Mušičarenje Mladice (Hucho Hucho)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Hucho_hucho.jpg


Nadao sam se da će netko iskusniji od mene da pokrene ovu temu ali ništa ne bo od toga. Ova salmonidna kraljica naših voda itekako zaslužuje svoj prostor i na našem forumu.

Kod mene ga zovemo Sulec (Kralj planinskih reka), u svetu je poznatiji pod imenom Hucho Hucho (Linnaeus 1758). Najbliži rod mladice je mongolski tajmen. Mladica je BOOOORAC! Naraste čak do 50kg  :drool: ali na našim prostorima se prosečno se love od 5kg 15kg. Voli čiste planinske reke što je tipično za sve salmonidne ribe. To je močna riba, neman iz čistih dubina. Veči primerci se zadržavaju u dubljim vodama ili virovima ili u kakvim skrovištima uz ili pod obalom. Sa takvih mesta vreba ili kreče u potragu za hranom uglavnom u brzake. Omiljena hrana su mu skobalji, peševi i ostala sitna riba. Hrani se i rečnim rakovima. Manji primerci i vodenim insektima što je izrazitije kod malih mladica. Uglavnom preko dana lovi i predveče se vrača u svoj brlog kojega ljubomorno čuva. To je izraziti teritorijalna riba što je vrlo važna informacija za nas ribolovce ;). Zima je najbolji period za ribolov ove nemani smaragdnih dubina. Tada ima suženiji jelovnik i naši strimeri dolaze više do izražaja. Koliko sam čuo od iskusnijih strimera valja bacati uzvodno da ga voda nosi do vira i to počinje povlačenje. Strimera treba vuči po rubu vira gde se počinje mešati mirna i brza voda. Imitiramo ribu koju vodeni tok vuče kontra njenog smera u kojem pliva. Idealna žrtva koju mladica najradije napada iz vira.  Ako lovimo na brzaku isto valja bacati uzvodno (naravno blago ukoso uzvodno) i mladica če često sačekati da taj strimer prođe pored nje i tek onda munjevito se okrenuti i zgrabiti ga. Što se tiče brzine povlačenja najpogodnije i najispravnije bi bilo polagano i isprekidano povlačenje. Treba što vernije imitirati prirodni onemogli plen koji se jedva bori sa vodenom strujom. Ukratko dajte ovoj nemani ono što želi da vidi i sledit če silovit udarac. Ako ste doživeli tu sreču onda je potrebna kratka i oštra kontra jer usta mladice su jako tvrda i treba nešto više sile da bi se udica lepo zakačila. Zakačena mladica če pokušati iči nizvodno pa uzvodno, u vir, pokušat če maksimalno iskoristiti silu vodenog toka. Zamaranje večih primeraka pravi je rodeo. Čak i oni manji primerci dat če vam do znanja sa kim imate posla ako ih slučajno ulovite laganim priborom za pastrmke i lipljane. Buduči da nikada ne znate kolika riba če da dođe predvezi neka bi bili od 0,35 pa naviše ili čak i špage 0,25 pa naviše. Pred mrest mladice se kreču u paru tako da valja i to imati na umu  ;).
Od pribora valja koristiti štapove od aftma 8 pa napred. Strimeri 10 cm (ako je to dozvoljeno) pa sve do 20cm (ko hoče može i duže). Na nekim našim vodama je minimalna dužina strimera 15cm a na nekim 10cm...možda se zakon več promenio pa moram pred izlazak da to proverim još jednom (ako uopče i izađem a nadam se da hoću). Brzotonuče strune su tu najidekvatnije.
Od strimera mogu se koristiti razni morski kao što su clouseri, pa kojekakvi deceiveri, mogu i tzv. jelkice, matuka sculpin (imitacija peša), razni zonkeri i još drugi raznorazni strimeri. Jednoga bi posebno izdvojio a to je waggy tail sculpin! On se radi od zečije trakice ali posebno isečene i još malo drugog materijala  :D ;) Budem jednom uradio poseban tpic o tom strimeru samo da nabavim potreban materijal ili nekakvu zamenu samo za primer. 
Ako itko ima kakva koristna iskustva neka podeli. Ja bih još moga malo pisati ali sada mi se več malo žuri...tako da se čitamo.  :bye:
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Odlična tema, primerena jednom balkanskom mušičarskom forumu.  :tbumb:
Ja živim oko 300 km od najbliže mladice, pa nemam dovoljno iskustva, ali ovde ima i onih kroz čiji prozor se vidi kada raubuje, pa...
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
sva iskustva su dobro došla zato pišite i popularizujmo mušičarenje ove vrhunske sportske ribe.

Danas sam hteo još neke stvari dodati ali nisam imao vremena. Pored imitacija peša za mladicu treba imati i po neku imitaciju potočne paklare kojega varaličari imitiraju cof-om ili danas neverovatno realnim silikoncima. Paklar je vrlo zaželjen na trpezi mladice.
Ovako izgleda za one kojima nije poznato
Flussneunauge.jpg


Evo i sveža imitacija piškura/paklara. Navezao sam je od mekog krzna na klasičnoj jig udici. Slično se radi i waggy tail sculpin samo na drugoj udici i od zečijeg krzna. Ovo je od krzna lasice.
Još nigde nisam video strimerske imitacije paklara, imate li kakvog?
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
jučer sam uradio i  dva crna waggy tail strimera. Jedan je peš a drugi paklar...jeste crni su iako u prirodi te životinjice i nisu baš crne...ipak crne imitacije koje podudaraju siluetu znaju biti itekako lovne. Pomislite samo na crne zonkere koji ne imitiraju baš skoro nikakvu ribu a opet love sve predatorke. Peš mi je od 10cm i mogao bi ga koristiti samo u kranju na savi...koliko ja znam...na večini drugih voda je minimalna mera ili 12 ili čak 15cm. Kod mene na savi bohinjki pod upravom rd Bled je minimalna dužina strimera 12cm i sa minimalnom debljinom predveza 0,30mm. Mušičarski štap najmanje aftma 7. Fale mi neki materijali i udice za peša kakvog želim uraditi ali još uvek se da improvizirati. Imitacije paklara su mi 16cm  8).
Ove sam uradio od nekog bezveznog krzna sa neke stare kapuljače  :D :D ali što da ne, bit če ok. za probu...uglavnom tako izgledaju ti waggy tail strimerčili. Telo, i rep se radi na poseban način, udicu je treba malo ukriviti itd....nije samo namotaj pa naveži...ta posebna tehnika vezanja je važna zbog pravilnog rada strimera  ;) o tome više jedan drugi put na nekom drugom topicu  :D ako me netko pre ne preduhitri. Stvar je u tome što želim raditi sve od zečijeg krzna a ne od neke kapuljače. Ono gore od lasice nije slabo ali...  8)
Ovde kod mene u slo. je ciljani ribolov sulca dozvoljen samo u paru (pratnji nekog punoletnog člana r. društva) i sa adekvatnim priborom. Kakva je situacija kod vas?
 

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Poruke
373
Broj reagovanja
0
Lokacija
CACAK
kod nas se ta riba skoro uopste ne peca musicarskim priborom tako da niko ne moze nesto napisati iz iskustva
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Mislim da su reke poput Drine prevelike za mušičarenje mladice. Možda je i Lim prevelik. Poznato je i koliko je ta riba proređena, što dodatno otežava ribolov.
Mislim da je u Srbiji najbolja reka za mušičarenje mladice Vapa, jer je mala, a ove ribe ima. Čuveni sjenički mušičar Mersid Kovačević tvrdi da u toj reci ima puno mladica osrednje veličine, taman za mušičarenje. Komadi od 2 do 5 kg nisu retki, a nas mušičare bi zadovoljili.
Reka koja protiče kroz Niš je postala idealna za život mladice. Kažu da je nekad živela, ali je pod uticajem čoveka nestala. Ne bih da se mešam u posao "...", ali sam siguran da bi Nišava, sa takvim stanovnikom (vraćenim ljudkom rukom), postala jedna od najcenjenijih reka Balkana. Ne zato što u drugim vodama takvih riba nema, već zato što je Nišava veoma pogodna  za mušičarenje strimerom.
Ima samo nekoliko problemčića u vezi sa tim. Da bi se mladica vratila u Nišavu, treba bar 50 (pedesetoricu) "faktora" zadovoljiti.  :'(                               
 

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Poruke
636
Broj reagovanja
18
Seb,  :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect1:
!

Svak cast sto si napravio ovu temu. Lepo si je pretstavio, kako i dolikuje prelepoj mladici. ;) Strimeri su boli glava. Pesevi bi mogli da prodju odlicno. Ja sam se vec nalozio. Odlicno je je loviti na manjim rekama kao kod nas Djetinja, Vapa, Uvac...
Tesko ce se postici uspeh na velikim rekama, sto ne znaci da je nemoguc.  :D  Ajde ako budes izlazio na vodu javi kako se strimeri ponasaju. Pozdrav! ;)
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
fala Djomla, inače onaj peš je samo slaba improvizacija....trebao bi udicu sa ravnim okcem i za kakav broj veču, pa krzno od ginger ili bar sivog zeca i sculpin wool da bi bilo sve najidealnije...ali kako kažeš i ja verujem da bi onakav čak i crni, nazovimo ga peš, strimer bio lovan. Mladica je zaista kraljica naših salmonidnih voda. Prelepa i silovita neman smaragdnih dubina. Koliko sam mogao da zaključim iz tuđih iskustava potcenjivanje ove ribe može ribolovca debelo koštati ribe života. Zamisli, koristiš neku jadnu udicu ili neki slab najlon, ili puče najlon il se udica izvije a ono beše mrcina od 35kg :drool: ... onda samo da sedneš i plačeš jer se to ne dešava baš tako često, mnogima i nikada... takvu izgubljenu priliku možeš preboleti samo tešeči se da si ipak osetio takvu ribu i barem si ju naveo na napad i malo ju bocnuo  :) Strimere sam probao ali bez štapa, ma rade fantastično posebno bi izdvojio onu imitaciju paklare na jig-u.
Evo još dvije verzije koje su nastale delimično po uzoru nekih slovenski strimera za mladicu. Dugi su 16cm. Dodao sam na glavu marabu i na jednoga krystal flash. Da bi se sa njima lovilo najbolje bi bilo koristiti kakvu toneču strunu ili bar intermediate.
 

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Poruke
1.554
Broj reagovanja
5
Lokacija
Belgrade
Nemam nikakvog iskustva sa lovom mladice, ali prethodno se pominju velike reke i predvidja se (ili pretpostavlja) slab ucinak.
Koliko vidim, ovo su sve veliki, ali ne preterano otezani strimeri, zar ne?
Sta je problem koristiti spey tehniku i bacati ih daleko, pa pretrazivati po sirini sa nekog dostupnog spruda cak i reke kakve su Lim i Drina? Ako to radimo kad lovimo lipljena, sta je problem za mladicu?
Mada, verujem, to nije ni prijatno ni naivno, s obzirom na zimu i vodostaje, a posebno na hidroelektrane koje rade.
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
samo ova dva zadnja su ne otežana. Oni gore su otežani. Onaj jig posebno  :) Da, o pretraživanju velikih reka sam i ja razmišljao pomoču spey tehnike...u svakom slučaju valja imati brzotonuču strunu. Ja ju imam. Može to sve i sa klasičnim mahačem, no sve to ovisi i o veštini pa i kondiciji ribolovca  :D :) Svakako da je lakše i lepše na manjim rečicama kao što su ovde kod mene  :D ::)  :bleh:
Ipak kako god da se okrene odvažiti se na lov ove predivne i močne ribe je veliki izazov. Nije to kao izlazak na uobičajene ribe koje mušičarimo...uvek se nešto ulovi...kod izlaska na mladicu je sve uvek neizvesno. Može biti bez ikakvih uspeha a može biti i ROOOODEOOOOOOOOOOO  :) Čuo sam od jednog čoveka koji ciljano i redovno lovi mladice mušičarskim priborom...postoje dani kada ona poludi i napada skoro sve što joj bacimo a ima dana kada moraš biti mađioničar da ju se prevari. Navodno, lov mladice je uvetovan i vremenom i mesečevim menama, Svake sezone postoje dani kada mladice polude. Još kada bi znali tačne informacije  ::) :drool: ali ja ih nemam (još)  :blush:
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
4
Slovenija.... :tbumb: :yeswink: :tbumb: :yeswink:, Eeeeehhhhhhhh! :(
RRRRRRAAAAAAAJJJJJJJ!!!!!!
Ima bre i mladice i štuke i pastrmki i lipljena i grgeča i crvenperke....ma sve ima. Sebastiane, pa tebi su kapitalci na poslužavniku. Idi i vataj te mladice, ne čekaj od nas, slepaca, savete.  :nowink:
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Mixmaster je napisao(la):
Slovenija.... :tbumb: :yeswink: :tbumb: :yeswink:, Eeeeehhhhhhhh! :(
RRRRRRAAAAAAAJJJJJJJ!!!!!!
Ima bre i mladice i štuke i pastrmki i lipljena i grgeča i crvenperke....ma sve ima. Sebastiane, pa tebi su kapitalci na poslužavniku. Idi i vataj te mladice, ne čekaj od nas, slepaca, savete.  :nowink:

Ma da sam u mogučnosti bio bih svaki dan na vodi...več bi ulovio i goleme jezerske štuke i koješata ostalo da se sve to ne mora toliko platiti. Moj ribolov ovisi o parama. Koliko zaradim za ribolov toliko mogu loviti. Da odem na mladicu kod mene moram dati 40€ i nači nekoga da me prati (član rd bled). Ne smijem sam loviti mladicu, takav je zakon. Stric od moje žene mi je pričao za jedno mesto koje se plati mnogo manje i sada čekam na njega. Trenutno živim u nadi da ču uopće izači na vodu (lov na mladicu) ove godine. Možda bude možda ne, ja se ipak spremam  :) Ako bi imao sada 40€ za bledske revire za lov mladice i da posebno platim vodiča jer i ovako neko mora biti pored mene garant bi ulovio barem jednu onu pravu. Živim u nadi... :D :)
Verovatno se netko među vama pita što se ne učlanim... :) a odgovor je €€€  :D + preveliki zahtevi koje ne mislim ispunjavati. Ako budem ikada postao član rd bled to če biti samo ako mi se ukaže mogučnost da postanem počasni član. Jer prva varijanta je za mene prezahtevna i prekomplikovana. Druga još malo skuplja (verovatno) ali jednostavnija za moj slučaj. 
Ja kada odem na vodu i platim 39€ da bi lovio na bohinjki za jedan ceo dan na kraju sam pun utisaka i zadovoljstva. Pecanje u čistoj prirodi i bogatoj vodi i čistoj vodi ima svoju cenu (za mene previsoku) ali vrednu. Stvar je u tome da sa nekoliko izlazaka na godinu imam osečaj ko da sam lovio celu godinu...zbog samih utisaka. Ali stvari idu polako na bolje i svake godine sam češče na vodi. Da ove godine nisam lovio koliko sam lovio mogao bi kupiti neki mnogo skup štapić ali iskustvo koje sam imao je mnogo vrednije  ;) ... Jeste raj, ali tako blizu ali tako daleko  :D Jeftinje vode su mi malo dalje. Da bi u kranju lovio mladicu plača se 25€ ali opet trebam nekoga člana ribolovnog društva. Bit če svega, samo ne znam tačno kad...možda za koji dan  :D a možda tek sledeče godine  :'( ... bomo videli :blush: ...no da ne offtopicujem više.

Evo nabavio sam prave udice za mladicu i navezah još par "strimerčića" :D
 
Vrh Dno