Lipljen 62

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Ne mogu tvrditi za te 60 ali preko 50+ sigurno da ima.A ovi moji tirolđije se izverzirali tuku baš velike lipljene.Ne praštaju oni ni manjima ali kakve uhvate mene tuga obuzme.

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
59
Samo saradnja izmedju dve strane u cuvanju i poribljavanju moze ocuvati ovu reku.....inace za ne vise od 10 godina skupljacemo pare za Sloveniju i Hrvatsku....neko i mozda dalje...a odlazak na Lim u CG ce nam biti tako normalan kao da idemo na Drinu....

Pre 10-15 godina sam ovako slicno prognozirao za skobalja i mladicu i ljudi mi se smejali kod Veca u kafani...sada im nije smesno....

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Rankovo prokletstvo  :-X

Ako ludaci budu čačkali po Drini te prognoze nisu isključene.Juče baš čitam o nekom novom projektu i navodnom uređenju Drine,šta god to značilo???

http://www.foca-24.info/?p=19093

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ja u Hrvatsku necu, taman da prekinem sa pecanjem! Ne moze Drina da se izlovi ni tirolcem ni bombama...jedna pomuta kao ona 2010 kad je potrovana sila zbog mulja iz jezera, upopasti koliko ribolovci za 10 godina. Na stap mora da se ispuni osnovni uslov, da riba jede!!!

Kod mene ni jedna od 270km pastrmskih reka ne bi bila prazna da nije aparata na struju! Kada je u ostatku Srbije bilo dozvoljeno 3 pastrmke vece od 25cm ovde je bilo 10 kom! Bilo je 2000 ribilovaca, sigurni polivina pecala samo pastrmku, sada ih ima 300!!! Ribu u ustava hemija, struja, odvodjenje izvora....

Maricu verujem ja tebi, pecao sam na tirolac mnogo vise nego sto sada pecam na kanap i znam sta se dogadjalo! Mnogi dodju u kafanu pa se proderu sa vrata da su mlatnuli ribe od pola metra kad ih stavis pored istog bude tu dosta manje, a mnogo puta sam morao da svratim u prodavnice pored puta da objasnim duducima da 1.3-1-5 nije isti sto i 2kg! Kod tiroldzija se riba ne merei na cm nego na kilo, a 2 kg je neka moda, tako svaki skobalj ima 2kg i svaki veliki lipljen ima 2 kg, a onda vaga laze!!!!

Ja ne iskljucujem da u Druni ima riba od 60+, ali ne mogu ni da olako to prihvatan, pa ulovio bi se bar jedan, jer vecina ne zna koliki je lipljen od 50+ i 2kg, kad bi videli, malo bi se smirili i realnije gledali!!! Ja ga gledam svaki dan i nisam video da je neko ulovio ni blizu sto je daleko od 60cm i od 48 sto je realno lovljeno zadnjih godina!!!

Sad kad pogledas realno , svi su povecavali ulove i danas to rade i radice!!! A ja bih voleo da upecam jos veceg u Drini i da neko upeca jos veceg, ali na zalost, zadnjih godina nisam ni video da je tolika riba pokupila, a vecina bi sela na kamen sa otvorenim ustima kad bi videla koliko blupne i koliki kolobar ostavi riba od 50+!

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
6-7 puta sam bio na Drini ove godine. Za svo to pecanje sam video po dvadesetak pecaroša na vodi. Poslednja dva puta sam video neke pecaroše na kilometar od nas, njih dvojicu. Ne verujem da toliko pecaroša može istrebiti ribu na potezu od nekih 15-20km, pa taman i tirolcem lovili. Ne znam šta se dešava noću na Drini, ali je činjenica da su električari kod nas napravili masakr. Struja ubija ribu, ali što je najgore, ubija silnu količinu mlađi. Riba je u stanju da pobegne od struje, ali mlađ nije. To je srž problema.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Srz problema ide I na drugu stranu. Koliko ste samo na obalama reke zadnjih godina videli ikre koja ostane nasukana jer majmuni jebu vodu u vreme mresta a nekada nema potrebe za tim. Dovoljno je da sjebes jednu - dve generacije I ti si zavrsio posao. Naravski I tirol je ubitacna metoda ali ipak nije toliko zabrinjavajuca I da ima volje moze lako da se resi.

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Riba se prilagodi promeni vodostaja, tu nema dileme. Konkretno, pričam o Drini. Siguran sam da niko nije video mlađ koja je na Drini ostala na suvom. Možda pojedinačni slučajevi.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Baki veruj mi, ostane ikra na suvom I sjebe se..

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
59
Pamtim vremena na Drini kada su bila  redovna jata skobalja  od kamena do sajle na Djedu.....kada se lovio skobalj na Baskijama na hleb 4-5 kom za popodne.....kada je na istom Djedu na sljunku 2 puta za pre podne mladica izlazila u plicak za ribom....jeste li nekada videli mladicu od 15ak kg nasukanu na sljunak i kako se vraca u vodu.....mozda vam je po 3-4 puta za popodne rasterivala skobalja kojeg ste lovili na plovak.....kada lipljan kupi i na 5m od obale i na sredini i gore i dole, kao da pada kisa.....

E ako ovo nikada niste videli znajte da nikada i necete......i za to nisu krivi ni strujarosi ni bombasi ni mrezarosi....

U to vreme od Rogacice do Okletca sam znao cija kola stoje pored reke i ko peca sta.....kada vidim coveka da vodi plovak na Mutu ili baca varalicu na Zivku znao sam ko je i kako se zove.....danas ima mnooogo vise ribolovaca i mnogo manje ribe....Drina sama sebe mozda moze da cuva od ovoga ili onoga ali od ovolikog pritiska ribolovaca kojima nijedna zabrana ne znaci nista nece moci...dok mi budemo mahali sa ove strane a oni bacali tirol i kuglu sa one...boljitka nema....prvo love nekoliko iznad mere, kada radi mnogo vise od nekoliko....kada bude manje ribe lovica one manje, kada bude jos manje lovice manje komada onih manjih...kasnije ce loviti par komada ispod mere...zao mi je sto zvucim kao pesimista...ali ja sam ovo sve vec video na Djetinji.....proporcionalno je isto...Drina je mnogo veca reka ali se mnogo teze cuva i prima mnogo vise ribolovaca....ali pricamo o istim stvarima....

Zato zaboravite lipljana od ne 60 nego zaboravite i onog od 55....a dobro zapamtite svakog od 50...jer cete ga se rado secati...

I zapisite ovo negde da procitate za 10 godina pa da se prisetimo negde uz pivo.....

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Negde tamo 95-6 na rogacici kao da pada kisa toliko je lipljana bilo isto tako i na nekim drugim prelivima je  rilo kada lipljan kfene da kupi ,jato skobalja kod servisa zacrni dno ,a na spomeniku se desavalo da voda bukvalno vri kada se skobalj razgoropadi skoro kao tolstolobici po americi kad krenu da izlecu iz vode. To je tad bilo i tesko ikad da bude opet. Na spomeniku mladica lomi plovak skobaljasima i jos milion takvih primera sta je bilo

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Bilo nekad, ja sam onog od 54.5 upecao 2008 jos malo pa 10 godina, neko ds upeca veceg, pa ni blizu! Bilo je nekih od 48 prijavljenih 52 slikanih miksmaksterskim tehnikama sa strane a stap iza, pa ispadne riba od 45 kao da ima 70cm....Lovi se na tirol riba u mrestu kad brani bojiste i to po 20-30 komada, secam se nekih ljudi koji su na uscu rogacice loviki punu mrezu lipljena isto kao na krivom viru iz Bosne! Sa nase strane je tirol skoro iskorenjen, jer oni koji hoce da pecaju predju most i pecsju legalno!!!

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Na ulazu u djedu su hvatali po dzak lipljena ,na baskijama isto ,ispod skelanskog mosta u januaru covek uhvati 50-60 kom najveci 20 cm i kaze nam veze dobri za sardinu i kako onda da ima ribe. Gledao sam isto pre 15 god na uscu pilice kako po cetiri ribe iskacu na 1 m kvadratnom . Nekad bilo sad se pripoveda i takvihprimera ima koliko hocete.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
E samo da znate sta bi bilo za 3 godine samo kad bi se Drina dovela u red, a moze, jer kad je moglo da se sankcionise i bezmalo isptrebi tirolac 2007,2008,2009 sa nase strane, onda moze i sa Bosanske gde je od kad znam za Drinu bilo 100x manje ribolovaca, bar na delu do Ljubovije i to sto ima, pola je iz Srbije. Drina moze da se sacuva, pristupacna je i nema gde da bezis.

KAd bi se poribljavala potocarom koju nije tesko uzgajati i proizvoditi, bila bi eldorado, mozda jedina reka u Evropi u kojoj mozes da ulovis ogromnu potocaru, lipljena na suvu muvu!!!!

Drina ce procvetati, ako bi privatna firma koja zeli da pravi pare od ribolovnog turizna, gazdovala sa obe strane, bar kao sto je sada od Rogacice pa gore ili ako je u gazdovanje preuznu ribolovci kroz udruzenja i zajednice kao sto je nekada bilo.

Vrh Dno