Musicarenje klena u periodu novembar - mart

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
tommy iznad kao i ispod postoje neke branice koje izazivaju oscilaciju vodostaja,

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Imam ja sličan problem pa me interesuje kako se klen u tim uslovima ponaša.Jedna pritoka Drine reaguje na vodostaj koji reguliše HE.Pa i ona se povlači u dobrom djelu.A sa njom i klenovi!

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
kod mene je pravilo da klen veoma lose radi kada je voda u porastu . nije lose kada opada ali je zakon mala i stabilna voda

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Ista je stvar i kod mene kad voda padne (ne previse jer ga onda svaka sitnica plasi) onda radi ko lud, dok je voda velika i zamucena nece ni da pipne.

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Momci slazem se u podpunosti sa vama ,isto iskustvo delimo,naime posti cesto lovim klena izmedju tri brane veoma mi je sve ovo poznato,medjutim kada voda polako raste trazim ga strogo uz samu obalu i tu nema promasaja,takodje kad voda padne ali ne previse onda radi dobro.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Kao neko ko evo već tačno 20 godina peca klenove na veštačke mamce, mogu da primetim da se u periodu iz naslova teme mogu izdvojiti 3 prilično različita perioda.

Od početka novembra pa negde do sredine decembra, dok T vode ne padne ispod 4 C, klen je relativno živahan, pliva ponekad kao da je sredina leta. To se kalendarski poklapa sa drugom polovinom jeseni. Od vremenskih uslova će zavisiti nivo aktivnosti klena, ali makar bilo minus napolju, voda je ipak dovoljno topla da je klen aktivan.

Zatim ide najhladniji deo godine, prva polovina (kalendarske) zime. E tu aktivnost klena pada na minimum, no on i dalje pliva negde pri dnu reke, iza nekog drveta, dok na stajaćoj vodi može da krstari u srednjem sloju i lovi ribice. Tokom ovog dela godine uspešnost lova mnogo zavisi od T vazduha, tj. T vode. Ako je napolju debeli minus, ima leda na vodi, teško je upecati klena, mada može. Ali ako zaređa 5-6 dana sa T vazduha oko 6-7 ili čak 10 C, klenovi se razmile kao da je leto. Jako je velika razlika da li je voda 2, 3, 4 ili 5 C.

Kad skoči na oko 5 C, što se desilo prošlo godine negde sredinom januara na Nišavi, klenova ima kao da je neki kasni oktobar, plivaju na par metara od obale, plaše se kad im priđeš, beže, dakle skroz su aktivni. Drug je baš tada kupio neki jerk štap za lov bassa na popere i izašao na Nišavu da proba komplet. Baci neko poperče od 5 cm, povuče par puta i tras, klen. I tako do sumraka, imao je veliki broj napada, uz istina slabu realizaciju. Tada se sigurno jako lepo mogao loviti ne masivne mušice koje bućnu kad padnu.

I treći deo, druga polovina zime. Uz lepše vreme, ovo je skoro pa ranoprolećni lov, klen već izlazi u bržu vodu i aktivno se hrani.

Meni je, što se mušičarenja tiče, najveća enigma ciljani lov u ovom drugom periodu, dakle prva polovina zime, od NG do sredine februara. Naročito kad nije toplo, i ne vidiš aktivne ribe. E to bih voleo da naučim da pecam na mušice (verovatno nimfe)...

Ko zna kako uloviti klena tada neka piše, rado ću da čitam.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Nakrmi crvima i pacaj na nimfu koja podsjeća na crva :D

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Prelep dan za prosetati,bilo je dosta sitnih klenova,hardijeva na br.14,

Prilozi

• Fotografija-0002.jpg
    Fotografija-0002.jpg
    251,9 KB · Pregleda: 198
  • Fotografija-0003.jpg
    Fotografija-0003.jpg
    159,5 KB · Pregleda: 214
  • Fotografija-0004.jpg
    Fotografija-0004.jpg
    406,6 KB · Pregleda: 208
  • Fotografija-0007.jpg
    Fotografija-0007.jpg
    261,4 KB · Pregleda: 191

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Ne sjećam se jesi li napomenuo negdje gdje ih loviš,mislim je li ovo neka riječica,kanal?
Ono što me sad interesuje da li ova voda je povezana na neku veću rijeku,jezero ili ide dalje istim ovakvim tokom?
Kod mene je problem što je sve povezano sa Drinom svaka promjena,zima/ljeto,oni migriraju u dubinu,gdje im je bolje.
Uglavnom ostane sića ili ni nje nema.Nisam nikad probao u ovom periodu da ih tažim.

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Ovo je reka Cni Timok nedaleko od mog stana u ovom periodu na njemu je vodostaj veoma nizak i sve brane su sada spustene,ali bez obzira ko sta mislio ja klena musicarim cele godine jer mi je i najblizi ,prosto se prosetam na dva tri sata u periodu od 11 do 15 casova u zimskom vremenu,B.Timok je malo dalje nekih 1000 metara .

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
mala setnja,uglavnom sitan klen,ali ajde da ga stavim cisto da se nesto dogadja.

Prilozi

• Fotografija-0007.jpg
    Fotografija-0007.jpg
    273,2 KB · Pregleda: 224
  • Fotografija-0008.jpg
    Fotografija-0008.jpg
    283,8 KB · Pregleda: 212

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Cestitke Bahus! Ja se jos u Novembru ispisao sa Klenom, na ovim terenima je sad nemoguce uhvatiti ga.

Vrh Dno