muhom na soma

Bucko M.

Senior member
Učlanjen(a)
30.11.2011.
Poruke
167
Broj reagovanja
0
Lokacija
JAGODINA
    Do soma u zadnje vreme teze dolaze i uporni varalicari,i to teskim kasikama ''cesljajuci'' sve slojeve vecih reka. Cuo sam od bas starih

Moravaca da avgusta veliki rovci iz djubrista pocinju da lete onako tromo i cesto na sprudovima budu socan zalogaj somovima,klenovima i

kapitalnim mrenama. Mozda bi upalila ogromna imitacija rovca i nocno mahanje na sprudu jakim priborom,naravno  :-\
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
zanimljiva informacija....ja takvo što još nisam vidio ali valja biti na vodi i posmatrati, loviti i probavati
 

Bucko M.

Senior member
Učlanjen(a)
30.11.2011.
Poruke
167
Broj reagovanja
0
Lokacija
JAGODINA
    Interesantno je da samo zenke ovog dzinovskog insekta lete trazeci muzijake koji su cesto u rupama na livadama pored reka i spustaju

jake zvuke koje iskopani tuneli pojacavaju i cuju se na 1.5 km  :eek:

E,te zenketine vezati u ultra plivajucoj formi na udicama ??????,i stapina #8,ko zna sta moze da se desi,ako je cist sprud i mesecina jaka  ???

Ja nisamu tom ''filmu'',jer sam fanatik za ultralight FF,ali da imam adekvatan pribor,bilo bi uzbudljivo  ::)
 

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Poruke
2.674
Broj reagovanja
0
Bucko M. je napisao(la):
Ja nisamu tom ''filmu'',jer sam fanatik za ultralight FF,


uf uf uf...ko da sebe gledam...voli covek da se igra sa ribicama kao ja....sorry for off....
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
@Mito, ništa, moraš na popravak ;)
@Bucko M., da, jaka mesečina, tada se i miševima isplati kao i drugim površinskim imitacijama... rovac kao suva....hmmm recimo od balse, pampura ili poliuretana...treba probati  :yeswink:

Ja volim isto i ultralighit ff ali najčešće upražnjavam težu disciplinu zbog veličine riba, težine kanapa i veličine imitacija. Zanimljivo je to da sam prošlu sezonu najviše lovio peticom....kako če da bude ove sezone videt če mo....jedno je sigurno, volim mušičarenje u potpunosti....bilo to na moru, jezeru, rekama, potocima....pribor prilagođavam veličini riba i imitacijama kojima želim loviti.
Soma ako bi lovio ciljao bi one ozbiljnije komade što je za mene 10kg pa na više...i tako prema tome bi se potrudio prilagoditi i pribor prema mogučnostima.
Jednu komadinu što sam vidio prošle godine dok je još bio u lovostaju, garantovano preko 2m ali ne debeo...taman da se bori i vuče ko stroj  :yeswink: taj još uvek pliva u našem jezeru i ko zna koliko je još takvih. Teško ga je nači kada je otvoren lov na njega, voda je duboka i velika a on se više ne zadržava blizu obale. Prilaze tu i tamo ali manji komadi. Veči samo navečer ali uglavnom su negde dalje od obale loveći na otvorenoj vodi. Preko dana leže duboko u svojim rupama. Kako god, ja znam da nije nemoguče i dobit ču ga ovde kod mene kad tad....mislim na tog velikog. Prošle godine sam jednog mališana oko 70+cm uspio prevariti velikim strimerom vodeči ga malo iznad dna uz samu obalu gde je dubina odmah preko 2m. Tu su stubovi oko kojih se motaju ti manji. Poznam mesta gde se skrivaju veliki ali tamo su neke sajle i svodovi gde se odmah zavuku i tu je kraj. Ali ko zna, ako mi uspe ove godine da ga bocnem tamo i zezne se pa zapliva prema otvorenoj vodi verovatno je moj  ::) No, dosta sanjarenja....  ;)
 

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Poruke
3.721
Broj reagovanja
134
Lokacija
Pančevo
Nažalost samo sam se slikao pored njega.. 2,50m 96 kg :doh:

P.S. I nemojte više one Vaše kedere da mi kačite - ovo je odrastao som  :yeswink:
 

Prilozi

  • IMG_2869web2.jpg
    IMG_2869web2.jpg
    253,5 KB · Pregleda: 319

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Neda mi mira brko 2+.....  :mad: ne mogu ga prežaliti nikako, tek sada dolazi za mnom to što mi se desilo u petak popodne dok sam lovio iz bellija.

Zaključak, "da ker nije srao ulovio bi zeca". Da sam sačekao sa kontrom jer sam ionako vidio da imam kanapa previše na vodi jer je riba po kupljenju strimera zaplivala u mom smeru ladno bi sačekao da zapliva kamo želi i onda raspalio 3 žestoke kontre i imo bi ga  :mad:

Sad su mi se složile kockice u glavi, znam inače kako som kupi i kada mu treba udariti kontru. Jeste da bi mi štap mogo biti malo jači i tvrđi ali znam da može i ovako. Uradio bi isto kao i kada ga se lovi plovkom na šlep...kada zgrabi malo se sačeka i udari kontra iz pete. Onda polako umaranje ako nema previše prepreka u vodi je ga u tom slučaju treba što pre izforsirati.
U buduće kada mi se ukaže takva prilika moram ostati fokusiran na sve. Pa kada se to desi da ga izmorim pošteno da mi ne bi pripremio iznenađenja prilikom prihvačanja. Planiram ga dobiti do kraja Julija. Šta če da bude videt če mo. Sledeči put nosim svoj DH od 3m kojega sam sam uradio u klasi 11-12 pa i neka pukne ako hoće ja ga moram uloviti. U petak sam tražio štuku i naletio na soma koji je ležao u svom brlogu, nisam očekivao napad ali sam probao i iznenadio me. Em što me je od veslanja perajima zagrabio grč em što je bilo teško baciti pod vrbe ovaj se zaletio na belog tubanera kojim sam ganjao zimus mladicu.
Ne da mi mir, moram opet tamo prvom prilikom. Ili ču ja njega ili on mene  :hammer: Ta riba je vredna svakog respekta. Verovatno če se držati te lokacije još duže vreme i postoji šansa da ču ga pronaći. Ako sutra ne bude ladno skidam se u kupaće i idem da preronim to da vidim jel tamo  :lol: Tera me do ludila  :doh: :hammer:
Milanče je napisao(la):
P.S. I nemojte više one Vaše kedere da mi kačite - ovo je odrastao som  :yeswink:
Eto mito, neće više kedere da kaćimo (nadam se  ::))
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Danas se zvanično otvorila sezona na soma i kod mene. Ceo dan sam potrošio na traženje soma. Počeo sam od 6 ujutro i lovio do 7. Imao sam tu jedno šaranče kao usput dok sam išao ka mestima gde znam da se krije kakvo somče. Posle sam imao neke obaveze do 14:30h. Nakon ručka sam mislio sa belijem na vodu ali sam se predomislio zbog više faktora na vodi. Prvo sam obišao mesta gde znam da se ponekada kriju veći komadi ali je tu bilo ko u bunaru. Onda sam otišao na proverenu lokaciju gde se redovnije javljaju neki manji komadi. I tako je i bilo. Prvo je jedan udario na clousera (na predviđeno pretraživanjem poznatog terena) a drugi kakvih 1km na drugom mestu na woolly bugera i na viđeno dok se je krio pod nekom gredom.

Bese naporan i vruc dan ali isplatilo se ovo trazenje. Neka, prvo se pocinje sa malecnim somcicima ;)

Predvečer sam uspio jedva prevariti tri klena. Plašni su do zla.... lovio sam ih na distanci od oko 25m. Crvenperke, mini mikro bandare i bodorke sam se nalovio također jer traženje soma ume da bude mnogo dosadno i furstirajuće pa valja malo zabaviti se i nekim drugim ribama.

Sledeći put kada ču opet ciljano na soma ne znam ali nadam se nekom bar oko 120cm.
Toliko za sada! :)
 

Prilozi

  • somče 70cm na crnog woolly bugera.jpg
    somče 70cm na crnog woolly bugera.jpg
    157 KB · Pregleda: 298
  • somce i ja.jpg
    somce i ja.jpg
    84,9 KB · Pregleda: 580
  • somce na clousera.jpg
    somce na clousera.jpg
    109,1 KB · Pregleda: 291
  • somcic.jpg
    somcic.jpg
    75,5 KB · Pregleda: 565

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Poruke
2.103
Broj reagovanja
1
Lokacija
Beli Manastir Croatia
Bravo Sebo, samo nastavi, kod mene je stanje katastroficno, voda vruca ko pisalo a napumpali su Puskas maximalno, sva je riba u pojasu trske , sve se ljulja ali i sve se dogadja unutra tog pojasa tako da je za sad nedostizno. Som takodjer raubuje duboko u pojasu trske tako da ga je nemoguce loviti osim u rupama na zive mamce a to me zanima.
Moracu cekati da krene ispumpavanje vode za zaljevanje pa da riba izadje u korito.
Za sada nista  :(.
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
da, morat ces sacekati jer i cak da ga dobijes tamo na jigovanje brzo bi imao muku kada bi se zabio u svu tu vegetaciju
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
juce dok sam ja radio i u vremenu pauze dvogledom gledao jata šarana na sred jezera kako se sunčaju kolega se upisa sa prvim ovogodišnjim somom na fly. Prošle godine je imao neke malecne ali dok je jurio jezersku pastrmku i malo se zezao strimerima naletio je na ovoga brku... 103cm na jig beli strimer dug oko max10-tak cm.

Ja na jezero još nisam izašao sa štapom i verovatno neču do maja dok se ne otvori štujka  ;)
 

Prilozi

  • som103 cm.jpg
    som103 cm.jpg
    161 KB · Pregleda: 271

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Poruke
2.103
Broj reagovanja
1
Lokacija
Beli Manastir Croatia
Ooooo bravo za kolegu !!!
Kod mene idioti vrše izlov soma (to su nazvali selektivni izlovom soma i tolstolobika... dobili odobrenje ministarstva za izlov jer navodno nanosi štetu šaranskoj populaciji... da ne duljim jer ću se opet nanervirati) to je na vodi gdje sam ga inače lovio, sad tamo ne mogu ni prići dok ne završi taj jeb... izlov a posle ko zna šta će ostati , uzimaju sve somove bez obzira na veličinu, u čamcu sam im vidio i kilaše i 70-ok kilaše, jadno Bogu za plakati.  :(
 
Vrh Dno