mušičar vs varaličar

Zeko

Junior member
Učlanjen(a)
08.02.2009.
Broj reagovanja
0
Ne mogu na sve strane ( a hteo bih ) . Ta ti je na žalost apsolutno tačna !

Zeko

Junior member
Učlanjen(a)
08.02.2009.
Broj reagovanja
0
cerebrum je napisao(la):
Ja bezim od varalicara kao djavo od krsta, to je kada jurim klena a za ostale ribe ne znam. U svakom slucaju kad prodjem nekim delom reke a ne mogu da zakacim pristojnog klena to znaci da je tu pre nekih max 10 min prosao neki varalicar ili vaserkuglas. Narvno nije taj varalicar navato klenove vec ih je preplasio na neki vremenski period. Dakle, na suprotnu stranu od drugara.

Verovatno si u pravu, i to je najlogičnije zbog plašenja ionako previše opreznog klena.
Međutim tu ima jedan problem koji se zove DVOLITRA. Do sada ju je uvek nosio u rancu onaj ko najmanje uhvati.To daje neku takmičarsku draž.  Ako se ja odvojim od njih znači da moram u svakom slučaju stalno da je nosim. Moram naći neko rešenje, jer u vrelim letnjim danima to je obavezan deo arsenala... :doh:

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Dvolitra nije nikakav problem.Staviš je u lad u vodu i nit ima rmbačenja a voda ili šta već uvijek hladna.Provjereno na Ribniku.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
varaličari, realno gledano, imaju prednosti: mogučnost brze i precizne prezenacije, milijarde perfektnih imitacija bilo gledano na boje ili oblik ili rad itd., Mogučnost extremno dalekih izbačaja o kojima mušičari mog samo sanjati...imaju više prednosti i to je realnost. Ako se pitamo "mušičar vs varaličar"? Mislim da je najtačniji odgovor "onaj koji je veštiji i iskusniji ribolovac". Ja sam isključivo mušičar i žao bi mi bilo uloviti neku ribu nekim drugim štapom nego mušičarskim. Zato bi meni izlazak sa blinkerom ili kakvim drugim štapom bilo gubljenje vremena. Možda se desi da kroz godine ipak uzmem opet malo varaličarac (blinker) i malo zabacim ali kakvog sam stajališta pitanje je da li bi se to moglo desiti. Ne mušičarim zato što mislim da je to nešto uspešniji oblik lova ribe nego jer mi se sviđa taj način ribolova i želim na taj način uloviti svaku ribu koju poželim loviti. Ako se iskreno priupitam, nije mi važno da po svaku cenu dođem do ulova jer ako bi tako bilo lovio bi kao nekada (svim mogučim sportsko ribolovnim tehnikama).
I ja sam skinuo prošle godine varaličarma osmeh sa lica...prečešlljali ljudi teren a ja sam več par dana pre samo opazivao taj teren i pronašao ribu na koju sam se to jutro nameračio. Znao sam da če me tamo negde čekati. Sačekao sam da preruju varalicama i čekao da vidim hoče li ju uloviti...kada su se makli sa mesta koje me je zanimalo ja sam zabacio samo dva puta, prije toga predpostavio sam i posle opazio sam gde je i gde lovi. Na udici zečija trakica krzna ;) i time ulovio štuju, izvadio na očigled ovih štuju od 80cm :D Takva iskustva su neprecenjiva, znaš da je netko u prednosti ali pokažeš da ni ti nisi za podcenjivanje ;) i da se im prethodno podsmehivanje nije baš isplatilo. :D To je samo ukratko...

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ako govorimo o ribama koje se podjednako uspešno mogu loviti i mušičarenjem i varaličarenjem, onda bi neko generalno pravilo glasilo da što je voda manja (recimo potok), to je mušičarenje efikasnije, a što je voda veća to neke prednosti varaličarenja dolaze do izražaja (dalji zabačaj, lakše postizanje veće dubine).

Za neke vrste riba varaličarenje je efikasnije: som, mladica, mrena
Za neke druge mušičarenje: klen, pastrmka (naravno ne uvek, i ne na svim vodama)
Neke vrste se pak ne mogu loviti varaličarenjem, bar ne redovno: lipljan, bodorka, crvenperka...

Varaličar i mušičar sasvim lepo mogu pecati zajedno, a da ne smetaju jedno drugom. Prošlog leta sam ja često mušičario, a moj otac ili moji drugovi varaličarili. Išli smo zajedno uz/niz vodu, na preskok, i lepo lovili ribe.

Baš se sećam dana kada smo otac i ja krenuli od muve revira niz Moravicu, on na varke (sa jednokrakim ili dvokrakim udicama), a ja na nimfe. Sve vreme smo išli zajedno, ali sa različitih strana reke, tako da je neko mesto njemu bilo pogodnije za prezentaciju, a neko meni. Uhvatili smo (i pustili) po desetak lepih pastrmki, većina u meri. I lepo se isfotografisali, svako ovog drugog, sa suprotne strane rečice.

Evo par sličica od tog dana, da se vidi kako varaličar i mušičar mogu fino da pecaju na istoj vodi, istog dana, jedan uz drugog:

02052008c.jpg

Pace3jednokrakeBezKuke.jpg

(na slici je Ružno Pače sa jednokrakim udicama bez kontra kuke!!)

02052008b.jpg

02052008a.jpg

Nažalost, mom ocu i mojim drugovima je od 2009-te zabranjeno da ovde varaličare, jer je 2 km muve revir bio tobože mali, pa je sada proširen na 7! Nadam se da me sada razumete zašto ću uraditi sve što je mojoj moći (a mogu puno kad hoću), da se na proširenom delu revira dozvoli varaličarenje upotrebom voblera sa max 2 jednokrake udice bez kontra kuke.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
to je istina, i ja sam često u miru i lepo mušičario dok su moji iz familije u blizini varaličarili ili plovkarili. Ako je ekipa prava sve je OK.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Hvala Druže, znači tvoja podrška! Nažalost postoje iskompleksirani mušičari koji misle da su "viša rasa" i mrze sve ostale ribolovce. Ja jedino mrzim (tačnije ne volim, mrzim je teška reč) krivolovce, a jednako poštujem sve poštene sportske ribolovce, bez obzira da li oni love cverglane na gliste i dubinku ili mladice na strimere mušičarenjem.

Gens una sumus!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Goci je napisao(la):
Hvala Druže, znači tvoja podrška! Nažalost postoje iskompleksirani mušičari koji misle da su "viša rasa" i mrze sve ostale ribolovce. Ja jedino mrzim (tačnije ne volim, mrzim je teška reč) krivolovce, a jednako poštujem sve poštene sportske ribolovce, bez obzira da li oni love cverglane na gliste i dubinku ili mladice na strimere mušičarenjem.

potpis  :yeswink:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):

Gens una sumus!

Ja nemam ta ubedjenja o visoj rasi ali ne zelim kontakt sa varalicarima, ako treba ja da se izmaknem rado cu to uraditi samo da ih ne gledam. I da sasvim mi je svejedno varalicar, sarandzija, plovkaros,... tacnije ne zanima me niko od njih.
I nije tacno da smo svi ista porodica. Samo nam je zajednicko sto smo ljudi i nista vise.

Hunter

Senior member
Učlanjen(a)
10.12.2006.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
a gde je lovac? (hunter):hammer: :hammer: :hammer:

hehe...vidim da se pati od djecjih bolesti vamo...
1. i 1. musicarenje i varalicarenje su dve totalno drukcije stvari  (pristupi) i nemogu se ni pod razno usporediti!
nit cu ja maznit pastrvu od 10 deka na muhu koju joj nemogu dobaciti sa mojim priborom
nit ce neko amo izdrilat soma od 20 kg na musicarsk pribor!
2. i 2. preglupo mi je dizat tenzije izmedju musicara,varalicara,saranasa,plovkarosa i ostalih lazova!
svi mi uzivamo i zivimo za najdrazu stvar na svjetu osim sexa!

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Zeko je napisao(la):
Ukoliko bi se našli na istoj vodi u isto vreme ko ima veće šanse za boljim ulovom. Da li mogu zajedno da idu i češljaju teren ili je bolje da se raziđu zbog uznemiravanja ribe.
Ovo pitam zato što na vodu idem uglavnom sa dva ortaka koji varaličare ( i ja sam sa njima dosad ) , ali od ove sezone ću da mašem.
Ima li uopšte nekog pravila ko bolje prolazi ?

Tema ima svoj naziv, nema tu dizanja tenzija, u razgovorima o klenu čovjek lijepo pita mušičar vs varaličar. Mala doza konkurencije postoji al u tome i jesta čar. Drugu sezonu izlazim sa najboljim prijateljem varaličarem na Dunav, zajedno sjedamo u čamac, na istim mjestima ribolovimo on woblerima, ja mušicama. A o uspješnosti, eto pokazala se cijela prošla godina da sam ja imao dozu sreće više nego on. Nikada me on osobno nije gledao podcjenjivački, čal naprotiv, a nikada mi nije ni smetao na vodi. Možda bih ja na Dravi lošije prošao sa klenom nego varaličar ?!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Hunter je napisao(la):

jesi li siguran prijatelju?  :)...musicari prizemljuju tune, morske pse, tarpune... kojima som nije ni do kolena ;) :D

Hunter

Senior member
Učlanjen(a)
10.12.2006.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
Hunter je napisao(la):

jesi li siguran prijatelju?  :)...musicari prizemljuju tune, morske pse, tarpune... kojima som nije ni do kolena ;) :D

to stoji!i nebitno je,topic je glup do nebesa.

Vrh Dno