Strelac je napisao(la):
Mi upecamo kolko upecamo za jedan dan a taj zagađivač za isto vreme otruje 15-20 km toka i ubije više tona ribe.
A da, mera od 20 cm je veoma mala, šta je klenče od 20cm

trebalo bi da bude minimum 25 a i za pastrmku bar 30.
Ja klenove najčešće pecam na Nišavi. Teška voda za mušičarenje, i samo pravi majstori mušičarenja (što ja nisam) mogu da uhvate nekoliko kilograma krupnijih klenova.
Ipak, u plićacima ima jako puno sitnih klenova, najčešće u mirnoj vodi uz samu ivicu trave. Bez mnogo muke možeš da upecaš 50, pa i čitavih 100 komada za dan. To su primerci od 10-15 cm, uz ponekog od 20 cm.
Više puta sam video "mušičare" koji su imale po 2 pune kese ovih klenčića. Dobrom pamtim meni nepoznatog mušičara koji je oktobra pre 10-ak godina imao oko 7-8 kg ovih klenova, u nekih 150 primeraka.
S druge strane, nikada nisam video da Nišavom plivaju mrtvi klenovi kao posledica nekog zagađenja. Bilo je možda i toga, samo kažem da ja nisam video.
I sad ti meni kaži da li stvarno misliš da max ulov od 3 komada neće ništa poboljšati?
Neki pitaju da li će to neko kontrolisati. Kontrolisanje ribočuvari u skladu sa njihovim mogućnostima (njih 5-10 na 1000 km toka raznih rečica u našem kraju), ali će pre svega kontrolisati ribolovci. Oni neće pisati kazne niti oduzimati pribor onima koji ovo pravilo ne poštuju, ali zato imaju svo pravo da ih opomenu, iskritikuju, pozovu ribočuvarsku službu, prijave po imenu i prezimenu ako ih poznaju ili recimo zbog krivolova izbace iz mušičarske, varaličarske, plovkaroške ili koje god sekcije ako nekoj od njih pripadaju.
Ja zaista očekujem veliko pomak na bolje.
A ovo što kažeš za 25 cm - slažem se 100%. To je klen od oko 250 g. To bi bila prava min mera.
Slažem se 100% i za pastrmku.