Musicarenje klena u periodu novembar - mart

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
kod mene obrnuto, sve hvatam na 8-ci, manje na bambule a a vise na policelonke-najvise na gundelja /npr. danas jedan od 700 g otprilike/ i kafene, prosek klenovi preko pola kila, tacno  na odabranim mestima jer nece svuda.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
moje mesto od danas je veoma plitko oko pola metra i gotovo bez toka sa travom . lepo vidim kada se priblizi muvi i okrene se . tvoj teren je bolji ako su tolike ribe  :tbumb: nista neces izgubiti ako pokusas sa manjom muvom i tankim tipetom . garantujem da ces duplirati ulov

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
хвала, покушаћу али данас ми странци/скобаљаши/ уђоше у терен- загазише у отворену воду, а таман сам се усталио/ десетак дана свакодневно/.  на мокру овде није хтео.

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
25
I ja se malo meračio za vikend. Nisu neki ali sada teško do boljih

Prilozi

• klen1.JPG
    klen1.JPG
    42,8 KB · Pregleda: 133
  • klen 2.JPG
    klen 2.JPG
    21,8 KB · Pregleda: 139

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
25
Grujo, pravi zimski, na ivici mere, malo preko mere ali veći broj ispod.
Panteru ovi su papučali, policelonka 14-ica. Radili bi oni i na bambule, ali me mrzi da ih pravim, lakše mi ovako, smotam nekoliko komada za 15- 20 min, taman za jedno pecanje,samo malo prošaram veličine i pravac na vodu. Sada nije toliko bitno da li je bambula ili policelonka, najveća mudrost je pronaći ih i onda udri, samo da pliva.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Ja probao i neke koje ne plopću ali slabo ih napada eventualno na dugu vožnju.Manja bambula ili teža policelonka rade radnju!
Interesantno je da su svi isti,ni jedna da se digne krupniji,da li neko ima predstavu gdje se nalazi krupan klen?

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
25
Kada bi stavio strimer i tonući kanap i pretražio dublje delove sa podvodnim preprekama saznao bi gde su krupni klenovi. Ja sam to hteo da probam ali mi je voda još jaka za te terene, a i prethodne poplave su mnoga mesta učinile nedostupnim.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Proabo sa volijem i imao jedan griz,e sad nisam mogao da procjenim kolika je riba ali je štap klase 5# bio.Tako da sam dobro osjetio kada je "ujeo" strimer.Možda ići u tom pravcu?
Imam tonuću sedmicu i intermedijalnu šesticu,a virovi su do par m duboki i ne dugački,plafon,mada ima sedri i kamanja krupnog pa valja to isprovlačiti.

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
25
Lov krupnijih klenova u većini slučajeva nije lak i ne donosi veliki broj ulovljenih riba, na Moravi. Kad ovo pričam setih se Alp-a pa se ujedoh za jezik. Elem, ja obično uzmem dvoručni štap, skagit glavu i tonući tip i sa tim obično mogu da odradim sve što mi je potrebno, pod uslovom da mogu da dođem do vode. Samo nekoliko puta sam jednoručnim bacao tonući kanap, ali veće klase, tako da nebih mogao da dam neki savet o toj varijanti.

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
25
Panteru sve jedno šta bacaš, obično se lovi u nešto plićoj vodi, bitno je samo da pliva. Znači materijali od kojih se pravi mušica treba što manje da piju vodu. Moj kompromis je policelon. Čim skineš ribu, baciš ponovo, a ona pliva. Ako treba da je raspucavaš, sušiš i mažeš, to je mučenje. Dosta je akcije i gubi se vreme, a ništa se ne dobija nekim egzibicionisanjem. Još jedna stvar je bitna, da udica nema kontra kuku, manipulacija sa ulovljenom ribom je neuporedivo lakša i oslobađanje ribe je umnogome olakšano. Da, i još jedna stvar zbog koje mušica treba dobro da pliva, imperativ su vodeni zabačaji, jer je sve vreme zadnjica u priobalnom žbunju, tj vitlanje preko glave sigurno donosi gubitak velikog broja mušica, a negde je i nemoguće.

Gruja

Full member
Učlanjen(a)
08.09.2012.
Broj reagovanja
1
IVANTS je napisao(la):
Panteru sve jedno šta bacaš, obično se lovi u nešto plićoj vodi, bitno je samo da pliva. Znači materijali od kojih se pravi mušica treba što manje da piju vodu. Moj kompromis je policelon. Čim skineš ribu, baciš ponovo, a ona pliva. Ako treba da je raspucavaš, sušiš i mažeš, to je mučenje. Dosta je akcije i gubi se vreme, a ništa se ne dobija nekim egzibicionisanjem. Još jedna stvar je bitna, da udica nema kontra kuku, manipulacija sa ulovljenom ribom je neuporedivo lakša i oslobađanje ribe je umnogome olakšano. Da, i još jedna stvar zbog koje mušica treba dobro da pliva, imperativ su vodeni zabačaji, jer je sve vreme zadnjica u priobalnom žbunju, tj vitlanje preko glave sigurno donosi gubitak velikog broja mušica, a negde je i nemoguće.
Nisam razumeo deo o laksoj manipulaciji ribom sa udicom bez kontra kuke. Kako i zasto?

Vrh Dno