Klen zvanično zaštićen u Srbiji

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
@milance,
Raka Gradac je po onome sto citam vrlo lep primer i samo mogu da se nadam da ce tako biti i na drugim rekama.
Poenta je u tome da tamo nisu cekali da se napraavi idealan zakon
(to je skoro nemoguce) ,vec su postojeci poceli da sprovode .... i njima ce svako poboljsanje zakona i propisa dobro doci.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Strelac je napisao(la):
Mi upecamo kolko upecamo za jedan dan a taj zagađivač za isto vreme otruje 15-20 km toka i ubije više tona ribe.

A da, mera od 20 cm je veoma mala, šta je klenče od 20cm  :blush: trebalo bi da bude minimum 25 a i za pastrmku bar 30.
Ja klenove najčešće pecam na Nišavi. Teška voda za mušičarenje, i samo pravi majstori mušičarenja (što ja nisam) mogu da uhvate nekoliko kilograma krupnijih klenova.

Ipak, u plićacima ima jako puno sitnih klenova, najčešće u mirnoj vodi uz samu ivicu trave. Bez mnogo muke možeš da upecaš 50, pa i čitavih 100 komada za dan. To su primerci od 10-15 cm, uz ponekog od 20 cm.

Više puta sam video "mušičare" koji su imale po 2 pune kese ovih klenčića. Dobrom pamtim meni nepoznatog mušičara koji je oktobra pre 10-ak godina imao oko 7-8 kg ovih klenova, u nekih 150 primeraka.

S druge strane, nikada nisam video da Nišavom plivaju mrtvi klenovi kao posledica nekog zagađenja. Bilo je možda i toga, samo kažem da ja nisam video.

I sad ti meni kaži da li stvarno misliš da max ulov od 3 komada neće ništa poboljšati?

Neki pitaju da li će to neko kontrolisati. Kontrolisanje ribočuvari u skladu sa njihovim mogućnostima (njih 5-10 na 1000 km toka raznih rečica u našem kraju), ali će pre svega kontrolisati ribolovci. Oni neće pisati kazne niti oduzimati pribor onima koji ovo pravilo ne poštuju, ali zato imaju svo pravo da ih opomenu, iskritikuju, pozovu ribočuvarsku službu, prijave po imenu i prezimenu ako ih poznaju ili recimo zbog krivolova izbace iz mušičarske, varaličarske, plovkaroške ili koje god sekcije ako nekoj od njih pripadaju.

Ja zaista očekujem veliko pomak na bolje.

A ovo što kažeš za 25 cm - slažem se 100%. To je klen od oko 250 g. To bi bila prava min mera.

Slažem se 100% i za pastrmku.

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
@goci,
Uopste ne sumnjam u to da se iskreno zalazes za ocuvanje reka,ali,ja stvarno ne delim tvoj optimizam da ce ove propisane mere zastiti klena,bar to odgovorno mogu da tvrdim za Rasinu.
Najveci problem ove reke su dinamitasi i takozvani eps-ovci,koji neometano satiru ribe u selima oko Krusevca godinama.
Mislim da se oni nece obazirati na nove propisane mere vec ce nastaviti da satiru virove i ubijaju za noc ne po 7-8kg klenova ,nego po 70-80kg ,pa sve da me i ubedis da ce im citajuci nove propise proraditi odjednom "savest" pa pocnu da postuju nove propise i uzimaju 3 klena od po 25cm oni ce nastaviti da NEpostuju stare(znaju da nema sankcija za to) i ubijace ih dinamitom i cinice istu stetu.
Nijedan ribolavac sa stapom ne moze ni priblizno veliku stetu da napravi kao jedan npr.zagadjivac,dinamitas,mrezaros....u to me niko ne moze ubediti,kao sto me niko nece ubediti da ce oni poceti bez sankcija da postuju propise.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Slažem se, ovo pravilo nikako ne dotiče one koji love mrežama, dinamitom ili strujom.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
A koje pravilo ih dotice?

Ko je video nekog dinamitasa? Ko ga je prijavio policiji? Zasto to nije uradio? Iako mi klen nije primarna riba i nisam preterano zabrinut za njegov opstanak u nasim rekama jer ga ipak ima, pozdravljam ovu odluku jer time pokazujemo da cistimo prljavstinu u svom dvoristu. Neovlasceno drzanje i koriscenje dinamita je i onako prvo u nadleznosti drugog organa pa tek onda kao posledica, nadleznost ministarstva zivotne sredine.

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Ja ih nikada nisam video na delu,ali,zna se u svakom selu ko to radi,kao sto se u gradu zna  ko prodaje saniranu robu ko krade itd. i oni koji treba da preduzmu nesto nita ne cine.
A sta je u cijoj nadleznosti smesno je raspravljati jer u jednom od postova napisah da  za svojih 150 izlazaka i ne vidoh nijednom nijednog ribocuvara  iz cega logicno sleedi da u njihovoj nadleznosti nije ocuvanje Rasine i riba,a razum mi ne dopusta da pomislim da ce propisane mere zastiti klena u istoj.
Ovo sto pisem vezano je iskljucivo za Rasinu,neznam kako je na drugim rekama.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Nisam ja Goci ni misleo na Nišavu u vezi takvog trovanja, nego na Beli Timok.
A ograničenje ulova na tri komada iznad mere doneće samo neko virtuelno poboljšanje, u stvarnosti će stvari ostati iste. Ko je pecao te sitne klenčiće u tim količinama i nije ih vraćao to će i nadalje da radi, sve dok ne shvati surovost narodne izreke KOJ SE NE MANE TAJ SE UVANE

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Strelac je napisao(la):
Ko je pecao te sitne klenčiće u tim količinama i nije ih vraćao to će i nadalje da radi...
Možda hoće, ali će imati izvesnih problema kad sretne mene ili moje drugove.  :-*

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Goci je napisao(la):
Strelac je napisao(la):
Ko je pecao te sitne klenčiće u tim količinama i nije ih vraćao to će i nadalje da radi...
Možda hoće, ali će imati izvesnih problema kad sretne mene ili moje drugove.  :-*
:aaa: :bangbang: :bat: :samotuci: :yeswink: :yeswink: :yeswink: :tbumb:

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Ove nove odredbe su potpuno besmislene, oterace sportske ribolovce sa vode a ostace samo mrezarosi i ostale ribokradice. Daj boze da zbog svega ovoga bude 10% vise ribe ali siguran sam da ce se povecati broj ribokradica za 50%.
Mene licno ne pogadjaju ove mere mnogo jer uglavnom vracam klenove ali da pecam skobalja kao sto sam to nekad radio i da imam ogranicenje da ponesem tri komada, to se granici sa ludilom. Uveli su rigorozna pravila oko nosenja ribe, dozvole su ekstremno skupe, niko se ne bori protiv mrezarosa, dinamitasa i strujasa, sve je otislo u pm.
Ne znam cemu se radujete, ovakva pravila ce samo smanjiti broj sportskih ribolovaca i povecati krivolov.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Svako ima pravo na svoje mišljenje, tako i ti na svoje da su ova pravila besmislena. Tako i ja imam pravo da mislim da je ovo što si ti napisao - besmisleno.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Goci je napisao(la):
Svako ima pravo na svoje mišljenje, tako i ti na svoje da su ova pravila besmislena. Tako i ja imam pravo da mislim da je ovo što si ti napisao - besmisleno.

Ej u lnkove koje si dole postavio u potpisu ti fali www.boulevard-shop.com  :D :D :D i da budes kompletan jos jedan musicarski taze forum koji nisi provalio  8)

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Mixmasterova slika sa Toplice.
Pored ove OGROMNE gomile smeca stoji tabla na kojoj pise "ZABRANJENO BACANJE SMECA",sto je u skladu sa zakonom i propisom.....

Prilozi

• Pored Toplice.jpg
    Pored Toplice.jpg
    152 KB · Pregleda: 119

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Đole kakav je ovo off topic, sram te bilo da te bude!  :p

;)

A i ova Feanorova slika iznad je nepobitan dokaz besmislenosti uvođenja min mere za klena!  :doh:

:D

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Sada će bunardžije koje ionako nisu mogle da maznu više od 3 klena dnevno da budu potpuno ravnopravne sa onima koji su u stanju da mušicom prevare petostruko, desetostruko, pa i stostruko više. Zato se samo takvi i raduju ovim merama.
Ovo je jak udarac zadat direktno veštim sportskim ribolovcima, a vrsta slamke spasa za one koji su večiti paceri, pasivni posmatrači pravih mušičara-klendžija. Jedan takav je odmah i otvorio ovu za njega radosnu temu, a jedan od prvih koji mu se oduševljeno javio nikada nije uspeo ni džepčić svog prsluka da popuni klenčićima i pored višegodišnjih napora...

Ovaj propis nema nikakve veze sa stvarnom zaštitom klenova. Klenove u Srbiji nikada nisu ugrozili ribolovci, već isključivo ribokrađa, trovanja, brane, hidrocentrale....
Mislim da to odlično znaju i oni koji se raduju i oni koji tuguju i nerviraju se zbog ove gluposti.

Vrh Dno