Slusam vas i sve si mislim, ma sta lupetaju ovi sa tim paucinama ali...nije sve tako, mozda igra ulogu voda, okolina, isplasena riba... Evo moje iskustvo, Karasica zadjih godina, niska voda , cista voda - prozirna, visoka uocljivost predveza, stojim na obali i bacam na 10 m ispred mene ka drugoj obali gdje vidim jato manjih klenova (do 300g) ispd povrsine. Ne koristim nikakve konusne predveze, jednostavno fluorokarbon 2m dug 0,16 vezan direktno na snjuru. Udaraju klinci sve od sale, cupam klena za klenom, ali nikako da dobijem ribu (velikog klena) samo ovi mali. Mutna voda ista stvar... Mislio sam da je do predveza pa sam preko Strelca dobio upleteni konusni predvez, stavim njega a na kraj 0,12 predvez, vratim se na to mjesto gdje ga dobijam godinama i opet ista situacija, mada se tu lovi i krupan klen na kukuruz, mnje kedere, varalice leptire... Dakle meni to nije upalilo i nisam pristasa tankih predveza za krupnog klena na ovoj vodi a da i pojasnim dalje zasto.
Od nedavno, kada sam primjetio kretanje velikog klena , o cemu sam pisao, spustio se od tog mjesta nizvodno 500-600 metara i krenuo sasma nisko (sagnut ili cak na mjestim kroz vodu) uzvodno, bacao sam isti taj "tanki" sistem i dobio 2-3 krupne ribe i naravno izgubio ih jer nije izdrzalo udare , e sad dolazi glavno :
Nakon gubljnje ribe popizdim i stavim 0,18 fluorokrbon 2,5m direktno na snjuru. Nastavljam isto tako u "niskom" stavu uzvodno i krene klen, udaram komad za komadom, kako mu udarim kontru odmah ga i vucem van zone udarca (po malo i na silu) da ne plasi drugu ribu, pomjeram se u povlacenju nizvodno 15-20 metara, tu umaram ribu i vadim je van. Vracam se nakon toga (odmah bez cekanja) prema udarnoj poziciji , bacam bambulu i poet ista stvar, udarca izvlacenje iz te zone... da ne ponavljam. U 50-tak minuta imam 7 riba sve jedna ljepsa od druge a to nikako nebih mogao sa predvezima 0,10-0,12 . Mozda na nekoj drugoj vodi, ali ovdje ne. Kada izvadim 2-3 ribe onda se pomjerim jos malo uzvodno i Jovov nanovo.
Zakljucak, mislim da je (opet naglasavam za ovu vodu) bilo najbitnije da mu se prisuljam, sto ga manje poplasim a moj 0,18 predvez mu uopce nije smetao, bambula bi pala na vodu, krenula u slobodnom spustu prema meni, klen se lagano dizao do nje i pokupio je. Milina i za oko, a u nastavku i pravi dril. Ipak su to bile ribe 700-1500g. Uz nekoliko otkacivanja (ne kidanja) ovo je bila do sada za mene najbolja godina lova klena.
Vase vode mozda zahtjevaju osjetljiviji pribor, ali to nije zbog klena kao klena, nego zbog poplasene ribe, a ne klenove genetike koja zahtjeva u svakoj prilici taj preterano osjetljivi pribor.
Evo to je moje zapazanje sa ove vode i da ne zaboravim, Orljava, planinska rijecica u Slavoniji prosle godine, ista stvar , ne tanki predvez nego ga dobaciti a da te ne primjeti. Tamo sam takodjer koristio deblje predveze 0,16-0,18. Moguce da bi na vasim vodama pusio s time do boli, ali koliko voda toliko nacina pristupa ribi.