Musicarenje basova

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
gringo je napisao(la):
Simps taj podatak sam cuo vise puta iz razlicitih izvora. Da ne bude samo rekla kazala i wiki kaze isto "The species has been widely introduced for purposes of sport into North America, South America, Australia, New Zealand and many other countries..." Mozda ovaj podatak kojim slucajem i nije tacan ,ali to i nije poenta onog sto sam hteo da istaknem.
Goci lepo poceo drugu temu da ne bude oftopikovanje ovde, pa se zato vidimo tamo ;)

Ma ne bre pogresno me shvatas, mene zaista zanimaju ti podaci da je pastrmka naseljena u Severnu Ameriku. Mozda u juzne delove ali koliko ja znam u Americi generalno pastrmka nije alohtona vrsta. Mozda su je doneli crveni mundiri a naseljavao je Blek Stena i Komadant Cmark :hammer:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Samo se vi sad zezajte, ali za neku godinicu....

Prilozi

• bass.jpg
    bass.jpg
    18,9 KB · Pregleda: 182

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Nadam se ovakvim slikama sa jezera u Šumaricama.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
I tako malo sam se bacio i na wormulje...pravi zalogaj za gladnog bassa

Prilozi

• Angel Flie2.jpg
    Angel Flie2.jpg
    120,5 KB · Pregleda: 154

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
sone veruj mi da ako pronadjes gde bas raubuje i gde se hrani neces imati problema da ga upecas,ako si koristio gurglere u lovu bucova znaj da ce ti odraditi odlican posao i kod basa kao i oni poperi za stuku sto si skoro pravio. boja mi se svidja jer sam letos najbolje prolazio na wooley-e bas u narandzastoj boji sa mesinganom glavom i narandzaste popere ( najbolje mi se pokazala ta boja od svih). strimerom sam ulovio svega jednog i to slucajno jer sam ga uglavnom trazio na povrsini.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
auuu bre šone, šteta da na ovakvu udicu ne vežeš kontra...odmah tako rešiš problem i sa zapinjanjem ili zaštitom protiv kačenja...još ako na srednji ili gornji deo vrata malo otežaš i vežeš sa više materijala sa leđne strane eto ti dobrog balansa a udica uvek prema gore. Pa onda to vučeš kroz travu, trsku i lokvanje ;)

inače, odlično strimerče!

............
oprosti šone na kritici, nisam dobro pogledao i sada još jednom bacih pogled i vidim da je stomak bele boje i da si ih sam tako slikao da je ispalo kontra....šone, odličan strimer...za moj pojam, bez greške!

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Ma nema frks  ;) u ovom slučaju stomak je beli ali sam strimerče fotkao sa ove strane nekako mi bilo lepše na oko  ,inače @Seb ja uvek prihvatam kritiku da bi mi muve bolje izgledale  :tbumb: pogotovo kad ih daju odlični  fly tyer - i

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
fala za komplimente ali i ja se jos mnogo toga moram nauciti...cesto pocnem nesto da radim pa kada vidim da je krenulo u drugom pravcu moram sve da arčim  :secsec: pa iz početka a moram priznati da više vremena prevedem na eksperimentima nego na vezanju onoga što mi stvarno treba i što znam da uradim kako valja  :doh:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Nešto razmišljam pošto od salmonidnog mušičarenja nema ništa u skorije vreme da možda malo jurnem Bassića do početka mresta ,ima li neke šanse negde da se bockaju u Srbiji ovih dana ,po mogućstvu neka zatvorena voda ..neko jezerce ,ovo,ono  :whistle: ? Poverljive informacije mogu i na pvt ...

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Nije o mušičarenju al o basu jeste... prošle sam godine čuo da su neki faceri bacali male basove u Puškaš (Topoljski Dunavac) voda duga nekih 7-8 km, 247Ha površine dubine do 4m, veći dio lijeve obale u širokom pojasu trske, obiluje bijelom ribom, šaranom, amurom, somom, štukom,smuđem, balinom, bandarom i šećer za kraj cverglom. Morem cvergla bolje da kažem, kad uz obalu vidim kako se valja ta kugla sitnih cverglića muka me hvat. Nemilo se mrežari no i pored toga lijepo se lovi zbog obilja ribe i veličine vode. Dakle tu su oni pustili baseve prenešene iz Borovika prije nekih sad već možda i 10-tak godina. Tu i tamo se pojavi neki ulov basa od 1-2 kg nagore, al ljudi ni neznaju šta je to. Jedan ga je držo u zamrzivaču 2 mjeseca i okolo pokazivao "čudnu" ribu prijateljima. Dali se raširio neznam, no prošle sam godine vidio nešto interesantno. Mahao sam bandarima uz obalu, usput gledao te proklete kugle cverglana kako se valjaju, kad odjednom raubo po po srede kugle, pa nakon par minuta ponovo pa ponovo... Ostavio sam štap i gledao što se dešava, u jednom tenutku vidio sam malu zelenu ribicu ne veću od pola dlana kako se zaustavlja nedaleko od "crne kugle" pa se ponovo zaleće u nju. Ozarilo mi se lice, da bio je to on, bas, he he mislim u sebi izgleda da se ipak uspio raširiti. Naravoučenije :
Kada imaš dva zla a ti izaberi manje, istina da mu nije mjesto u našim vodama, istina da bi mogao poremetiti eko sistem, ali što ako je eko sistem već totalno u kurcu u toj mjeri da ljeti na udicu više nemožeš dobiti ništa drugo do tog malog crnog brkatog smeća koji tamani mlađ sve druge ribe.
Bas je taj koji drži ravnotežu u tako poremećenom eko sistemu, imam li dokaza za to ? Imam, spomenuću drugu vodu, puno manja, fizički odvojena od Drave no u proljeće dobije vodu od Drave kada je ova velika. Također je "obilovala" svom ribom pa i cverglom, tamo basa niko nije donio, priče kruže da je nekog proljeća tko zna kada sa vodom iz Drave došao i on iz gornjeg toka gdje ga uz Dravu ima više (šljunčare...) nije ni bitno, bitno je da se uspio održati prirodnim putem, nije do sada (već 15-tak godina) poremetio eko sistem, čak ga je po meni i iznivelirao na način reduciranja ovog smeća od terpana. Što je razlog da nije poremetio eko sistem , po meni je prisustvo štuke, smuđa i soma koji se hrane i basom.
Dakle bilo bi moguiće i eko održivo spojiti basa sa ostalim vrstama ali za to trebaju posebni uvjeti, ako nema drugih predatora i on postane dominanatan vjerojatno bi na toj vodi napravio hara-kiri, ovako pak prolazi i ta teorija. 
E to je samo moje mišljenje potkrijepljeno sa par dokaza,naglašavam ja nisam stručnjak za te stvari nego samo ljubitelj još jedne prave sportske ribe koja se prilagodila našim uvjetima.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Šumaričko jezero u Kragujevcu se razledilo i debelo "izašlo" na obale. Nadam se da će voda da spadne u narednih nekoliko dana, a onda - B A S.
Spremili smo mu se.....

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Samo čekam kad javite da je krenuo ..i ...eto nas!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno