Nije o mušičarenju al o basu jeste... prošle sam godine čuo da su neki faceri bacali male basove u Puškaš (Topoljski Dunavac) voda duga nekih 7-8 km, 247Ha površine dubine do 4m, veći dio lijeve obale u širokom pojasu trske, obiluje bijelom ribom, šaranom, amurom, somom, štukom,smuđem, balinom, bandarom i šećer za kraj cverglom. Morem cvergla bolje da kažem, kad uz obalu vidim kako se valja ta kugla sitnih cverglića muka me hvat. Nemilo se mrežari no i pored toga lijepo se lovi zbog obilja ribe i veličine vode. Dakle tu su oni pustili baseve prenešene iz Borovika prije nekih sad već možda i 10-tak godina. Tu i tamo se pojavi neki ulov basa od 1-2 kg nagore, al ljudi ni neznaju šta je to. Jedan ga je držo u zamrzivaču 2 mjeseca i okolo pokazivao "čudnu" ribu prijateljima. Dali se raširio neznam, no prošle sam godine vidio nešto interesantno. Mahao sam bandarima uz obalu, usput gledao te proklete kugle cverglana kako se valjaju, kad odjednom raubo po po srede kugle, pa nakon par minuta ponovo pa ponovo... Ostavio sam štap i gledao što se dešava, u jednom tenutku vidio sam malu zelenu ribicu ne veću od pola dlana kako se zaustavlja nedaleko od "crne kugle" pa se ponovo zaleće u nju. Ozarilo mi se lice, da bio je to on, bas, he he mislim u sebi izgleda da se ipak uspio raširiti. Naravoučenije :
Kada imaš dva zla a ti izaberi manje, istina da mu nije mjesto u našim vodama, istina da bi mogao poremetiti eko sistem, ali što ako je eko sistem već totalno u kurcu u toj mjeri da ljeti na udicu više nemožeš dobiti ništa drugo do tog malog crnog brkatog smeća koji tamani mlađ sve druge ribe.
Bas je taj koji drži ravnotežu u tako poremećenom eko sistemu, imam li dokaza za to ? Imam, spomenuću drugu vodu, puno manja, fizički odvojena od Drave no u proljeće dobije vodu od Drave kada je ova velika. Također je "obilovala" svom ribom pa i cverglom, tamo basa niko nije donio, priče kruže da je nekog proljeća tko zna kada sa vodom iz Drave došao i on iz gornjeg toka gdje ga uz Dravu ima više (šljunčare...) nije ni bitno, bitno je da se uspio održati prirodnim putem, nije do sada (već 15-tak godina) poremetio eko sistem, čak ga je po meni i iznivelirao na način reduciranja ovog smeća od terpana. Što je razlog da nije poremetio eko sistem , po meni je prisustvo štuke, smuđa i soma koji se hrane i basom.
Dakle bilo bi moguiće i eko održivo spojiti basa sa ostalim vrstama ali za to trebaju posebni uvjeti, ako nema drugih predatora i on postane dominanatan vjerojatno bi na toj vodi napravio hara-kiri, ovako pak prolazi i ta teorija.
E to je samo moje mišljenje potkrijepljeno sa par dokaza,naglašavam ja nisam stručnjak za te stvari nego samo ljubitelj još jedne prave sportske ribe koja se prilagodila našim uvjetima.