Klen zvanično zaštićen u Srbiji

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Mislim da je uvodjenje min.mere za klena i zabrana lova za vreme mresta sasvim dovoljno da se ocuva populacija klenova na nasim rekama.
Zabrana nosenja vise od tri klena je suvisna.Budimo realni,pa malo je reka u Srbiji gde ces za jedan ribolov uhvatiti recimo 20-ak klenova u meri da bi dosao do (stare) dozvoljene granice od 5kg.
Ti sto hvataju sitnu boraniju to rade samo iz razloga sto ne umeju da nadju krupnog klena tako da za njih uvodjenje min.mere je sasvim dovoljno.
Meni je draze da zakucam jednu dzukelu oko kilograma nego da ceo dan bockam sitne klencice.Ali da bi u tome uspeo prvo treba da nadjem klena koji je imao toliko srece da pobegne mrezama,da pobegne od onih sto hvataju rukama...
Da ne davim,mislim da je uvodjenje min.mere i lovostaj za vreme mresta sasvim na svom mestu i preka potreba a da zbrana nosenja vise od tri klena ce doneti samo vise zla nego sto ce poboljsati riblji fond.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Da je u Srbiji oduvek bio potpuno zabranjen sportski ribolov klena, u našim bi ga rekama bilo isto ili manje nego sad.
Čini mi se da, što je neka riba zaštićenija putem mrtvih slova na papiru, to je ređa. Tako je u Srbiji. Zato me ovi novi propisi plaše.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
crni je napisao(la):
Ali da bi u tome uspeo prvo treba da nadjem klena koji je imao toliko srece da pobegne od onih sto hvataju rukama.
Zar ti stvarno misliš da se rukama može uhvatiti više klenova nego na mušicu?  :eek:

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Slazem se da je veliki broj faktora koji negativno uticu na faunu riba u nasim vodama a da nisu vezane za ribolovce ali je i gomila primera gde su ribolovci upropastili vodu pogotovo ako se radi o nekoj manjoj vodi!

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Lovostaj u vreme mresta je ok. Minimalna mera je mogla da bude jos veca, to bi pozdravio ali max. 3 klena je premalo za one koji nose ribu, a ogranicavati broj skobalja je potpuno bezveze jer ga ima ko g...
I ako goci misli da je ovo moje misljenje besmisleno, ja znam vec dvojcu koji ce ove godine od regularnih ribolovaca plovkarosa da postanu krivolovci jer im je ogranicen i onako skroman ulov (jednom u 10 puta uhvate po 1-2kg skobalja tj. 10-ak komada od kojih bi trebalo sada da vrate 7 komada i da ponesu tesko uhvacenih 3 ?!?).
Nas musicare ovaj zakon najmanje pogadja jer vecina od nas i vraca ribu ali generalno mislim da ogranicavanje na 3 ribe donosi vise stete nego koristi ribolovu u Srbiji.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
crni je napisao(la):
Ali da bi u tome uspeo prvo treba da nadjem klena koji je imao toliko srece da pobegne od onih sto hvataju rukama.
Zar ti stvarno misliš da se rukama može uhvatiti više klenova nego na mušicu?  :eek:
Zar ti stvarno mislis da je hvatanje rukama sportski?  :eek:
Ti sto hvataju rukama ne hvataju klencice od 10-ak cm nego krupne klenove,prave babaroge,one koji mene interesuju.I nema sta da mislim i da uporedjujem znam da se moze rukama uhvatiti vise krupnih klenova,mrena... nego na musicu.Pa ja skoro svaki dan,tokom leta,gledam na J.Moravi kako "ekipe" od sedam-osam clanova pune dzakove hvatajuci rukama.Cak su u pojedinim ekipama angazovana po dva clana iskljucivo za nosenje riba!!!Dali ti shvatas da jedna ekipa za par sati uhvati i po 40-ak kg ribe!!!Pa reci ti meni ko nanosi vecu stetu ja sa musicom ili oni?
Kad dodju,ako dodju,ribocuvari oni jednostavno kazu da se kupaju i ti je kraj price  :'(

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja poznajem bar 400 mušičara, ali znam samo nekoliko (2-3) koji mogu da pređu 5 kg klenova za jedno popodne. Kada bi se izračunao prosečan ulov jednog mušičara klendžije, dobila bi se brojka od oko 1 kg dnevno, što je zaista smešno u odnosu na hiljade kilograma koje ugibaju od trovača i ribokradica. Ne treba zaboraviti da taj mušičar plaća 50 evra godišnje za to zadovoljstvo i te ribe, što je sasvim dovoljno da se nadoknadi "šteta" koju nanosi.
Najveće gomile klenova svojim očima sam gledao u džakovima onih koji love rukama, harpunima i mrežama. Ko je to video, zna da su ovi propisi, koji su usmereni ka veštim sportskim ribolovcima, tragikomični.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
crni je napisao(la):
Zar ti stvarno mislis da je hvatanje rukama sportski?  :eek:
Zar ti zaista misliš da u Jadranskom moru žive klenovi?  ??? Svašta...

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Nisam bas pohvatao konce oko ove polemike hvatanja rukama ali je jedan od najgorih nacina krivolova. I kakvi samo krupni, tu sve leti na obalu bilo oni od 50 gr bilo oni od 500 gr. Gore je nego mrezom  :-X

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
crni je napisao(la):
Cekaj bre Goci ovo pitanje,izvini sto moram da ti kazem,je u najmanju ruku glupo,pa sam zbog toga i ja tebi postavio glupo pitanje.
Da budemo jasni,mozes li ti da uhvatis vise klenova na musicu od ovih sto hvataju rukama?!
Ja ne mogu i pitanje je dali uopste neko to moze.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Mixmaster je napisao(la):
Ja poznajem bar 400 mušičara, ali znam samo nekoliko (2-3) koji mogu da pređu 5 kg klenova za jedno popodne. Kada bi se izračunao prosečan ulov jednog mušičara klendžije, dobila bi se brojka od oko 1 kg dnevno, što je zaista smešno u odnosu na hiljade kilograma koje ugibaju od trovača i ribokradica. Ne treba zaboraviti da taj mušičar plaća 50 evra godišnje za to zadovoljstvo i te ribe, što je sasvim dovoljno da se nadoknadi "šteta" koju nanosi.
Najveće gomile klenova svojim očima sam gledao u džakovima onih koji love rukama, harpunima i mrežama. Ko je to video, zna da su ovi propisi, koji su usmereni ka veštim sportskim ribolovcima, tragikomični.
Potpisujem svaku rec iz tvog posta.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
crni je napisao(la):
Cekaj bre Goci ovo pitanje,izvini sto moram da ti kazem,je u najmanju ruku glupo,pa sam zbog toga i ja tebi postavio glupo pitanje.
Naravno da je moje pitanje glupo. Postavljeno čisto kao malo poređenje sa tvojim pitanjem. Ti nisi nigde rekao da klenovi žive u moru, ko što ja nigde nisam rekao da je lov rukama sportski.  8)

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Po meni neki od problema vezanih za temu i nove propise su:
1. Generalizacija. Nisu sve vode iste po tipu,velicini, zagadjenosti, posecenosti, pristupacnosti obala, mogucnosti za mrest, kolicini hrane koju imaju........ Samim tim stavljanje u isti kos svih voda po broju i velicini ponesenih riba je nelogicno.
2. Sto se tice klena ja pozdravljam lovostaj ali na osnovu licnog iskustva bih ga pomerio tako da makar uzme i prvu polovinu juna.
3. Toni je u pravu sto se tice skobalja. On nije ugrozen ni na jednoj vodi na kojoj znam da ga ima.
4. Takodje ovo za basa nikako ne podrzavam.

Dakle potrebno je korigovati ove propise ali i pored kritika moram da ih pozdravim jer oni teze da odvoje one koji idu u ribolov zbog sportskog uzitka i one koji to rade prevashodno zbog mesa.
O ovome ko moze vise ribe da uhvati i ponese musicari ili oni sto hvataju rukama ne treba trositi mnogo reci za sad. Ne kazem da nije bitno ko kako lovi ili krivolovi na vodi nego to da mi kao musicari ili bilo ko drugi ko se hvata polemike mora da pocisti prvo u svom dvoristu. Mi to jos uvek nismo uradili i po npr ovom forumu imate krivolovca/ce koji bi da se nesto pitaju i kroje zakone. Za to treba sve da nas bude sramota!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Mene nije sramota, treba da bude sramota admina!  :hammer:

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
crni je napisao(la):
Naravno da je moje pitanje glupo. Postavljeno čisto kao malo poređenje sa tvojim pitanjem. Ti nisi nigde rekao da klenovi žive u moru, ko što ja nigde nisam rekao da je lov rukama sportski.  8)
Dobro je da se razumemo... :tbumb:
Licno sam imao problema sto sam jednom prijavio grupu koja je hvatala rukama.Jbg jedan od cuvara im je poznanik pa im rekao ko ih je prijavio.
Njih treba oterati sa vode,njih i one sa mrsilicama od 30-ak metara sto razvaljuju ribu po malom vodostaju.Uvodjenje min.mere i lovostaj za vreme mresta je sasvim dovoljno za sportske ribolovce.Ova zabrana (3 klena) ce oterati sa vode dosta ribolovaca koji su redovno kupovali dozvole,pogotovo skobaljase i druge sto love na plovak,a mislim da je njih najvise.Ostace samo vise prostora i vremena za krivolovce da na miru pustose reke.Mislim da je bolje da ima sto vise sportskih ribolovaca na vodi jer ce samim tim sacuvati reku od napada mrezarosa i ovih sto hvataju rukama.

Vrh Dno