Mekousna pastrmka

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Može biti ja sam to laički zaključio bez nekog naučnog istraživaja tako da vjerujem da je kako si i rekao inače jedan poznati filozof naučnik čini mi se da se zvao "Schauberger" reče da pastrva ne pliva nego je plivana tj. da oko nje voda struji i ona to strujanje koristi za lebdenje odnosno "plivanje" te za to nema riblji mjehur.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Da da Silvio nisi pogresio tako se zove covek. Pored znacaja za nauku u vidu implozivnih motora i sl, koji ce znacaj tek dobiti vrlo interesantna su mu i zapazanja koja mogu musicaru da budu korisna.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
E to za "lebdenje" pastrmke kroz vodu se baš vidi u tom filmu koji sam spomenuo. Totalno je neobično kad vidiš pastrmku u sporoj vodi koaj maše repom, a ona u najjačoj struji se jedva mrdne povremeno.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ulovljena meka iz Krke

Ja nisam ni znao da je ta podvrsta toliko ugrožena da se čak smatrala nestalom.

Znam sam da je veoma retka on iz Zete, ali ona se još nekako drži, plus je pokrenut projekat veštačkog mresta.

Ova iz Neretve definitivno ima najstabilniju populaciju.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
samo su malo preterali sa kilazom ribe koje kilo  :hammer:

a na zeti pecam preko deset godina, nisam je video ni jednom.....retka je ko t rex

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
@Oholi
To je zato što ti pecaš nimfama, a mekosuna mora de se peca mekonogim muvama  :bleh:  :yeswink:

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
ma ne love je ni podvodnim puskama, istrebili su sve sem blizu glave zete kako sam cuo

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Goci ne veruj u ovo sto pise,ja sam iz Kistanja mesta u blizini reke Krke,Nje ima sasvim u slolidnom broju,nema ni znaka nestajanju.Smanjio se broj kalife koja je bila ubacena,i to tokom 90tih od prekomernog krivolova mrezama,strujom i eksplozivom...Potocna je i dalje naj brojnija i nikad je vise nije bilo a bogami ima je u velicinama za obaranje rekorda...Problem je sto su veci deo reke proglasili Nacionalnim parkom a sami je zagadjuju turistickim brodicima,zarad sitne zarade od stranaca u toku sezone....Inace jezero Brljan je na svega par km od kuce,i pastrmka ga uglavnom izbegava...

Prilozi

• brljan.JPG
    brljan.JPG
    70,9 KB · Pregleda: 197

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Prijatelju Laki zlousta je iznimno ugrožena i rijetka i ima je u malom broju

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
U kom delu? mozda u gornjem delu oko Knina gde i onako nikad i nije bilo nesta specijalno,,,Mozda ja i gresim,al cisto sumnjam....U svakom slucaju nebitno dal sam Ja u pravu il ne,bitno je da tu ribu naj vise ugrozava sam nacionalni park.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Evo je meka iz Vrljike-Mlade-Trebižata (zlatna) koja će biti priznata kao zasebna vrsta i koja je najčistija genetski od sve 4 podvrste meke:
http://imoart.hr/portal/priroda/zivi-svijet/zivotinje/68-mekousna-zlatna-vrljicka-pastrva.html

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
jednog dana odselit ču se tamo i na Jadru ih loviti često  :D

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Evo manua legende i snimka mrijesta Zlatne meke iz Vrljike-Mlade-Trebižata
http://www.youtube.com/watch?v=datTTzMM-aA&feature=player_embedded#!

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Evo jedne moje C&R:

Prilozi

• silvio 4.jpg
    silvio 4.jpg
    36,3 KB · Pregleda: 273
Vrh Dno