Nadao sam se da će netko iskusniji od mene da pokrene ovu temu ali ništa ne bo od toga. Ova salmonidna kraljica naših voda itekako zaslužuje svoj prostor i na našem forumu.
Kod mene ga zovemo Sulec (Kralj planinskih reka), u svetu je poznatiji pod imenom Hucho Hucho (Linnaeus 1758). Najbliži rod mladice je mongolski tajmen. Mladica je BOOOORAC! Naraste čak do 50kg

ali na našim prostorima se prosečno se love od 5kg 15kg. Voli čiste planinske reke što je tipično za sve salmonidne ribe. To je močna riba, neman iz čistih dubina. Veči primerci se zadržavaju u dubljim vodama ili virovima ili u kakvim skrovištima uz ili pod obalom. Sa takvih mesta vreba ili kreče u potragu za hranom uglavnom u brzake. Omiljena hrana su mu skobalji, peševi i ostala sitna riba. Hrani se i rečnim rakovima. Manji primerci i vodenim insektima što je izrazitije kod malih mladica. Uglavnom preko dana lovi i predveče se vrača u svoj brlog kojega ljubomorno čuva. To je izraziti teritorijalna riba što je vrlo važna informacija za nas ribolovce

. Zima je najbolji period za ribolov ove nemani smaragdnih dubina. Tada ima suženiji jelovnik i naši strimeri dolaze više do izražaja. Koliko sam čuo od iskusnijih strimera valja bacati uzvodno da ga voda nosi do vira i to počinje povlačenje. Strimera treba vuči po rubu vira gde se počinje mešati mirna i brza voda. Imitiramo ribu koju vodeni tok vuče kontra njenog smera u kojem pliva. Idealna žrtva koju mladica najradije napada iz vira. Ako lovimo na brzaku isto valja bacati uzvodno (naravno blago ukoso uzvodno) i mladica če često sačekati da taj strimer prođe pored nje i tek onda munjevito se okrenuti i zgrabiti ga. Što se tiče brzine povlačenja najpogodnije i najispravnije bi bilo polagano i isprekidano povlačenje. Treba što vernije imitirati prirodni onemogli plen koji se jedva bori sa vodenom strujom. Ukratko dajte ovoj nemani ono što želi da vidi i sledit če silovit udarac. Ako ste doživeli tu sreču onda je potrebna kratka i oštra kontra jer usta mladice su jako tvrda i treba nešto više sile da bi se udica lepo zakačila. Zakačena mladica če pokušati iči nizvodno pa uzvodno, u vir, pokušat če maksimalno iskoristiti silu vodenog toka. Zamaranje večih primeraka pravi je rodeo. Čak i oni manji primerci dat če vam do znanja sa kim imate posla ako ih slučajno ulovite laganim priborom za pastrmke i lipljane. Buduči da nikada ne znate kolika riba če da dođe predvezi neka bi bili od 0,35 pa naviše ili čak i špage 0,25 pa naviše. Pred mrest mladice se kreču u paru tako da valja i to imati na umu

.
Od pribora valja koristiti štapove od aftma 8 pa napred. Strimeri 10 cm (ako je to dozvoljeno) pa sve do 20cm (ko hoče može i duže). Na nekim našim vodama je minimalna dužina strimera 15cm a na nekim 10cm...možda se zakon več promenio pa moram pred izlazak da to proverim još jednom (ako uopče i izađem a nadam se da hoću). Brzotonuče strune su tu najidekvatnije.
Od strimera mogu se koristiti razni morski kao što su clouseri, pa kojekakvi deceiveri, mogu i tzv. jelkice, matuka sculpin (imitacija peša), razni zonkeri i još drugi raznorazni strimeri. Jednoga bi posebno izdvojio a to je
waggy tail sculpin! On se radi od zečije trakice ali posebno isečene i još malo drugog materijala

Budem jednom uradio poseban tpic o tom strimeru samo da nabavim potreban materijal ili nekakvu zamenu samo za primer.
Ako itko ima kakva koristna iskustva neka podeli. Ja bih još moga malo pisati ali sada mi se več malo žuri...tako da se čitamo.