Moravica

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Goci je napisao(la):
Ja to gledam jednostavnije: brane bez ribljih staza su zlo. Ako možeš, izgradi riblju stazu gde god stigneš.

Kako za koga mi imamo riblju stazu,kada se pusti povuče svu ribu uzvodno.Ta riba koja ode više se ne vraća.Na taj način izgubili smo skoro svu salamonoidnu ribu.
Jednom odlukom staza nije otvarana oko pet godina.U tom zlatnom periodu lovio se lipljen oko kilogram.Danas niko nezna da ga je uopšte bilo!

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Ja sam na toj reci pecao prvi put prosle godine ... u reci ima jos uvek mnogo ribe, a pored toga sto je plovcima i varalicama okiceno okolno rastinje... takodje sam licno video kako dvojca varalicara nose punu mrezicu pastrmki svih uzrasta...

za dvadesetak puta koliko sam je obisao prosle godine imao sam par 50+ a od toka desetinu 40+ i puno manjih.. krupna riba se opametila, kako je reka dosta napadnuta.. Jedva cekam opet da je obidjem..

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
tommylee je napisao(la):
Kako za koga mi imamo riblju stazu,kada se pusti povuče svu ribu uzvodno.Ta riba koja ode više se ne vraća.Na taj način izgubili smo skoro svu salamonoidnu ribu.
Jednom odlukom staza nije otvarana oko pet godina.U tom zlatnom periodu lovio se lipljen oko kilogram.Danas niko nezna da ga je uopšte bilo!
To je nešto drugo. Nisam baš siguran kako riba migrira gore-dole preko HE, živo me zanima šta se desi pri nizvodnoj migraciji kroz turbine HE...

Ovde govorimo o tome da se dozvoli ribi da migrira bezbedno i uzvodno i nizvodno, pa nek ide gde joj odgovara.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Kolka drskost treba da tu kraj puta pecaš na varalice i još nosiš ribe...  :(

Možeš onda misliti šta se događa od 2. do 7. km revira gde najčešće nema žive duše... Riba ima 10x manje nego pre 5 godina.

Mada sam se na tom donjem delu upisao 2012. nakon svega nekoliko zabačaja strimera.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8CyPbva9vpc[/youtube]

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
227
Goci je napisao(la):
Kolka drskost treba da tu kraj puta pecaš na varalice i još nosiš ribe...  :(
A kolika drskos treba da postavis i vadis mreze subotom u sred leta?????

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Smatram da ništa ne može proći kroz turbine a pogotov ribe!Imaju teorije o padu riba preko prelivnica,ali to je SF prije nego realnost.
Gdje god ima brana tu ima i problema!

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Varalicari sa svojim grabuljama nemaju potrebe da budu na reci kao sto je Moravica.Ja licno mislim da je drskost uopste pomisliti da se ovakva tehnika koristi u ovom potoku.Mrezarose i ostale umobolnike treba smestiti u Toponicu.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Slažem sa potpuno sa ovim "grabulje", UiP, pa čak ni običan ribolov pastrmke i dve trokrake udice nikako ne idu zajedno.

Ali će me neko teško ubediti da je varaličarenje sa jednom jednokrakom udicom bez kontra kuke, pogotovo ako ta udica nije velika išta pogubnije po ribe od mušičarenja strimerima.

Vidi ove dve slike dole, jedna moja sa Moravice na Fly pribor, druga od druga Nikole sa Crnog Timoka. Ube udice gotovo iste...

No da ne idemo u off-topic... Šta će biti sa čuvanjem Moravice zavisi pre svega od korisnika ribarskog područja, a potom od ribolovačkih udruženja u regionu...

Prilozi

• pastrmka-jigfly-moravica.jpg
    pastrmka-jigfly-moravica.jpg
    157,2 KB · Pregleda: 209
  • pastrmka-jig-crni-timok.jpg
    pastrmka-jig-crni-timok.jpg
    166,2 KB · Pregleda: 215

chelle

Junior member
Učlanjen(a)
28.01.2007.
Broj reagovanja
0
A kad su je pa i cuvali? Da su hteli da cuvaju i onaj donji i ovaj gornji tok Moravice, bilo bi ribe, a ovako rovari ko sa cim stigne, od glista do mreza! Jedino jos nisu bacali dinamit i lovili ribe bacajuci uranijum i divizmu u vodu.  ???

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
  Meni je Moravica ostala enigma. 88-me sam iznad banje u kanjonu na skakavce pecao prelepe klenove,a ubrzo u jednom caspisu je izasao

naslov ''Moravica carstvo klenova''. Tu su objasnili da zbog kiselosti vode poribljavanje pastrmkom nije uspelo,vec da se zanemarljiv broj jedinki

koji je dostigao pozamasnu velicinu i adptirao se na uslove zavukao u dubine kanjona i retkost je prevariti koju pastrmku. Od nedavno se

Moravica pominje kao pastrmska voda,o cemu su onda pisali 80-ih,o kakvoj kiselosti vode kada je sve u redu sto se pastrmki tice.

Moze li neko da mi objasni kako je to Moravica naprasno postala pogodna voda za pastrmke i totalno se kosi sa izlaganjima u casopisu.

Zao mi je st ne mogu da sesetim koji je to casopis bio,mozda ''BISTRO'',i danas se secam da je naslov postavljen na desnoj stranici u donjem

delu i ukratko opisana Moravica . Bio sam ponosan sto su opisali reku u kojoj sam do skoro lovio velike klenove a posmatrao trokilase kako se

suncaju:wacko:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Mafke, mislim da je taj text napisao Vanja Stojanović. Moj prvi komšija, sad ću izađem na prozor da ga pitam.  :lol:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
MAFKE je napisao(la):
  Meni je Moravica ostala enigma. 88-me sam iznad banje u kanjonu na skakavce pecao prelepe klenove,a ubrzo u jednom caspisu je izasao

Za Moravicu ispod brane nema razloga da bude enigma. Jednostavno voda iz jezera koja se ispusta u Moravicu je toliko hladna da je promenila sve. Zato pastrmke i zive sad u njoj inace nikada ona nije bila salmonidna.

Vrh Dno