iz iskustva sa moje reke zakljucio sam da nema velike pameti oko muve

bitna je velicina . koristim vel. 14 i jednostavni red tag je sve sto ti treba ...ili neka druga muva koja na telu ima pauna . mozda je na manjim rekama drugacije ali ja bi eventualno probao sa istom muvom i mozda malo manjom udicom ...16
kad dodjes na reku nemoj odmah da bacas . nema svrhe . idi obalom i trazi aktivne ribe . primetices na povrsini vode veoma sitne krugove kao sto leti prave beovice . to su zimski klenovi raspolozeni za tvoje suve muve . sada su jos osetljiviji na buckanje po vodi i samu prezentaciju . tipet stavi bas tanak i bacaj veoma pazljivo . nece reagovati na agresivan pad muve i pobeci ce u dubinu . pali lagana prezentacija i dugacke voznje .
mesta sa aktivnim klenovima su sa sporim tokom ili gotovo mrtvom vodom . pretezno vrlo plitka , manje od metra i u blizini neke prepreke .
nemoj da te iznenadi veoma bogat ulov. ako ih nadjes na gomili desava se da prodjes bolje nego leti . desavalo mi se da ulovim i preko 100 komada za nekoliko sati pecanja , mada su sitniji nego letnji
ovako ti je kod mene , pa sad prilagodi svom terenu i udri po klenovima

na moravi radi klen na suve sve dok se voda ne zamuti . to nekad zna da bude i do polovine decembra