MUSICARENJE JE KAO VIDEO IGRA

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Pepo, u pravu si! Jebote stvarno sam se zeznuo, to nije bio klen nego mladica od 18.700gr. Fatalna greska!

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Moram i ja malkice ;-) Postujem svaki vid musicarenja i probao sam sve sto sam dosad mogao (pastrmka, morska pastrmka, lipljen, klen, bucov, stuka, bandar, protfis, cvenperka, suncanica, beovica,...). Sve ima svoju tezinu i svoju lepotu. I sve je FLY-FISHING. Ali da je lako musicariti pastrmku ??? Mozda one od 15-tak cm u malim rekama ali musicarenje krupne pastrmke (tzv. mama Huanite)u vecoj reci lici na extra nivo u igrici. Do koga ne mogu svi da dodju :) A do krupnog lipljena na Drini (Plivi, Ribniku,...) nije lako ni dobaciti (otezati nimfu...) a kamoli ga prevariti. Predvez 0,10 muva 18. Easy level -ahahahaha. To mu ipak dodju pastrmkice, klencici, lipljencici, stukice, bandarcici, ...
Novi pasus - linjak. Moj stav je da je NEPRIRODNO I NEPRIMERENO loviti one vrste riba kojima primarna cula nisu oko i bocna linija musicarskim priborom! Jeste tesko ali cemu? Sado-mazo? Linjak hranu trazi culom njuha! Oko mu minijaturno! Ne napada nista sto mrda! Trazi hranu koja mirise! Mozda umakanje nimfe u neku saransku aromu ali gde je onda prevara.
P.S. Tu su i kecige, amuri, tolstolobici...

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Pepa wrote:
...A to sto nista ne osecas kad upecas klena je modza zato sto nisi imao krupnog klena na stapu( musicarcu), a moguce da to sto si pecao i nije bio klen :hammer:

Ahahahahahahahah, sta ti smatras pod krupnim klenom, one od 500-600gr, ahahahahahahhahaah, umreh od smeha, ahahahahahahahahahah, babuskari, ahahahahahahhahaha. :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ko sta voli neka izvoli. Ja podrzavam pokusaj lova na linjaka isto kao i sarana, na muvu. Prevara je prevara bila ona sa mirisom ili bez. U ovoj igri ja koristim samo mahac, ne jer mislim da sam samo tako pravi musicar, nego jer volim samo njega da koristim. Eto Sumadinac voli da peca i na plovak, pa neka peca covek. Voli to, i buduci da znam kako je to kada netko nešto voli, onda neka izvoli i neču to omalovažavati i pljuvati po tome. Ništa nema slaboga u tome. Tako isto nema ništa slaboga i u mušičarenju svih riba. Ja se ne mogu više zamisliti da imam štap sa plovkom u rukama, tako ni Šumadinac ne može da se zamisli na nekoj bari sa mahačem i bodorkama. Ali važno je da ne pljujemo jedni po drugima. Baš me briga ko šta voli, njegova stvar. Samo neka se ne pravi pametan i neka ne omalovažava ono što ja volim, jer sigurno neču uvek prešutiti tako nešto, kako ovde na sajtu tako i u 4 oka. Ako bi se opredelio da pecam na najfinij pribor samo crvenperku tu nema ko šta da mi tupi u stilu to nije mušičarenje i blablabla... U ovoj igri svi igraju kako žele, a to kako drugi misle o nečijoj igri nema nikakve težine, važnosti, skroz dok to mišljenje ne može da poboljša njegovu veštinu. Tako ja razmišljam. Ako tvoje mišljenje obogati moju veštinu onda ga prihvačam kao prijateljsko i koristno, u suprotnom me ne zanima da li se to nekome dopada ili ne. To onda nije moj problem nego njegov. Onda kada netko kaže pecanje babuške je bezveze, da istina - bezveze je, ali ne općenito, nego bezveze je za njega. Zato ja radije kažem, plovak je za mene nezamisliv, ali ne mislim da su glupi oni koji ga koriste. Nego mislim i kažem: ko šta voli neka izvoli!!!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Slusaj Sebastijane ja sam musicar, ali pre svega ribolovac. Bez ribolova ne mogu da zivim, kao bez vode, hrane, pichke...., tako da ne biram sredstva da se zadovoljim. Posto se musicarska sezona zavrsi, sa uzivanjem idem da pecam skobalja, koji se uspesno lovi samo na plovak, osim kao sto Pepa kaze dinamitom. Ne treba mi dinamit, ja se zadovoljim i sa 15-20komada (15x1kg=15kg, sasvim dovoljno), je si li ti kad u zivotu uhvatio toliko ribe. Ja sam pravi mesar, nikad mi skobalja nije dosta......Oni koji me bolje znaju, kontaju sve ovo i pisaju se od smeha!!!! fly_notworthy fly_notworthy fly_notworthy fly_notworthy

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Razumem ja to kolega. A što se tiče ribe...štuke od 500g-2kg sam znao nahvatati u jednom danu da je to bilo nenormalno, smuđeva isto. Kesege i deverike na dunavu da nisam imao mesta u čuvarkama, naravno sve sam to poklonio jer ne volim da jedem ribu, tj. samo ponekada ju jedem. Bucova sam isto znao tolio naloviti da je to strašno, ali sam ih puštao, samo po jednoga sam uzimao. A tek lov jaza na plovak na limanima, to je bilo extra. Komadi od 1kg-2kg, pune čuvarke. Babuške neču ni da spominjem. Taođer šarane sam lešio svako jutro nakon smuđevskog sata (3-4h ujutro). Pastrmki sam se ovih zadnjih dana nalovio ko nikada, ali ni jednu nisam nosio kući. Nekada sam bio i ja mesar ali sada me druge stvari vesele.
Samo ti pecaj na plovak ak' te veseli to. To ne znači da si slab ili dobar, to znači da to voliš, pa ti samo izvoli ;-)

Amos

Senior member
Učlanjen(a)
20.03.2006.
Broj reagovanja
0
Taman sam srocio i hteo da postujem, ali je Sebastijan to tako dobro rekao, pa bi ispalo da ponavljam ( mada nekad nije lose ponoviti), jer je jako slichno samo je moje malo sochnije :hammer: (juznjacki), ali to je to.
Sto se LEVEL-a tice, glupa je podela na nivoe na osnovu ribe koju lovis, jer je vecina upucena na lov ribe koja ga okruzuje. Ja najvise lovim klena, ali sam takodje pecao na mnogim zanimljivim vodama od Drine, pa do Vlasinskog jezera i na svakoj vodi sam uzivao. I da se razumemo: -nikada i nikome nisam prekorio musicarenje ma koje vrste ribe... ja kad vidim musicara, ja vidim prijatelja.
@Sumadinac - Siguran sam da si mladicu koju si uhvatio na dozvoljen nacin u dozvoljeno doba dana i godine, nakon slikanja vratio zivu i zdravu nazad u Drinu.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
E zajebao si se Pepo, nisam je vratio u vodu, to mi je najveca riba u zivotu i nikako je ne bih vratio, ta riba je preparirana, ali posto sam bio u malo slabijoj finansijskoj situaciji da je licno prepariram 19kgx20e=380e. To je mnogo velika para, pa sam je dao prijatelju koji nije ribolovac, ali pati da ima veliku ribu na zidu, pa je on preparirao i sada mu ukrasava dom. A gomilu mladica sam vratio u Drinu, onih po 4-5-6kg da ne pricam, ali da je pala jos neka velika kao ova sigurno je ne bih vratio!

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
Znate ako je musicarenje kao Video GAME jeste li se ikada nasli u nekoj pucacini iz prvog lica sa pistoljicem u rukama a onaj ima nekakav protivavionski top pa ga ti krknes sa dva tri metka na sacekusu? E to ti je kad imas dve tri muhe pa ulovis pravu ribu lako je loviti kada imas arsenal muha 200-300 pa se zajebavas, ovako na ozbiljusu pa ko koga nategne :-x

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Zasto, o zasto? Zasto ovakve teme, gde se pominje musicarenje raznih riba ostavlja odeljak za pastrmku i lipljena tako praznim? Sto nam Sumadinac, Simon, Simpson ili (jos uvek!?) Milance ne napisu nesto novo (moze i staro) o musicarenju tih riba? Zasto i oni najcesce trose svoje vreme na citanje tema koje su u suprotnosti sa salmonidaskim pokretom? Ja zaista postujem i takve musicare i ponekad sam u "njihovom" fazonu. Ali ako oni ne mogu da shvate ili podnesu (ja bih rekao: savladaju) drugacije "mape i nivoe", neka malo sire svoju filozofiju. Na stranama "Musicarenje lipljena" i "Musicarenje pastrmke" su vise nego dobrodosli! Stvarno. I ja bih voleo od cistih "salmonidasa" da procitam poneku novost, vest ili mudrost. Nemojte da ispadne da mi koji se nadmudrujemo i sa ostalim ribama, bolje poznajemo i tu "njihovu" oblast. Ako je neko dobar poznavaoc i ljubitelj samo musicarenja lipljena, pastrmki i drugih salmonida, neka podeli sa nama svoje znanje i strast. Zasto je sve sto citamo od takozvanih salmonidasa samo pljuvanje po svemu drugacijem. Ako su napredni i pametni, neka privole slicne musicare i budu barem ravnopravni sa "svestranima". Ipak salmonide zasluzuju vise prostora kao ribe koje su proucili milioni musicara pre nas. Ispade da je karas najpopularnija riba kod musicara na Balkanu, a zapravo sam (verovatno) samo ja uspeo da prevarim tu ribu nimfom i to, tek desetak puta. Vise je postova o babuskama, crvenperkama, bodorkama i jazovima, nego o klenovima, a kamoli pastrmkama i lipljenovima. Izgleda da su ljudi ukapirali sledece:
Za razvoj musicarenja u Srbiji nisu zasluzni oni koji pogresno zamisljaju ovu zemlju kao dobro mesto za musicarenje pastrmki i lipljena. Kad bi se samo te dve (najredje) ribe musicama lovile, ne bi bilo preko hiljadu musicara ovde. U Nisu ima oko 300 musicara (pravih). Po mojoj proceni, ove godine, samo desetak je imalo znacajan ulov potocnih pastrmki, a samo, samo, samo, 2-3 su ulovili lipljencice. Tu nisam ubrajao oko 100+ 100 + 100 musicara iz Pirota, Vranja i Leskovca. Kada bih i njih dodao (a to je polovina svih srpskih musicara), jos bi manji procenat otisao na lipljene, a pastrmke bi se zadrzale na oko 5 % ulova!!! Bitno je znati i da su u ovim krajevima izuzetne salmonidne vode, poput Visocice, Temske, Jerme, Vlasine, Dragovistice... Poznavaoci evolucije musicarenja u nasim krajevima nece doci u zabludu da je to zbog toboznje neprosvecenosti ili primitivnosti musicara sa juga. Oni odlicno znaju da vrhunski musicari smatraju prednoscu poznavanje musicarenja ribljih vrsta koje, cak i u ovim planinskim krajevima Srbije, dominiraju. Najpopularnija riba kod srpskih musicara je oduvek bila i ostace klen, jer on pruza identicna zadovoljstva musicaru, kao i pastrmske ribe. Razliku prave samo ribari koji jedu svoj ulov. Vecina ce radije na trpezi imati pastrmsku ribu, zbog toga sto dolazi iz potpuno ciste vode, lako se izdvaja meso od kosti i brze se priprema. Upravo tu i lezi pitanje: Ako ne musicarite zbog mesa, zasto ne biste probali da lovite razne vrste riba? One koje imaju sitne kosti i mirisu na mulj. Izgleda da se iza maske "salmonidasa" kriju RIBOJEDCI!

Amos

Senior member
Učlanjen(a)
20.03.2006.
Broj reagovanja
0
Ma opusteno Sumadinac, nisam ni mislio da si je vratio, ali tacno sam znao da ces da se pravdas. Zarad mira na sajtu ja necu vise ni rec na temu ciprinide-salmonide. Promenio bih i avatar da ne nervira drage kolege, ali to mi je jedan od najdrazih ulova, a posto ga nisam preparirao da mi krasi zid, ostavicu ga jos malo da mu se svi zajedno divimo. :hammer:

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Vecina ce radije na trpezi imati pastrmsku ribu, zbog toga sto dolazi iz potpuno ciste vode, lako se izdvaja meso od kosti i brze se priprema. Upravo tu i lezi pitanje: Ako ne musicarite zbog mesa, zasto ne biste probali da lovite razne vrste riba? One koje imaju sitne kosti i mirisu na mulj. Izgleda da se iza maske "salmonidasa" kriju RIBOJEDCI!

Odkud zna kad kazes da nejedes, ja sam u svom zivotu pojeo potocare i lipljena vise nego prasetine. Ali od onog momenta kada su salmonide zabranjene da se love ne prirodni mamac, poceo sam da musicarim i da ne nosim ugrozene vrste iz reka! Rado jedem kalifornijsku pastrmku, bar dva puta nedeljno, sardinu(od skobalja), dimljenog skobalja i to sve do onog momneta dok se i to ne zabrani!

Vrh Dno