Ako govorimo o ribama koje se podjednako uspešno mogu loviti i mušičarenjem i varaličarenjem, onda bi neko generalno pravilo glasilo da što je voda manja (recimo potok), to je mušičarenje efikasnije, a što je voda veća to neke prednosti varaličarenja dolaze do izražaja (dalji zabačaj, lakše postizanje veće dubine).
Za neke vrste riba varaličarenje je efikasnije: som, mladica, mrena
Za neke druge mušičarenje: klen, pastrmka (naravno ne uvek, i ne na svim vodama)
Neke vrste se pak ne mogu loviti varaličarenjem, bar ne redovno: lipljan, bodorka, crvenperka...
Varaličar i mušičar sasvim lepo mogu pecati zajedno, a da ne smetaju jedno drugom. Prošlog leta sam ja često mušičario, a moj otac ili moji drugovi varaličarili. Išli smo zajedno uz/niz vodu, na preskok, i lepo lovili ribe.
Baš se sećam dana kada smo otac i ja krenuli od muve revira niz Moravicu, on na varke (sa jednokrakim ili dvokrakim udicama), a ja na nimfe. Sve vreme smo išli zajedno, ali sa različitih strana reke, tako da je neko mesto njemu bilo pogodnije za prezentaciju, a neko meni. Uhvatili smo (i pustili) po desetak lepih pastrmki, većina u meri. I lepo se isfotografisali, svako ovog drugog, sa suprotne strane rečice.
Evo par sličica od tog dana, da se vidi kako varaličar i mušičar mogu fino da pecaju na istoj vodi, istog dana, jedan uz drugog:
(na slici je Ružno Pače sa jednokrakim udicama bez kontra kuke!!)
Nažalost, mom ocu i mojim drugovima je od 2009-te zabranjeno da ovde varaličare, jer je 2 km muve revir bio tobože mali, pa je sada proširen na 7! Nadam se da me sada razumete zašto ću uraditi sve što je mojoj moći (a mogu puno kad hoću), da se na proširenom delu revira dozvoli varaličarenje upotrebom voblera sa max 2 jednokrake udice bez kontra kuke.