Musicarenje basova

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Ma Seb hvala bogu nije se zapatio to je bilo pre nekih 13 god!!! I Seb treba Sava da polavi posto je Ada na Savi!

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
@Gegula! U zasavici je cverglana ima mnogo duze na zalost! To za tostolobike nisam znao raspitacu se za to!!!  ???

Nazalost takvih primera je puno gde se ubacivalo ko je kako stigao zato vlada ovoliki haos na vodama! Ljudima se peca to i to oni tresnu bez razmisljanja o posledicama! Ili nadju jeftino tostolobike i babuske i tresni u vodu i posle se hvale kako su poribljavali, bolje da nisu!!!

Na svu srecu to je sada po novom zakonu strogo kaznjivo! Videcemo kako ce sve to funkcionisati!!!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ekoljuba je napisao(la):
... Sava da polavi posto je Ada na Savi!

:D :doh: bas, imas pravo, zaboravio sam to a bio sam na kalemegdanu i tamo okolo vise puta pa znam gde je sava a gde dunav ali eto smetnuo sam s uma to...  :doh:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sebastian je napisao(la):
dunava poplavi adu i eto basa na sve strane...

na zatvorenim vodama gde je druga voda sigurna i ja kazem sto da ne.  Pa cak i zlatni dorado, sto da ne  :D :D Ali ja bi takvu vodu sa spomenutim doradom dobro osigurao pa i ogradio ako treba...i napravio vrhunsku sportsko ribolovnu vodu...mada, nema o toga nista  :nowink: :D

Seb, Ada je naziv za Savsko jezero, vestacko i namenjeno za vodosnabdevanje, koje u nece biti poplavljeno do sledeceg ledenog doba :D, a onda nas bas boli uvo gde ce bas odatle, ako bude i njega i nas tada

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
pa ljubo druze o tome ti pricam,ti pricas posto si strucan i znas kako treba da bude a tamo neki koji gazduju vodama nisu upuceni i rade sasvim suprotno od onog sto je pravilno.e to kad se pocne raditi kako treba i oni koji treba da odlucuju pocnu da odlucuju do tada ce u zasavicu ubacivati regana i tostolobika i tvrditi kako rade pravu stvar a za basa govoriti da je stetocina i da nije pozeljean.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ko je veci krivac oko prenosenja (nesistematskog poribljavanja) razlicitih vrtsta riba, ptice koje to vekovima rade ili covek?

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
I regan i tostolobik su podjednako nepozeljni pogotovo u Zasavici i od prosle godine to je zakonom kaznjivo!!!!

Pricalo se ali niko ne slusa nego razmisljaju ameterrsk,i ribolovacki pa preduzimaju takve poteze! Ribolovci su cak raznosili cverglane po pojedinim jezerima jer vole da ga pecaju i dobar im je za klopu!  :doh:

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Djole je napisao(la):
Ko je veci krivac oko prenosenja (nesistematskog poribljavanja) razlicitih vrtsta riba, ptice koje to vekovima rade ili covek?

COVEK!!!

To sa pticama je prenaduvano to jes dosta retko se desava i to je moguce na kratke relacije!!!

Covek voza zivotinje sirom sveta sa kontineta na kontinent!!!

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Rancic je napisao(la):
Jebiga, baš oštro, ali....
Gegula, siguran sam da razumeš da je svako ubacivanje stranih vrsta sjebavanje našeg eko sistema.
Bilo gde, u normalnim zemljama u svetu, probaj da uneseš biljku, životinju, bilo šta strano. Ni seme za grickanje.
U Australiji ne daju iz države u državu da uneseš ni voće. Sve na grani moraš da baciš - čak i flaširanu vodu. Kad pređeš kupi.
E, zato što smo mi to radili, sada gledamo klipove sa Zelanda i iz raznih svetskih vukojebina i maštamo da odemo tamo da pecamo.
Serem i ja - ovo ovde je vukojebina, tamo je normalan život.

Rancicu Australija, Novi Zeland, Argentina, SAD......... nisu imale potocnu pastrmku prirodno, tj i za njih je ta vrsta alohtna. Sad gledamo klipove sa tih destinacija koje su najbolje pastrmske vode na planeti i divimo se. Na Novom Zelandu postoji i spomenik toj vrsti. Iz Amerike nam je dosao pasulj, paradajz, kakao, krompir, kukuruz..... bez kojih ne moze da se sad zamisli domaca kuhinja. Pa onda kad se pogleda tematika donosenja novih vrsta ne treba biti totalno iskljuciv. Da se razumemo nisam pristalica guranja novih vrsta samo po sebicnoj zelji necije komformisticke prirode da ima vrstu koju pozeli u svom 'dvoristu'. Da jesam odavno bi malousti bas plivao Nisavom, a dorado Moravom  :hammer: . Dakle nauka na prvom mestu, to stoji, ali sa socijalnim faktorima u svojoj racunici.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
gringo je napisao(la):
...nauka na prvom mestu, to stoji, ali sa socijalnim faktorima u svojoj racunici.

upravo tako!  :tbumb:

baš sam i ja prosuo par reči o tome u jednom od prethidnih postova...baš tako bi moralo da bude...a vala da si pustio dorada i ja bi se več našao na toj vodi, nekako bi več došao  ;) :D

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
gringo je napisao(la):
Rancicu Australija, Novi Zeland, Argentina, SAD......... nisu imale potocnu pastrmku prirodno, tj i za njih je ta vrsta alohtona. Sad gledamo klipove sa tih destinacija koje su najbolje pastrmske vode na planeti i divimo se. Na Novom Zelandu postoji i spomenik toj vrsti.
Treba pitati autohtone ribice (ali i vodozemce i druge živuljke) tih potoka šta misle o tome... I naučnike iz Australije, NZ i Argentine... A ti gledo video klip i spomenik...  :doh:

Spomenik treba sazidati životinjama koje je potočara iz tih voda istrebila. A da jeste bar neku, mogu ovako na neviđeno da potpišem. Pogotovo na Južnoj hemisferi, gde nije bilo pastrmki. U Severnoj Americi, gde su ribice već naviknute da beže od pastrmki, istina nekih drugih vrsta, to je prošlo 100x bezbolnije.

Baš me zanima ima li na netu podataka o tome...

Elem, ova tema je o mušičarenju basova, a o uticaju basa na ekosisteme možemo pričati pod Ekologija. Evo vam teme:

Uticaj (alohtonog) basa na ekosisteme

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
ekoljuba je napisao(la):
Djole je napisao(la):

COVEK!!!

To sa pticama je prenaduvano to jes dosta retko se desava i to je moguce na kratke relacije!!!

Covek voza zivotinje sirom sveta sa kontineta na kontinent!!!

Naravno na kracim relacijama ali napisao sam vekovima, iz cega bi proizaslo mic po mic i eto nam nove vrste pred vratima. A covek bi sve to isto al za jedan dan samo tesko po meni da moze da prestigne ptice jer one nisu nicim ogranicene. Malo karikiram stvari ali da da ne bude da je samo covek kriv.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
gringo je napisao(la):
Rancicu Australija, Novi Zeland, Argentina, SAD......... nisu imale potocnu pastrmku prirodno, tj i za njih je ta vrsta alohtna.

Odakle ti ovaj podatak Gringo 'leba ti?

A krompir, paradajz i pasulj su dosli iz Perua da ne pomisle ljudi da je sa teritorije sadasnje USA.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Simps taj podatak sam cuo vise puta iz razlicitih izvora. Da ne bude samo rekla kazala i wiki kaze isto "The species has been widely introduced for purposes of sport into North America, South America, Australia, New Zealand and many other countries..." Mozda ovaj podatak kojim slucajem i nije tacan ,ali to i nije poenta onog sto sam hteo da istaknem.
Goci lepo poceo drugu temu da ne bude oftopikovanje ovde, pa se zato vidimo tamo ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno