mušičar vs varaličar

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Zeko je napisao(la):
Da li mogu zajedno da idu i češljaju teren ili je bolje da se raziđu zbog uznemiravanja ribe.
Ovo pitam zato što na vodu idem uglavnom sa dva ortaka koji varaličare ( i ja sam sa njima dosad ) , ali od ove sezone ću da mašem.
Ovo pitanje nije nimalo glupo, čovek traži praktičan savet... Ja sam se potrudio mu odgovorim i pomegnem da reši ovu dilemu.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Krajni zakljucak i ove teme i one iz zgloba sake ili lakta je po meni ovakav  :doh:

[flash=425,344]http://www.youtube.com/v/UXVsQK7_jWo&hl=en&fs=1[/flash]

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Meni je smesna ta kompeticija varalicar vs musicar! Cemu to!?  ::)

Neko misli da musicarenje nema dodirnih tacaka sa ostalim vrstama ribolova u cemu mogu da se slozim ali samo kada je tehnika ribolova u pitanju! Sustina je ista a to je RIBOLOV! Sad nekome ne lezi ova ili ona tehnika ribolova, voli ne voli ali...!
Meni licno moje predhodno iskustvo sa drugim tehnikama ribolova, a pogotovu varalicarenj bilo plus prilikom musicarenja a retko kad minus.

E sad kad se vec prica na ovu temu hteo bi da prodiskutujemo o jednoj velikoj zabludi kod pocetnika kada je musicarenje u pitanju! Naime kada sam pocinjao da se bavim musicarenjem bio sam u zabludi da je to najtezi nacin da se uhvati riba!  :doh: Ali sam vremenom ukapirao da je u mnogim situacijama najefikasnija tehnika za ribolov daleko ispred varalicarenja ili neke druge tehnike...!  :yeswink:  :tbumb:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Manje više svi smo prošli razvojni put od .......do mušičarenja. Neko manje, neko više.
Što se tiče toga ko je uspešniji - to isključivo zavisi od znanja o ribama, poznavanju načinu života, staništima - ne od tehnike, opreme ili bilo čega drugog.. Tehnika se primenjuje onakva kakva kome odgovara, kolliko zna, i prema mestu gde se peca.
Kad vidim drugog ribolovca - nebitno da li je varaličar - lepo ga zaobiđem široko, da ne smetam, a ako moram pored, onda - Dobar dan - i idem što tiše dalje. Ako je u pitanju varaličar, a mislim da je mesto dobro vratim se kasnije kad on ode.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Odlična tema!!!
Ja se često susrećem sa varaličarima i upoređujem svoj ulov sa njihovim. Prednost je na mojoj strani u 90% slučajeva, bilo da lovim štuke, klenove, pastrmke ili bucove. Čak su u mojoj čuvarci te ribe uglavnom i krupnije i brojnije! Pokazujući svoj ulov i upoređujući ga sa ribolovcima koji koriste varalice ili neke druge mamce, ubedio sam mnoge Nišlije da postanu mušičari. Poređenje je prava stvar za širenje mušičarenja!
Varaličarenje je tehnika ribolova kojoj može za pet minuta da se prilagodi svaki plovkaroš, šarandžija ili slučajni prolaznik. To nije nikakva veština, niti poseban sport, već obično korišćenje prilično usavršenih sprava za izlov i nabadanje riba. To mi mušičari najbolje znamo i nikada neće uspeti nijedan varaličar koji se umuva u naše redove ili na ovaj sajt da nas ubedi u suprotno.
Postoji i pitanje "mušičar vs varaličar" u slučaju kada se sretnu i treba da podele teren, jer jedan drugom itekako smetaju. Mušičar je sklon gaženju i približavanju ribama, "preoravajući" celu reku, a varaličar svojim nezgrapnim napravama i bučnim bućkanjem raspamećuje sve prisutne ribe. Ozbiljan i miran ribolov propada ako su na istom terenu. Jedino što preostaje je da se druže, zezaju, pričaju i dogovaraju o zajedničkoj "strategiji".
Ja se družim sa varaličarima i svi oni odlično znaju koje je moje, ali i mišljenje ostalih mušičara o njihovoj tehnici. To je kao kada se družiš sa pripadnikom neke druge vere. Tolerancija, ali potpuno različita shvatanja.
Moja najčešća rečenica koju izgovaram varaličarima je "Kada ćeš da počneš da mušičariš?". ;)

Max

Junior member
Učlanjen(a)
17.01.2009.
Broj reagovanja
0
Baš te i ne njušim previše Mixmasteru ali ti je ova na mjestu  :tbumb: varaličari nek varaju koga hoće, a mušičari love ribu. Može i na istoj vodi zašto da ne, no treba ih preobraćavati da i ono postanu ljudi a ne varalice cijeloga života.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Max je napisao(la):
no treba ih preobraćavati da i ono postanu ljudi a ne varalice cijeloga života.
Zasto nekoga terati da prestane da varalicari,peca na plovak,dubinku...ako se taj isti peca po pravilima?!?
Neka svako peca na sta hoce,nemam nista protiv samo neka bude covek i neka se ponasa ljudski,ne lovi u zabrani ne nosi ribu ispod propisanih mera...
Lepo je rekao Rancic,ako mozes zaobidji onog ko ti nije po meri u sirokom luku ili ako vec ne mozes uz obican pozdrav produzi dalje!!!

p.s.Da napomenem NISAM varalicar.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Mixmaster je napisao(la):
Varaličarenje je tehnika ribolova kojoj može za pet minuta da se prilagodi svaki plovkaroš, šarandžija ili slučajni prolaznik. To nije nikakva veština, niti poseban sport, već obično korišćenje prilično usavršenih sprava za izlov i nabadanje riba. To mi mušičari najbolje znamo i nikada neće uspeti nijedan varaličar koji se umuva u naše redove ili na ovaj sajt da nas ubedi u suprotno.

Ovo prica nas i ne stoji npr.: Znam nekoliko ljudi, ukljucujuci i mene koji su na svom prvom musicarskom izlasku lepo hvatali ribu! Nisam znao stap da drzim ali sam znao kuda treba da provedem muvu i kako na osnovu svog nekog osecaja stecenog iz visegodisnjeg ribolovackog(svestranog) iskustva.  Takodje imao sam drugare koje sam ucio da dziguju i hvataju smudja i nekima je poprilicno dugo trebalo da uhvate svog prvog smudja i da steknu osecaj da vode pravilno varalicu dok je drugima to poprilicno brzo krenulo od ruke.
Tako da je ta prica poprilicno relativna! 

Kao sto rekoh musicrenje je u nekim situacijama je superijornije, u nekim je podjednako dobro kao i varalicarenje samo atraktivnije a u nekim inferiorno.
Meni musicarenje nikad nece moci da zameni pecanje smudja i soma na dzig a pecanje stuke na varalicu cu verovatno u potpunosti zameniti pecanjem na strime ff priborom.
Dali je musicarenje zahtevnija od drugih tehnika u vecini segmenata jeste ali nije nikakva visoka nauka. Tako nema potrebe za nekim mistifikovanjem!  8)

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Max je napisao(la):
Baš te i ne njušim previše Mixmasteru ali ti je ova na mjestu  :tbumb: varaličari nek varaju koga hoće, a mušičari love ribu. Može i na istoj vodi zašto da ne, no treba ih preobraćavati da i ono postanu ljudi a ne varalice cijeloga života.
ja sam poceo da varalicarim  jos kao dete pre 25 godina,i sigurno bi jos to radio da pre 5 god.nisam pronasao sebe u musicarenju.da bi savladao tehniku bacanja mnogo mi je pomoglo prethodno iskustvo,a da ne pricam o poznavanju navika i ponasanja ribe.nikako ne razumem zasto su musicari ljudi a ostali nisu?neki od mojih naj boljih drugova su varalicari i ja to postujem.
nemoguce je da zajedno uspesno love dva musicara ,a da ne pricamo o musicaru i varalicaru.to je sasvim drugi pristup i nacin.cak i isti tereni nisu interesantni obojici.zatravljen deo spruda koji ce varalicar preskociti musicaru ce pruziti vise sati zadovoljstva u nadmudrivanju sa klenovima do kojih je nemoguce dopreti leptirkom i voblerom.
konkretno u lovu klena dugo godisnji musicar ili bivsi varalicar(koji sada musicari) je u prednosti nad varalicarom.zato sto poznaje navike ribe,a sa musicarskim priborom moze da lovi i tamo gde se ne moze sa varalicom.a da ne pricamo da klen radije uzima pravu musicu koja je prezentovana na ispravan nacin

gjors

Junior member
Učlanjen(a)
16.11.2008.
Broj reagovanja
0
Sve ima svoje čari,a ja sam kao malo dijete što voli sve probati  ::), isto je i sa mušičarenjem živim recimo za trenutak kada ću na mušičarca dobiti brancina  :drool:,no osobno nemam ništa protiv nikoga na vodi dok je sve to u dozvoljenim propisima,mislim malo je onih što se pridržavaju ribičkog bontona  :bat: ,ups opet silazim sa teme :-\

Zeko

Junior member
Učlanjen(a)
08.02.2009.
Broj reagovanja
0
Možda je mušičar sa iskustvom u maloj prednosti u odnosu na varaličara jer mislim da je klenu prirodnije da se zaleće na nešto što udara u površinu vode.
Dok sam varaličario masu klenova sam uhvatio tako što su se zaletali na  voblere i leptire u trenutku njihovog udarca u vodu.
Takođe mislim da mušičar ima raznovrsniju ponudu za klena od varaličara. Ako toliko dobro radi na varalicu , mislim da  lov nekim strimerom može biti dobra taktika. Međutim ako otkida na površinske muve , varaličar ne može nešto radiklano da promeni. To su neka moja razmišljanja .
Prednost varaličara je po meni samo u dalekom zabačaju , tako da ne mora mnogo da pazi na kretanje i plašenje ribe.

Vrh Dno