Mislim da ne treba ovu ribu, iako vrednu posebne paznje, previse mistificirati. Treba ju samo skuziti. Svi mi smo svesni kakvu moc moze da ima EGO na nas ribolovce. Npr. Skuzimo neku atraktivnu ribu i lovimo je uspesno ali tek tada pocnemo o njoj pricati bajke, ili preuvelicavati ili pak samo dodatno dramatizirati o njoj samoj. Ispada da lovimo nenadmudrivo i jace stvorenje...u lažnoj skromnosti sami sebe izdižemo nad druge ribolovce i tako svoje vrednosti ribolovacka iskustva. To je za moj pojam samo iluzija. Mladica je zahtevna riba ali ne zbog neke njene inteligencije nego radi njene promenljive ćudi i prostora koje zauzima. Zato kod manje iskusnih ili neiskusnih "mladičara" postoji problem kod pravilne prezentacije a kasnije i vođenja. Zašto neki momci bacaju velike strimere (15-25cm)? Verovatno jer ne žele da bockaju one bebice od 70cm i nadaju se da če večim strimerom uraditi selekciju, smanjiti mogučnosti napada malih mladica i povečati mogučnost napada samo velikih. Isto tako kada počne seozna na mladicu i zatvori se na pastrmku strimerom od 15cm če mo teže po nesreči da nateramo veliku potočaru i da ju gnjavimo u mrestu ili predmrestnom periodu kada ju treba pustiti na miru.
Ako ima tko kakve pametne savete bilo da je to naučio od nekoga ili sam skontao neka to podeli ovde...to ima smisla i koristi svima koji bi jednom da probaju prevariti mladicu mušičarskom opremom.
Kada dođe dan kada mladica juri ko blesava nije ju teško uloviti. Ali, kada treba precizno prezentirati mladici koja je negde u dubini ili u kakvom zaklonu, kada treba precizno voditi e tu dolaze do izražaja pravi majstori mušičarenja (ljudi koji znaju pravilno i precizno prezentirati muvu, dakle vladaju umječem zabacivanja; ljudi koji znaju šta joj ponuditi i kako to navezati; ljudi koji znaju pravilno izabrati i namestiti pribor; i ako je taj vešti mušičar prokužio dane kada i kako ona "diše" onda i zaslužuje titulu FF MLADIČAR).
U mušičarenju ove plemenite ribe nije čar samo ju ubosti udicom na kojoj je navezano nešto nekakvog materijala, negao kao i u celom sklopu koji nazivamo mušičarenje...FC, FT pa onda i sam lov FF opremom čim bolje razumevajuči ribu koju lovimo.
Zato i jeste ova tema, da prinesemo čim više koristnih informacija kako bi jedni drugima pomogli da lakše skontamo ovo stvorenje i postanemo što veštiji mušičari i glede ribolova same mladice. Ima tu mesta i za hvalisanje slikama i pričama (iako za same ribolovačke priče imamo posebnu temu), svi to volimo (manje više). Ali na prvom mestu bi valjda bilo logično ovaj topic pretvoriti u riznicu vrednog iskustva na datu temu.
..........
Janez i Alp su me vidim preduhitrili posto sam ja opet poco' da litanijam...Kurare, hvala za ovo kratko a vazno iskustvo sto si podelio.