Ja mislim da nema potrebe za nečim "ovo protiv ono" ,mušičarenje je jedno a varaličarenje je nešto sasvim drugo to bi bilo isto ko da stavimo recimo "šarandžija vs trolingaš na moru" prosto nema veze jedno sa drugim ..
Ko se odlučio za muvu ,odlučio se ,ko voli da varaličari neka varaličari ,ko voli da peca šarana na bojlije i kompletom sa tri štapa na onoj skalamerije neka to tako peca...
Ja sam ranije varaličario ali sam to batalio jer posle svake ulovljene ribe na muvu nebi mi palo na pamet da je jurim na varalicu ,prosto bi mi bilo previše ne zanimljivo ,rasprodao sam varaličarski pribor i sada imam samo mušičarski i to u velikom broju

..Dakle Muva je Muva ,najsportskiji mogući način da uloviš ribu i totalno drugačiji pristup a i filozofija ,rekao bih Mušičarenje je ipak umetnost a sve ostalo su samo ribolovne discipline .
U više navrata sam direktno pobedio varaličare u medjusobnom duelu i tu sam shvatio da izmušičariti ribu nije ništa teše nego je uloviti na varalicu .Ovo je opet lični moj stav kome se svidja - svidja a kome se ne svidja ' ne svidja ...
Fly or Die !