Musicarenje bucova

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Rešio sam da sledeću sezonu na bucova krenem jako rano,već početkom marta.Posle dolazi lovostaj pa bih iskoristio period pre!Ako bude blaga zima bucov će već prvih dana marta početi da luduje.Ne onako divlje i razuzdano,ali u pojedinim delovima Kladovskog priobalja,već početkom marta mogu se videti prvi raubovi!Ranije,dok sam varaličario,male i uske kašike su bile smrt za bucova u ranim prolećnim danima!Jedne godine,mislim da je bila 1994.,ubio sam ga u februaru.Sunčan period je potrajao dve nedelje,dnevne temperature su bile oko 15 stepeni,i bucov se aktivirao!Nije raubovao uopšte!Zadržavao se na dubini od 2 metra i lupao je kao nenormalan po kašikama!Tada je tanka kašikica bila misaona imenica,pa sam ja svoje pravio od Ruskih mormiški sa buvljaka!Iako je bilo davno,stekao sam osećaj da na varalicu udara mnogo žešće nego na strimera!Iako su sve ribe bile do 3-3.5kg,udarci su bili strahoviti,gotovo su izbijali štap iz ruku!
Nešto kasnije sam postao mušičar-čistunac i više nisam uzimao varalicu u ruke!Veliki i mutan Dunav me je držao dalje od obala sve do početka leta!Međutim,naredne sezone će se to promeniti!Nameravam da napravim desetak strimera za rano proleće!Silver flašabu na većim udicama,epoksi telo i cucla!Strimer će izgledati kao kašika a cucla će mu omogućiti vibraciju!Čak planiram da foliju iz Marlboro kutija iskoristim kao telo strimera a rep da bude čist flašabu!Videćemo!!!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Prisetio si me na neke moje varaličarske doživljaje na dunavu a lovostaj tada nismo poznavali ali ribama nije to mnogo naudilo...bilo nas je malo na tom području a mreže ko da nisu ni postojale pa ni dinamit iako je to bilo postratno doba. Tanke kašikice i ucovi isto od tako rađene od drške kašikica iz kuhinje.
Te epoxy ribice bi morale biti zanimljive ali ima jos jedna moucnost a to nije nista novo u svetu musicarenja, jos davno pocetkom 20og stoleća a možda čak i ranije, radili su strimere za more tako što bi na komad ribolikog željeza navezali ceo strimer od perja i dlaka kao što je buck tail. Oči su bile od Jungle Cock-a. I to je bila jedna od prvih "spoon fly" imitacija u svetu mušičarenja a korisilo se za SWFF a polako je prešlo i u slatke vode...sada je to več pomalo i zaboravljena imitacija a u to vreme je bilo i u prodaji več gotovi modeli od nehrđajuček čelika na koje su vezači vezali svoje kreacije...a iza se je montirala dvokuka ili trokuka...za more su je montirali pomoču šarafa i matice a za slatke vode pmoču prstena.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Za narednu bucovsku sezonu ne mislim da pravim gomilu strimera.Svih ovih godina sam punio kutije svim i svačim,veliki broj strimera nikada nisam ni isprobao!Samo proverene stvari motam za 2010. godinu.Mislim da ću za proleće da napravim nekolika vrsta koje ću da baziram na flašabu materijalu,letnji će biti prvenstveno gurgler,sivi i braon zonkeri,i još par vrsta od polarne lije!Nameravam da se fokusiram na prezentaciju,maksimalno produženje predveza, doduše i do sada sam koristio jako dugačke,prikradanje i lov ribe iz prvog zabačaja!Mislim da ću i vreme mušičarenja da promenim.Ranom zorom nema više nikakvog smisla da se proba jer elektrana toliko obori vodu da je smešan svaki pokušaj ribolova.Samo popodnevni i večernji časovi dolaze u obzir!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Interesuje da li neko ima bilo kakvu informaciju o lovostaju za bucova.Šta se dešava na tom polju pošto je prošle godine bilo svakodnevnih promena,pa mislim da i ovi što su pisali odredbe više nisu mogli da se snađu.Poslednja informacija iz tog perioda je bila da je bucov dozvoljen da se lovi,osim na mestima na kojima se mresti i koja su u obavezi da se obeleže od strane korisnika!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Zvezdane prosle godine je bilo jebo lud zbunjenog pa se propisi nisu ni primenjivali adekvatno. Od ove godine nema vise slobodnog tumacenja, lovostaj na bucova je od 15. aprila do 15. juna. po naredbi ministra od 22.12.2009. god

http://www.ekoplan.gov.rs/srl/download-841/upload-centar/dokumenti/zakoni-i-nacrti-zakona/propisi/10.12._naredba_o_ustanovljavanju_lovostaja_27_11_09_ptr.pdf

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
U redu je da nema više slobodnog tumačenja ali kako da tumačimo lovostaj i min.meru za Ohridsku pastrmku  ??? To je kao da nam se zabranjuje od tad do tad ribolov ATLANTSKOG LOSOSA. Što se mene tiče ja ću i to da poštujem isto kao i ovo za Ohriđanku.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Dobro je,bar se sada zna datum kada počinje i kada prestaje,prošla godina je stvarno bila suluda,mada ja nisam lovio do 1.juna.Zato su ga ovdašnji varaličari osakatili u sred lovostaja!

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
@Strelac
Mislim da je Vlasinsko jezero bilo poribljavano ohridskom pastrmkom, e sad da li nje tamo ima i dalje pitanje je sad?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Malo nešto razmišljam o dižini strimera kojega bi ponudili bucovima. Več smo prija koju godinu govorili o tome ali možda bi valjalo osvežiti opet tu temu i možda se zbog toga pojave neka nova mišljenja i iskustva. Kao i mnogi večinu svojih bucova sam ulovio na male strimere i male varalice. Među njima je bilo i onih oko 3kg. Ali, moj največi je udario po strimeru od 8cm i taj je imao 4kg i kusur grama. Znam za dosta slučajeva gde su ga varaličari lovili konkretnim volerima pa i silikoncima od 10cm pa i više. To su bili bucovi od oko 6kg. Gledao sam davno po internetu i vidio da su pale i neke osmice na konkretne (po dužini i po širini) voblere. To beše na Dunavu negde u njemačkoj koliko me sečanje služi.
Mislim da iako smo navikli da se bucova lovi na strimerčiće od 3-7cm treba probati i malo dužim imitacijama. Često sam viđao na dunavu kako on vrlo rado mažnjava jato uklija od koje je svaka imala oko 10cm ili više.
Sečam se jednog popodneva na dunavu. Ja sam ganjao neke male bucove a jedan kolega pretraživao dno u potrazi za somom sa konkretnim silikonskim šedom od kakvih 12cm i drmne on ribu pod samom obalom, voda je bila malo više pa je i dubina bila uz obalu veča. Uskoro je izvukao bucova od cca. 6kg.
Vidio sam, čuo sam, čitao sam o velikim bucovima ulovljenim konkretnijim imitacijama ribica što u stvari nije neka retkost. Što je zanimljivo mi mnogi još uvek forsiramo ideju da treba forsirati male imitacije bez da bi probali i one veće. Ne kažem, aj sada svi bacajte samo velike strimere, još uvek tvrdim da su manje imitacije ono pravo ali za one glavonje od 4kg pa na više valja imati i nešto konkretno...u to sam 100% uveren.
Na to verovatno utiču uveti na lokaciji na kojoj ga se lovi?!?!
Kakva su vaša opažanja glede toga?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
zvezdan je napisao(la):
Dobro je,bar se sada zna datum kada počinje i kada prestaje,prošla godina je stvarno bila suluda,mada ja nisam lovio do 1.juna.Zato su ga ovdašnji varaličari osakatili u sred lovostaja!

Zvezdane ja ozbiljno mislim da je sada nesto drugacije. Lov u lovostaju do sada je bio prekrsaj a sada krivicno delo. Ne kazem da nece biti kradje ribe, toga ce biti uvek ali je sustina da se steta naneta ribljem fondu dovede na "prihvatljiv" nivo.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ja više ne znam šta da mislim ni o novom zakonu,ni o primeni,ni o ministarstvu.Kod mene još uvek dozvola nema,ne znam šta je problem i zbog čega,moguće je da je sada stanka zbog pokušaja nekih udruženja da zarade pare štampanjem falš dozvola!Sve se radi dosta sporo,traljavo,neorganizovano,pa ostaje utisak da se tom poslu i ne pristupa toliko odgovorno,tako poznat fenomen U Srba.Kod mene trenutno ubijaju krupne bucove po zimovnicima,i uzvodno i nizvodno od Kladova.Seljaci premrežiše kompletno priobalje i pune zamrzivače i svinjske obore matičnjacima bucova!Ovo je učestala pojava zadnji dvadeset godina,svi sve znaju i niko ništa ne preduzima.Niko još nije odgovarao za krivolov.Zakon jeste napisan,jeste rigorozan,ali mora da se primenjuje striktno.Šta meni vredi zakon kad nema ribočuvara koji će da ga sprovodi!"Srbijašume" kao osvedočeni neradnici i uzurpatori dobijaju na gazdovanje centralni deo Srrbije,a svako ko je pod njihovim patronatom zna koliko je ovo javno preduzeće  nanelo zla vodama kojima gazduje!Sutra počinje mrest štuke a ona ovde ulazi u marinu radi mresta,u marinu koja je ispresecana mrežama.Pa ovi nesrećni čuvari ovde dve godine nisu imali čamac.Čamac!!!Da ne davim više,ja sam na vodi stalno,za sada ne vidim da iko obilazi,pregleda mreže,upozorava ribokradice.Sve u svemu,još jedan loš početak.
Seb,i ja sam pristalica većih strimera kad je voda velika,mutna,ili kad se bucov lovi na mestima gde su velike dubine.Međutim,kad voda opadne i izbistri se nema šanse da će da lupi na nešto veliko i široke siluete!Mada nikad se ne zna,ja ove godine baš hoću da probam sa ovim bunkerima,oni su prilično širokih površina,mada mislim da je njihov najači adut prozračnost u vodi,što je jako dobra varka za bucova,on voli takve "šupljikave" stvari!

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Znači i dalje se hrane svinje sa ribom a od novih zakona ostade ona "tresla se gora ,rodio se miš" ..nisam ni sumnjao...na žalost !

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Kazniće nekoga za primer, talantiće par dana o tome i to će biti to.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@Zvezdan, slažem se za male i velike...a i to prozračnosti 100% da imaš pravo. Ja sam več zaboravio kako izgleda kada riba raubuje...kod mene na jezeru to je retkost, grabežljivice uglavnom love u dubini ili malo iznad vode....prošle godine sam samo jednom doživio raubovanje i to su bile jezerske pastrmke ali tada već u mrestu, bacale su se ali i udarale po sitnoj ribi, pravi pokolj ali bila je u mrestu pa sam je pustio na miru. A bucov, on mi malo ne dostaje...ono njegovo silovitu jurcanje po jatima, mnogo akcije...to volim u ribolovu bucova.

Žalostno je to da je narod toliko neobazriv. Sva sreća da je dunav ogroman ali ipak veliku štetu rade takvi ljudi.

Vrh Dno