sigurno mozes da korigujes i iskontrolises beg.Uostalom nalovio si se krupnih bucova sta da ti pricam.Samo malo vise paznje i nema greske.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ima razloga da se koristi 0.10mm tipet upravo zbog razloga koji je naveo strelac.Uostalom zasto ne koristiti?
Dok sam lovio na plovak ja nisam koristio deblji najlon od 0.14mm a sa 0.12mm sam bez problema vadio mrene i do 2kg.Sve je do nas a ne do tipeta.Izuzimam Acin sucaj gde je tipet star i istruleo.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Slusam vas i sve si mislim, ma sta lupetaju ovi sa tim paucinama ali...nije sve tako, mozda igra ulogu voda, okolina, isplasena riba... Evo moje iskustvo, Karasica zadjih godina, niska voda , cista voda - prozirna, visoka uocljivost predveza, stojim na obali i bacam na 10 m ispred mene ka drugoj obali gdje vidim jato manjih klenova (do 300g) ispd povrsine. Ne koristim nikakve konusne predveze, jednostavno fluorokarbon 2m dug 0,16  vezan direktno na snjuru. Udaraju klinci sve od sale, cupam klena za klenom, ali nikako da dobijem ribu (velikog klena) samo ovi mali. Mutna voda ista stvar... Mislio sam da je do predveza pa sam preko Strelca dobio upleteni konusni predvez, stavim njega a na kraj 0,12 predvez, vratim se na to mjesto gdje ga dobijam godinama i opet ista situacija, mada se tu lovi i krupan klen na kukuruz, mnje kedere, varalice leptire... Dakle meni to nije upalilo i nisam pristasa tankih predveza za krupnog klena na ovoj vodi a da i pojasnim dalje zasto.
Od nedavno, kada sam primjetio kretanje velikog klena , o cemu sam pisao, spustio se od tog mjesta nizvodno 500-600 metara i krenuo sasma nisko  (sagnut ili cak na mjestim kroz vodu) uzvodno, bacao sam isti taj "tanki" sistem i dobio 2-3 krupne ribe i naravno izgubio ih jer nije izdrzalo udare , e sad dolazi glavno :
Nakon gubljnje  ribe popizdim i stavim 0,18 fluorokrbon 2,5m direktno na snjuru. Nastavljam isto tako u "niskom" stavu uzvodno i krene klen, udaram komad za komadom, kako mu udarim kontru odmah ga i vucem van zone udarca (po malo i na silu) da ne plasi drugu ribu, pomjeram se u povlacenju nizvodno 15-20 metara, tu umaram ribu i vadim je van. Vracam se nakon toga (odmah bez cekanja) prema udarnoj poziciji , bacam bambulu i poet ista stvar, udarca izvlacenje iz te zone... da ne ponavljam. U 50-tak minuta imam 7 riba sve jedna ljepsa od druge a to nikako nebih mogao sa predvezima 0,10-0,12 . Mozda na nekoj drugoj vodi, ali ovdje ne. Kada izvadim 2-3 ribe onda se pomjerim jos malo uzvodno i Jovov nanovo.
Zakljucak, mislim da je (opet naglasavam za ovu vodu)  bilo najbitnije da mu se prisuljam, sto ga manje poplasim a moj 0,18 predvez mu uopce nije smetao, bambula bi pala na vodu, krenula u slobodnom spustu prema meni, klen se lagano dizao do nje i pokupio je. Milina i za oko, a u nastavku i pravi dril. Ipak su to bile ribe 700-1500g. Uz nekoliko otkacivanja (ne kidanja) ovo je bila do sada za mene najbolja godina lova klena.
Vase vode mozda zahtjevaju osjetljiviji pribor, ali to nije zbog klena kao klena, nego zbog poplasene ribe, a ne klenove genetike koja zahtjeva u svakoj prilici taj preterano osjetljivi pribor.
Evo to je moje zapazanje sa ove vode i da ne zaboravim, Orljava, planinska rijecica u Slavoniji prosle godine, ista stvar , ne tanki predvez nego ga dobaciti a da te ne primjeti.  Tamo sam takodjer koristio deblje predveze 0,16-0,18. Moguce da bi na vasim vodama pusio s time do boli, ali koliko voda toliko nacina pristupa ribi. 

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
upotreba tipeta debljine 0.1 pri musicarenju klena je maltretiranje i ribolovca i ribe . nema nikakve potreba koristiti toliko tanak monofil . za udice manje od 14 koje se koriste izuzetno retko pri musicarenju klena dovoljno je staviti debljinu 0.14. a za standardne klenovske velicine 10 , 8 , 6...pa cak i vece ...ne primereno je koristiti tako tanak tipet .
cak ni lipljenasi kod nas ne koriste 0.1 a poznato je da je lipljen riba koja za razliku od klena posvecuje veliku paznju tom delu pribora.
za stajacu vodu ima logike staviti nesto tanko ali 0.12 je ipak neki minimum ispod koga ne treba ici .

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Sto ljudi, sto cudi... :doh:

svi ste vi pomalo u pravu,ali...
ja vezujem 0.14 ili 0.16, ako mu smeta ne mora da uzme,
bolje ispala nego muva u ustima a pokidan tipet...

mislite o tome, sta je gore... :'(

Markovic

Full member
Učlanjen(a)
11.02.2008.
Broj reagovanja
0
Markovic je napisao(la):
Е мој Ацо, исти проблем сам и ја имао у петак. Само што сам ја грешком користио 0.10 , понео сам погрешни калем на воду.
Е како сам само цупкао од беса :( три комада су и мени на исти начин покидали.
Оће клен да кида, када узима на прелазу из вира у плићак. Толико силовито се залети на кафицу, па брже болље крене назад у вир. Тада једноставно немаш ште да тржиш са 0.10 у тој ситуацији.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
upotreba tipeta debljine 0.1 pri musicarenju klena je maltretiranje i ribolovca i ribe .
Zasto mislis da je maltretiranje?

sasats je napisao(la):
a za standardne klenovske velicine 10 , 8 , 6...pa cak i vece ...ne primereno je koristiti tako tanak tipet .

Naravno da necu da bacam musicu na #8 tipetom 0.10.
Sale mislis li da na ovakvim mestima i ovakvoj bistrini vode nema razlike dali se koristi 0.10/0.12 ili 0.16/0.18?
24045988.jpg

13162764.jpg

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Posto smo se lepo izpricali i svako reko svoje misljenje,aj sad svi lepo na vodu pa da ga merimo  :D
Salim se malo,stvarno nekad je i taj 0.10 skroz ok,ali pod uslovom da je dobar tj da nije star i truo,kao sto je bio moj.Nekad nema potrebe za takvim tankim tipetom.Ja licno vise volim kofornije pecanje sa debljim tipetom,a sa laganim stapom.Stap je mi je #4 ali uskoro zavrsavam glass #3 ku i to je po meni super kombinacija,laksi stap malo jaci tipet,imas i uzivanje u borbi sa vecom ribom,a ne rizikujes pucanje tipeta i pirsing na ustima ribe...
Odoh vezati muve,pa na vodu.
Pozdrav drustvo  :bye:

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Sa tom trojcicom mislim da ti nece bas lako poci za rukom da tek tako pokidas i tanak tipet!

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
crni je napisao(la):
Zasto mislis da je maltretiranje?
sa kojim stapom ces bacati tipet 0.1 i koju vel. muva pri musicarenju klena? za 0.1 primeren je stap klase tri . ali sa stapom klase tri nemozes da pokrijes sve situacije pri musicaranju klena ....strimer , nimfa otezana , neotezana , mokra , suva ...e sad oko suvih za koje se koriste tanji tipeti ...
kao prvo....
ne produktivno je pecati na muve ispod 10 ili min.  12 . osim u jesenjim uslovima kada rade muve na 14 . naravno ako zelimo da ulovimo ozbiljniju ribu . za peckanje site pored obale moze i tipet 0.08 i neka dvojcica stap .
drugo.....
ovo sto je gogo opisao je vise nego 100% tacno i ima ogroman uticaj na uspeh u ribolovu .nema mnogo zamaranja sa klenom . on je jatna riba . i bas zbog nepotrebnog zamaranja i pljuskanja ne ulovi se vise riba na jednom mestu.
trece...
sa tankim tipetom pri greskama bacanja gube se muve. jednostavno nestane  :-\
cetvrto....
kacenje muve za bilo sta ...trava vodena , kopnena , priobalno rastinje i slicno .....muve nema  :blush:
peto....
mozda naj vaznije od svega ....
klen je riba koja zahteva veoma brzu i ostru kontru . te price o primerenoj kontri predvezu ne piju vodu i ne love klena . ja kad mu zabodem kontru , klen od kilo ipo poskoci pola metra u vis iznad vode .
sesto....
klen nije lipljen . veoma malo ili gotovo ni male ne obraca paznju na velicinu imitacije i debljinu tipeta. za klena je bitna prezentacija i pristup terenu i kretanju po istom
toliko sam se razloga setio , ima jos , ali je i ovo dosta da nikada ne koristim ispod 0.16 pri musicarenju klena

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Malo matematike ako nekog vise interesuje, kada, koji predvez itd itd...

Najveci deo ovog leta pecam KLENOVE sa stapom klase 3 i DT kanapom.

Predveze koristim sa oznakama 5X i 6X

Zavrsavajau se na

- 5X  ili oko 0.15mm
- 6X  ili oko 0.13mm

Kako korsitim tippet rings redovno za cuvanje predveza onda evo nekih racunica

Svaki predvez skratim za njegov tipet ili prednji deo i navezem tippet rings. ispod idem za broj do dva tipete manjeg precnika ili u prevodu na

- 5X...0.15...dodajem 0.14 i 0.12
- 6X...0.13...dodajem 0.12 i 0.10

I dalje srecem ljude kojima je bitnija muva s grane nego dobre ribe ispod nje. Iz tog razloga deo i razumem da stavlja debele predveze... ne zbog ribe vec zbog muve al ok stvar licne politike.

Ponovicu fin pribor, dobar stap, kanap, predvez, tipet, i sam musicar dobrim delom izborice se i sa krupnim ribama.

I da zavrsim nisam rekao da pecam samo sa 0.10. Na kalemovima koje nosim u ribolovu imam od 0.08 do 0.18 i svaki ima svoju namenu.

Sta li bi bilo da sam spomenuo 0.08?  ;)

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Djole brate pa ja i za "kedere" koristim 0,16 i muhe na 10-ci  :hammer: :hammer:. Naravno svaka situacija zahtjeva svoj pribor. Svi smo mi u pravu, al ja na Karasici nemam potrebe da se "patim" sa malim muhamai tankim predvezim. Da sam na nekom potoku kao gore sa slika koje je Crni stavio vjerojatno bih se prilaogdio situaciji ili nebih mahao, nema tu bas puno filozofiranja.
Na Ribniku sam i ja koristio 0,08 predvez i muhe na 22-ci da dobijem lipljena, ali tada nisam ni ocekivao da mi lupi riba od 2-3 kile kakve sam klenove ove godine vidio na Karasici, mislim da bi to ipak bilo malo neozbiljno. Obala je zarasla u travu koja se nadvija nad vodu i klen sa sredine prvo krene bas u tu travu pa je tesko da bi takav predvez od 0,10-0,14 mogao zaustaviti veliku ribu u ovim uvjetima. Ako hoces ribu onda moras i da se prilagodis. Imam srece pa je ovaj moj potok takav kakav je a i ribe u njemu ne zahtjevaju posebne uvjete,tanke predveze i male muhe (ako hoce da uzme, ako nece ... nece pa da se okrenes naopako).  Nema mi gore nego kada mi riba kida predvez i nosi muhu, ne zato sto imam samo 2-3 u kutiji, nego nekako sam i sujeveran da ce i ostalim ribama reci sta joj se desilo  ;) , a onda ajd kuci mokrih gaca.  :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno