Klen zvanično zaštićen u Srbiji

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
gringo je napisao(la):
Ne kazem da nije bitno ko kako lovi ili krivolovi na vodi nego to da mi kao musicari ili bilo ko drugi ko se hvata polemike mora da pocisti prvo u svom dvoristu. Mi to jos uvek nismo uradili i po npr ovom forumu imate krivolovca/ce koji bi da se nesto pitaju i kroje zakone. Za to treba sve da nas bude sramota!
Gringo sve je OK sto kazes samo je problem sto mrezarosi i ovi sto hvataju rukama ... nemaju "dvoriste".Oni kao da su duhovi kao da ne postoje,svi okrecu glavu pred jednom od najvecih pretnji ribljem fondu.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
crni je napisao(la):
gringo je napisao(la):
Ne kazem da nije bitno ko kako lovi ili krivolovi na vodi nego to da mi kao musicari ili bilo ko drugi ko se hvata polemike mora da pocisti prvo u svom dvoristu. Mi to jos uvek nismo uradili i po npr ovom forumu imate krivolovca/ce koji bi da se nesto pitaju i kroje zakone. Za to treba sve da nas bude sramota!
Gringo sve je OK sto kazes samo je problem sto mrezarosi i ovi sto hvataju rukama ... nemaju "dvoriste".Oni kao da su duhovi kao da ne postoje,svi okrecu glavu pred jednom od najvecih pretnji ribljem fondu.

Slazem se crni. Moja poenta je da se zna red resavanja problema. Taj red nije isti za sve. Za nas musicare je bitno da prvo odvojimo zito od kukolja u svojim redovima pa tek onda da ulazimo i budemo deo resenja drugih problema.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Da se ne palamudimo više. Sve su lopovi u udruženjima udesili da ribolovaca nema tamo gde ima ribe.
POSEBNE MERE OGRANIČENJA U SPORTSKOM RIBOLOVU
Uprirodnim ribljim plodištima zabranjen je ribolov u vreme mresta od 1. marta do 15. juna.
Al ga udesiše. Da neće žandari da sede 24 sata i čuvaju. Taman su dali lopovima mir i tišinu da pokupe sve.
RIBOLOV U ZIMOVALIŠTIMA
Serendaju o jednoj udici manjoj od 10, predvez najduži 30 cm a olovo ispod plovka nesme na dno. I skobaljaši neće da budu tu, pa će i zimovališta da ostanu lopovima.
I još su lepo napisali spisak mesta, kao  - to su mere srednjoročnog programa upravljanja.........bla, bla....truć.....zaštite ribljeg fonda od GRABULJANJA, ODNOSNO MUČENJA I POVREĐIVANJA RIBA U VREME KRTOŽENJA U ZIMOVNICIMA.
Što li pomenuše samo grabuljanje, a ništa drugo.
Ne smemo da priđemo bliže od 500 metara od brana, vodojaža ili drugih postrojenja.
Pa na Gruži su svi somovi od 50 kg +, šarani 10kg +, štuke, deverika - pored brane u dubini.
Ima da pokupe natenane, čisto i detaljno sve živo i to čuvari sa ortacima.
Ovo, bre, jebanje u mozak.

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Rancic je napisao(la):
Da se ne palamudimo više. Sve su lopovi u udruženjima udesili da ribolovaca nema tamo gde ima ribe.
POSEBNE MERE OGRANIČENJA U SPORTSKOM RIBOLOVU
Uprirodnim ribljim plodištima zabranjen je ribolov u vreme mresta od 1. marta do 15. juna.
Al ga udesiše. Da neće žandari da sede 24 sata i čuvaju. Taman su dali lopovima mir i tišinu da pokupe sve.
RIBOLOV U ZIMOVALIŠTIMA
Serendaju o jednoj udici manjoj od 10, predvez najduži 30 cm a olovo ispod plovka nesme na dno. I skobaljaši neće da budu tu, pa će i zimovališta da ostanu lopovima.
I još su lepo napisali spisak mesta, kao  - to su mere srednjoročnog programa upravljanja.........bla, bla....truć.....zaštite ribljeg fonda od GRABULJANJA, ODNOSNO MUČENJA I POVREĐIVANJA RIBA U VREME KRTOŽENJA U ZIMOVNICIMA.
Što li pomenuše samo grabuljanje, a ništa drugo.
Ne smemo da priđemo bliže od 500 metara od brana, vodojaža ili drugih postrojenja.
Pa na Gruži su svi somovi od 50 kg +, šarani 10kg +, štuke, deverika - pored brane u dubini.
Ima da pokupe natenane, čisto i detaljno sve živo i to čuvari sa ortacima.
Ovo, bre, jebanje u mozak.
I to klasicno!
A moze i drugacije da se kaze:
[flash=400,400]http://www.youtube.com/v/aD9ZCUufADs&hl=en&fs=1[/flash]

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Rančić je u pravu,na manjim vodotocima ovakve naredbe imaju smisao i mogu da urode plodom ako ribočuvarska služba dobro odradi posao,međutim,na većim rekama kao što su Dunav,Sava,i druge, ovim naredbama su privrednim ribolovcima dali odrešene ruke.U vreme lovostaja na belu ribu ni oni ne smeju da je love,ali zato smeju da izlovljavaju tolstolobika,amura,babušku i ostale "štetočine".Prosto je neverovatno da se nadležno ministarstvo uzda u moralni kredibilitet naših vrlih alasa,i računa na njihovu poštovanje lovostaja kad u mrežama naiđu na masu bucova i ostalih riba obuhvaćenih lovostajem.Ne znam,možda ljudi nadležni za ovu problematiku imaju nameru da za svakog privrednog ribolovca odrede po jednog koji će ga nadzirati dok bude vadio mreže u rano jutro za vreme lovostaja bele ribe.

ribarche

Junior member
Učlanjen(a)
05.02.2008.
Broj reagovanja
0
Eto sad će zahvaljujući novom zakonu samo ovakvi kapitalni primerci da se faćaju !!!  :doh:

Prilozi

• najveca riba.jpg
    najveca riba.jpg
    44,6 KB · Pregleda: 132

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Danas sam svratio do ribolovackog udruzenja da preuzmem dozvolu ,a tamo jedan ribocuvar i nekoliko ribolovaca.Ja lepo pocnem sa njima da razgovaram i ispricam sta stoji u novom zakonu,prvo su me gledali tupo a zatim sa pogledima koji jasno kaze "ovaj je nesto cudno sanjao..." .Na pitanje koje sam postavio ribocuvaru zasto nikada nisam sreo ribocuvare u 2007 i 2008 (ne racunajuci na kafane) ,dobih odgovor "svakog dana ide kontrola" sa pratecim osmehom.Tako da sam savio reb u dupe i laganim korakom krenuo kuci sa utiskom da sam BUDALA sto  uopste vadih dozvolu!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
A vidiš, nas 15-ak se već sastalo sa ribočuvarima i napravilo plan kako pomoći da se ovo za klena realizuje u praksi. Razmenili smo telefone, dogovorili da čim vidimo nekog ko ne poštuje nova pravila i krivolovi klenove pozovemo ribočuvare koju su obećali da će probati što pre da dođu i krivolovca uhvate na delu...  :tbumb:

Jedini što se ova nova pravila najverovatnije neće primenjivati ove godine, već tek od sezone 2010. I u međuvremenu će verovatno bizi izdata nova naredba kojom će nešto biti korigovano.

Ipak, što se klena tiče, sve ostati kao i sada, stim što bih ja rado da se mera pobugne na 25 cm kao što je već uvedeno na nekim ribarskim područjima.

Avnojac

Junior member
Učlanjen(a)
11.12.2008.
Broj reagovanja
0
Goci, sto se tice tvog predloga da se mera za klena digne na 25 cm, IMAS MOJ BLAGOSLOV.

Pozdrav!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ljudi,ovde jebe lud zbunjenoga.Izvinite na rečniku ali ja sam potpuno indisponiran.Hoće li neko ko ima ikakvih saznanja objaviti da li se ova naredba uopšte primenjuje na teritorijama kojima gazduju "Srbija Šume"!Sa velikim brojem ljudi sa kojima diskutujem ovih dana na zadatu temu ne mogu da nađem zajednički jezik.Gotovo svi u glas tvrde da se ta odluka ne primenjuje,ili nisu ni čuli za nju!1.april se bliži,mislim da neko ozbiljno treba da se pozabavi ovim pitanjem i konačno rasvetli sve što je apsolutno nejasno oko ove naredbe.Ovako sve samo odaje jako gorak ukus,toliko nam svojstven,da će ta naredba izgubiti svaki značaj.

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Za Rasinu sam bas zabrinut,ja sam uzeo broj telefona ribocuvarske sluzbe ,ali misljenja sam da nece to puno pomoci,ipak sportski ribolovci nocu ne pecaju i zato nece moci da  ih obavestavaju , a tada ribokradice najvise satiru ribe,a jos  kada krene lovostaj tek tada ce doci do satiranja(bar na Rasini gde sportski ribolovci jedino pecaju klena).
A sto se propisane mere klena tice,u ribarskom podrucju Srbija jugozapad iznosi 25cm jos od prosle godine.
Uz dozvolu sam dobio stari pravilnik o rezimu ribolova,min. mera klena 25cm,lovostaj maj-jun.
Kako nekoga da kazne ako se isti pridrzava onoga sto je dobio kao pravilnik za ovu godinu uz dozvolu???
Verovatno ,kao sto @goci rece ,od 2010-e...

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
A vidiš, nas 15-ak se već sastalo sa ribočuvarima i napravilo plan kako pomoći da se ovo za klena realizuje u praksi. Razmenili smo telefone, dogovorili da čim vidimo nekog ko ne poštuje nova pravila i krivolovi klenove pozovemo ribočuvare koju su obećali da će probati što pre da dođu i krivolovca uhvate na delu...   :tbumb:
Mali savet za Gocija i ostalih 14-ak kolega.Vodite racuna koga i kome prijavljujete da kasnije nebi imali problema kao sto sam ih ja imao.
Pozdrav!

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
crni je napisao(la):
Mali savet za Gocija i ostalih 14-ak kolega.Vodite racuna koga i kome prijavljujete da kasnije nebi imali problema kao sto sam ih ja imao.
Pozdrav!

potpis

nakon jedne prijave sam dobio opomenu da ce da mi zapale vikendicu ako guram nos gde mu nije mesto

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
cerebrum je napisao(la):
crni je napisao(la):
Pozdrav!

potpis

nakon jedne prijave sam dobio opomenu da ce da mi zapale vikendicu ako guram nos gde mu nije mesto

Prvo ljudi trebaju da nauce kako se prijavljuje krivolov. Osnovno pravilo je da se vi NISTA ne ubedjujete sa tom osobom(ama) koje tako nesto rade vec da prepustite nekom ko je za to zaduzen. Tacnije cim tako nesto vidite uzmete svoju riblovacku dozvolu na kojoj imate brojeve telefona ribocuvarske sluzbe. Zatim zovete, prijavljujete sta ste videli i potom mozete da naglasite da zbog vase bezbednosti ili bezbednosti vase imovine ne govore da su dosli po pozivu nekog, vec da je u pitanju standardna kontrola. Ja sam 4 puta prijavljivao i 3 puta su dolazili ribocuvari i nikad nisam imao bilo kakav problem.

Vrh Dno