Mokre muve - Wet Flies

• Začetnik teme Mr.Zakula
  • Datum pokretanja

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Bosansko nimfarenje nije to sto ti opisujes vuckanje itd.

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
        Vlado, prva tehnika lova musicama nam je bila bas ta, popreko pa pusti da voda polako zanosi strunu. Javi se ili kad musica padne i krene ili kad to neprirodno secenje matice pridje svom kraju a muva opise malu "udicu". U najjacim brzacima smo drzali strunu sa 2,5m predveza i tri muve "na kresti" brzaka ustopovanu u mestu, nekad i citav minut a muve samo poskakuju gore dole ... pa kad klepi neka cuma, uvek je bilo po dva tri metra PVC ceske strune razmotane i u rezervi, da se brzo otpusti kad sune niz vodu. Predvez je bio 0,30 a muve Mostarka, Sopocanka, Crni Prelac, mravi i dobar deo vlaznih muva predstavljenih u knjizi Jovana Petrovica. To je i bilo jedno 5-6 godina iza izlaska prvog izdanja "Lova pastrmke i lipljena", bilo ribe, bile jace vode, kakav mart, Djurdjevdan pa i tada cesto odemo samo da beremo "mirisljavke", pecurke Djurdjevace. U Visoku je bilo telefona samo u stanici policije Visocka Rzana i  ambulanti, pa ti pogodi vodostaj ako mozes. Kad se voda konacno sredi za par nedelja sve od insekata se probudi, udje se u punu sezonu sa zrelim insektima u velikom broju i nedostatak nimfi nismo mnogo primecivali. Popreko, pa preko vode ... biramo sira i mirnija mesta ... kad riba pocne da skace, gadjamo ih direktno u glavu sa istim vlaznim muvama i one uzimaju, kad skoci iza nas na mestima koje smo prosli, poceli smo i  da menjamo taktiku i polako zabacujemo samo uzvodno, na najboljim mestima, u dzepove iza kamenja, pod granje, uz stene, dublje kanale, ako je brzak .. prvo sa jedne pa sa druge strane ... to je ostalo tako do danasnjeg dana samo smo asortiman muva malo popravili i  prilagodjavamo ih vremenu i aktuelnim insektima. Evo ih i po redosledu koriscenja kako mogu da se setim (vlaznih) :
1. Winter Brown/ Mostarka (crn i crven konac pomesani 1/1)  (16-14) - male kamenjarke, (Mostarke su bile velicina 8-10)
2. Waterhen Bloa (16 - 14) , Pheasant Tail (14 - 12), Red Spinner (12) - LDO (Baetis rhodani)
3. March Brown / March Brown Spider / Pheasant Tail (10)/ Red  Spinner (10) - (Ecdyonurus i Epeorus, Rhithrogena)
4. Pomenuta Sopocanka (mesan zuti crn konac 3/1) (8-1o) - Ephemera Danica
5. March Brown (kao univerzalnu #10), Wickham Fancy (12-10), dosta kasnije Invictu (14 - 10) za vecinu tularasa
6. Coahman, Royal Coachman, mravi, Soft Hackle Hare's Ear,  Black Spider - kad ne znamo sta jede ili sumnjamo na kopnene isekte
7. Aleksandra - pred mrak, nismo je povezivali sa ribljom mladji
    Ovo je nakakav mesani spisak i onog sto smo videli od starijih i  ono sto i danas koristimo. Pisao sam u mnozini jer su to bila iskustva nas nekolicine klinaca sa kraja srednjoskolskih dana, Gorana sam upoznao kasnije kad smo vec obojica bili debelo "ificirani" nimfama i suvim muvama. Njegov nesto duzi staz je poceo slicno sa razlikom da je od najranijih dana poceo da se zabavlja i pecanjem na povrsini jer su mu lipljeni na vecim rekama bili dosta cest plen. Kad su u pitanju samo vlazne musice, od tada do sada zadrzalo se najvise uzvodno zabacivanje i vrlo brzo ponavljanje zabacaja uz drzanje strune blago zategnutom, nekada samo na duzinu predveza, slicno tenkara pecanju.
    Leisenring lift koliko mogu da se setim zadnjih godina smo kristili samo kad  Baetis rhodani navali masovno, kad pocnu da sakupljaju lutke tularasa a ne moze lepo da im se pridje, suvise razlomljenih struja ili nas jednostavno mrzi da menjamo musice i predveze.  Plivajuce muve, cak i one proverene koje leze nisko nekada zataje a onda je sledeca  pretpostavka da se pridje malo dublje. U sustini tehnike prezentacije nisu ostale ciste, buduci da se u jednom ribolovu cesto vise puta prelazi sa jedne tehnike na drugu, lako se prekopiraju pozitivne stvari i tamo gde po nekakvim definicijama ne pripadaju. Ako se pritom upeca i neka riba, kome smeta ...

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
maric je napisao(la):
Jesi bar ti Rade skontao sta je Panic napisao ili si kao Aca skontao mnogo ranije?
kolega/kolege/, za 62 godine zivota i  mnogo decenija musicarenja tako ispada, no volim kad neko to kao aca obrazlozi, ajde i da mu verujete/verujemo/. sustinu je rekao na jednoj strani, ali i bez toga se moze, bistro.

A

Aleksandar993

Guest
@Panić, hvala! Naučio sam mnogo iz ovoga!

Sent from my HTC One using Tapatalk

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Maricu jednom si bio na ribniku i odmah si doktor za to nimfarenje? Al to nije tema. Aco  me je sigurno razumeo a to je najbitnije jer mi je njegovo iskustvo najbitnije u prici. A i pobknjigama sudeci covek zna da prenese znanje.

Ps: aco hvala... Ubprincipu sve tobkapiram samo me praksa zeza..... Moracu jednom samo mokre muve poneti nq vodu

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

Tihi83

Hero member
Učlanjen(a)
18.10.2011.
Broj reagovanja
0
Maricu uhvatio si se tih 20-30cm kao pijan plota, ko da si je bazdari na 20-30cm i ni milimetar dalje i da hoce nesme da potone...

Na kretanje tvoje muve ce u vodi uticati mnogo faktora pa je suludi napisati da tvoja ide na 20-30cm, mozda jeste to tvoja zelja da te muva nesme ici duble ali si na mnoge bitne faktore zaboravio.

Pokusavas nesto da dokazes a nemas potrebe prosto je iznes svoju ideju koju si pretocio u muvu, a kako ce se ona u praksi ponasati, ostaje samo da nam posle predstojeceg vikenda iskreno preneses...

Koliko sam ja razumeo gospodina Panica on je izneo svoja iskustva i zapazanja i tim samo hteo da nam prosiri vidike a ne da dokazuje nesto...

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
maric je napisao(la):
I da li su mokre musice striktno musice bez otezanja?
  Postoje nimfe koje su otezane i nimfe koje su bez otezanja,,, Tako isto postoje mokre  muhe koje su dodatno otezane i mokre muhe  koje su bez dodatnog otezanja ,,  Postoje suhe koje su samo suhe i postoje suhe koje su dodatno suhe,,

Ako neko napravi standard i pravilo  da je samo ovako  po nekom standardu  i mi se pocnemo slijepo pridrzavati samo zato sto je to neka komisija napisala  to neznaci da je to  istinsko objektivno  pravilo,,, Znaci standarda za sada medju nama ribolovcima nema  i  postoji siroka tolerancija ali je moguce da na nekom takmicenju  vezaca musica  ili  takmicenja u ribolovu  bude odredjeno neko  posebno pravilo koje vazi za to neko  X takmicenje
,,na primjer da bude odredjeno da na mokru ne ide dodatno otezanje ili da na nimfu ne ide dodatno otezanje ili da na suhu neide dodatni plovak ,,

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Ja sam radio sebi mokre mušice koje podtjelo imaju od olovne trake.U jakoj i brzoj vodi uopšte neće da tonu kao što se misli!
O mokrim mušicama inače ima malo teksotva sa naših prostora tak oda većina nije dovoljno upoznata.
Ja sma igrom slučaja došao do zaključka da mi češće napdaju mokru nego suvu.
Da se ogradim velike su razlike u terenima i rijekama na kojima mi svi pecamo tako da neka pravila ne moraju drugdje da budu efikasna,čak naprotiv da imaju ikakvu prolaznost!

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
          Dobra prilika za probu neke vlazne muve je situacija koja vam zadaje probleme. Najcesce zna da nervira kad se riba javlja pod povrsinom a ne reaguje na plivajuce ili je lakse predstaviti joj vlaznu musicu. Meni je u secanju ostao jedan rani april, 2008. ili 2009. na Jermi. Na sirokom razlivu javljaju se tri ribe, ja na predvezu imam dve teske nimfe a Goran na vreme osetio da ce da bude mrdanja iako smo na toj reci povrsinsku aktivnost dozivljavali vrlo, vrlo retko ali on zamenio predvez i stavio neku malu suvu  musicu. Sve tri ribe je upecao na maslinastu Sparkle Dun, insekti su bile jednodnevke Baetis rhodani i na vodi i u vazduhu i u zdrelima. Ribe su prezivele, nisu bile neke ali nam pokazase da i na Jermi moze da probucka.
          Ode covek za Beograd, ja za neki dan opet onamo da vidim sta se desava, na istom mestu ali nekoliko metara uzvodnije kuvaju ribe ali svaka po pola metra, tri - cetri, razbise vodu. Iste jednodnevke ali iznad riba viseci most na pola metra od vode, okolo vrbe, visoka obala, probam da im svrcnem odozdo i sa strane, struna pljusti po vodi, zeza me i vetar, poplasicu ih. Obidjem iznad, zapalim duvan, sednem pod vrbu i na isti predvez samo vezem malu maslinastu mekonogu muvu od konca. Zabacim im kratko uzvodno i gledam kraj pletenog predveza, samo zastane a lepo vidim i ribu kad se okrene.  Potkacio sam samo jednu na par sekundi jer mi je smetao isti most da ljudski kontriram, uzimale su brzo i jos brze izbacivale ali su uzele, da je bio neki bolji ribar mozda bi neku i upecao. Na otvorenijem mestu bih se svakako pre odlucio za suvu musicu, sa onakvim ribama i mirnom klizecom vodom uvek cu izabrati tehniku gde cu lakse da uocim napad ali sve ostalo osim riba i lepe brzine i dubine vode trazilo je pristup iz drugog pravca.
        Ima situacija kad odbiju i vlaznu, najcesce kad ima mnogo insekata pa padne sumnja i da se paralelno roje razlicite velicine i vrste insekata. U par navrata mi nakon dobrog osmatranja koji je insekt u pitanju i ignorisanja najpre odgovarajuce plivajuce, pa neubedljivog pipanja vlazne muve, iste ribe istrgnu stap iz ruke kad im provezem Madlera. Desilo se nekoliko puta, moze nekom da koristi.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Kako da ne samo pišite!
Ja često iščitam sve na brzinu nekada nemam pojma ni šta sma čitao.A posle nekog ribolova kreću sjećanja i tekstovi.

Ja sam privlačeći suve mušice imao gađanja lipljenja.Dok uopšte nije reagovao na površinsku muvu.
Mrave sam namjerno otežavao sa što siromašnijim krilima.
Daleko ispod površine su ga gađali!

Sledeća faza mrav-nimfa  :hammer:

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
U sustini ja sam samo pokusao da dokazem da mokra musica nije samo ono sto ste vi mislili I nista drugo. Naravno Tihi je lepo napisao videcu na Gradcu da li valja cemu ili ne. Nesto sam zamislio ako uspe super ako ne idem jovo nanovo, ne mozes da znas dok ne probas.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ja imam jednu garnituru jako lovnih mokrih koje mi je poklonio Milan Trickovic, mogu samo da kazem da love ubijaju.
c269e215e815e1b1e777bcfa13cd2d92.jpg

Mrzi me lepse da slikam, musice su skroz "starinske" ali razbijaju.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Uglavnom se snalazim kad vidim ribu pa na vidjeno mokrom. Pretrazivanjem nisam zadovoljan  jer ne umem dobrp jos uvek

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Simpsone odličan arsenal moraću i ja svoju tajnu kutiju snimiti  :tbumb:
Dosta ih ima koje nisu skvašene a imao sam razne ideje i inspiracije sam kupio po netu.

Vrh Dno