Kolega, mislim da te sada malo bolje razumijem, mada sam ja pisao vise opcenito ali nema veze, takav je moj nacin pisanja, cesto pisem opcenito ne misleci obavezno na nekoga pojedinca. Kazes da je veličaš umesto mistificiraš. Ok. Razumljivo. Nepredvidljivu ribu koja živi na zahtevnom terenu je teško skontati u potpunosti...ali kada sam rekao da bi ju skontao tu sam vrlo površno odabrao reč "skontao". Skontao bi ju toliko da je mogu loviti uspešnije ali nikako to (priznajem) ju ne bi skontao u potpunosti. To je skoro nemoguče i za brojne manje zahtevne vrste jer tu pravila i neigraju ulogu 100% uvek. Normalno, valja ih se držati ali ne ko' pijan plota. Kažeš da 20 godina loviš i promatraš mladicu...e pa lepo, onda treba da te iskoristimo

Pričaj brate onda o njenim navikama: danima kada je blesava. danima kada je nikakva, danima kada se nejavlja ali je ipak aktivna, o njenoj teritorialnosti... Dajmo biti konstruktivni.
Znam da ovde kod mene postoje isto tako ljudi koji ju love preko 20 godina (strimerom ili varalicom) i ti koji je skoro jednako uspešno love imaju različita mišljenja. To je verovatno zbog početnog stava kako uopćeprilaze razumevanju bilo koje riblje vrste. To se onda posebno odražava na ovakvu ribu - MLADICU. Valja na vodi biti što češče i posmatrati ribu a ne samo loviti ju i loviti.
Ja eto posmatram ribe dok se hrane a i opčenito, ronim među njima i lovim ih (FF only). Isto tako slušam druge,, čitam. Onda sve to probam da nekako sumariziram u jednu smislenu celinu. Znam samo da mnogo toga ne znam ni po pitanju mladice ali jednako znam da bi ju vrlo brzo počeo uspešno loviti tamo gde je ima. Ako na 5km reke živi par mladica, naravno one su tada sveti gral i umetnost ih je pronaći a greh izvaditi. Ali u bogatoj očuvanoj vodi (ne ribnjaku) lovio bi i ulovio ako ne u prvom izlasku u nekoliko sigurno.