Zasto, o zasto? Zasto ovakve teme, gde se pominje musicarenje raznih riba ostavlja odeljak za pastrmku i lipljena tako praznim? Sto nam Sumadinac, Simon, Simpson ili (jos uvek!?) Milance ne napisu nesto novo (moze i staro) o musicarenju tih riba? Zasto i oni najcesce trose svoje vreme na citanje tema koje su u suprotnosti sa salmonidaskim pokretom? Ja zaista postujem i takve musicare i ponekad sam u "njihovom" fazonu. Ali ako oni ne mogu da shvate ili podnesu (ja bih rekao: savladaju) drugacije "mape i nivoe", neka malo sire svoju filozofiju. Na stranama "Musicarenje lipljena" i "Musicarenje pastrmke" su vise nego dobrodosli! Stvarno. I ja bih voleo od cistih "salmonidasa" da procitam poneku novost, vest ili mudrost. Nemojte da ispadne da mi koji se nadmudrujemo i sa ostalim ribama, bolje poznajemo i tu "njihovu" oblast. Ako je neko dobar poznavaoc i ljubitelj samo musicarenja lipljena, pastrmki i drugih salmonida, neka podeli sa nama svoje znanje i strast. Zasto je sve sto citamo od takozvanih salmonidasa samo pljuvanje po svemu drugacijem. Ako su napredni i pametni, neka privole slicne musicare i budu barem ravnopravni sa "svestranima". Ipak salmonide zasluzuju vise prostora kao ribe koje su proucili milioni musicara pre nas. Ispade da je karas najpopularnija riba kod musicara na Balkanu, a zapravo sam (verovatno) samo ja uspeo da prevarim tu ribu nimfom i to, tek desetak puta. Vise je postova o babuskama, crvenperkama, bodorkama i jazovima, nego o klenovima, a kamoli pastrmkama i lipljenovima. Izgleda da su ljudi ukapirali sledece:
Za razvoj musicarenja u Srbiji nisu zasluzni oni koji pogresno zamisljaju ovu zemlju kao dobro mesto za musicarenje pastrmki i lipljena. Kad bi se samo te dve (najredje) ribe musicama lovile, ne bi bilo preko hiljadu musicara ovde. U Nisu ima oko 300 musicara (pravih). Po mojoj proceni, ove godine, samo desetak je imalo znacajan ulov potocnih pastrmki, a samo, samo, samo, 2-3 su ulovili lipljencice. Tu nisam ubrajao oko 100+ 100 + 100 musicara iz Pirota, Vranja i Leskovca. Kada bih i njih dodao (a to je polovina svih srpskih musicara), jos bi manji procenat otisao na lipljene, a pastrmke bi se zadrzale na oko 5 % ulova!!! Bitno je znati i da su u ovim krajevima izuzetne salmonidne vode, poput Visocice, Temske, Jerme, Vlasine, Dragovistice... Poznavaoci evolucije musicarenja u nasim krajevima nece doci u zabludu da je to zbog toboznje neprosvecenosti ili primitivnosti musicara sa juga. Oni odlicno znaju da vrhunski musicari smatraju prednoscu poznavanje musicarenja ribljih vrsta koje, cak i u ovim planinskim krajevima Srbije, dominiraju. Najpopularnija riba kod srpskih musicara je oduvek bila i ostace klen, jer on pruza identicna zadovoljstva musicaru, kao i pastrmske ribe. Razliku prave samo ribari koji jedu svoj ulov. Vecina ce radije na trpezi imati pastrmsku ribu, zbog toga sto dolazi iz potpuno ciste vode, lako se izdvaja meso od kosti i brze se priprema. Upravo tu i lezi pitanje: Ako ne musicarite zbog mesa, zasto ne biste probali da lovite razne vrste riba? One koje imaju sitne kosti i mirisu na mulj. Izgleda da se iza maske "salmonidasa" kriju RIBOJEDCI!