Mušičarenje na rekama složenog toka, užim od 20 m

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Zasto ovo radis covece, zasto???? Da li mi to igras po zivcima, ili glumis nesto? Da li stvarno zelis da stvoris sliku o tome da mix svira a mi igramo? Sta ce ti to u zivotu covece? Evo necu da te banujem, ne zato sto sam dobar, vec sam razuman covek. Voleo bi da i ti jesi, a nadam se da jesi! Nada umire zadnja, nedozvoli da umre. Tvoje poruke i poruke ostalih koje se ticu Mixmastera sam obrisao. Vise m ise smucilo a i zgadlio da citam o njemu. I dobro i lose. Ovaj sajt se njimene bavi. Imamo mnogo lepse teme za razgovor nego da tupimo oMixmasteru, njegovom pristupu zivotu, ribolovu i ostalo. Ako je on oko sebe stvorio famu, vi ste ti koji mu je odrzavate. Ja bi voleo da vreme koje imam ili nemam posvetim mojoj strasti koja se musicarenje zove. Zato sam sajt i stvorio, a ne mesto gde ce da se pljujete i serete jedan drugome. Umesto da pisem o ovoj temi, a mislim da imam dosta da napisem jer sam ceo zivot proveo na rekam ove sirine, ja gubim vreme i zivce na ovakve odgovore. Zasto ovo radim, uopste mi nije jasno??? Mogu da budem pravi autokrata i da se ne objasnjavam. Ali stalo mi je do sajta, stvarao sam ga sa najboljom namerom. Nisam slabi, a to je prvo sto moze da se pomisli kada se neko pravda, vec imam razloge sto sve ovo pisem. Ko ih vidi super ko ne, ne. Ali hajdeda se vratimo na temu. Sada jos uvek molim, zaista mi je muka, ali izgleda da cu prestati sa molbama i krenuti sam najgorom diktaturom.

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
dr.lucky je napisao(la):
...Tvoje poruke i poruke ostalih koje se ticu Mixmastera sam obrisao. Vise m ise smucilo a i zgadlio da citam o njemu....

Pa, ako je tako - onda je krajnje vreme da se neko zapita: zasto se sve vrti oko Miksa. Prosto nije matematicki moguce da je on jedini u pravu, a da ga mi ostali MRZIMO i NE PODNOSIMO.... Da je suprotno, neko bi ga dosad vec kandidovao za Nobelovu nagradu....tako je bar nekad funkcionisalo ono sto se zove LOGIKA! 

jeste offf post, mozes da ga brrises, al bar ga ti procitaj!  :blush:

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Lov na rekama koje su manje tj uze od 15 metara nepredstavlja posebnu skolu. Musicarenje je dovoljno podeljeno da bi se i ovde trazla posebna skola, ali drugaciji prstup od reka koje su relativno siroke je neophodan. Prvi razlog je blizina ribe. Sto je riba bliza, to je pristup oprezniji. Ako zamislimo lipljna koji se javlja na povrsini na Drini i koji je udaljen od ribolovca 20 metra, plasenje istog je poprilicno tesko. Tu je potrebno baciti daleko. U slucaju pastrmke na Visocici, koja se javlja na 5 metara, treba voditi racuna da se prvo ne uplasi. Ovo nije mnogo tesko u slucaju pastrmke, pogotovu ako se intezivno hrani na povrsini. Jednostavno takva pastrmka nije obazriva to ludila. Ali stealth pristup nije na odmet. Druga situacija je lov na klena u manjim rekama. Oprez je imperativ. Pristup mora biti od primarnog znacaja. Sve dalje zavis od toga kao pridjete ribi. Znaci sunjanje, ninja, kao god to nazivali, ali tiho i oprezno. Samo tada cete moci da lovite klena.
Druga stvar je flycasting. Siroke reke omoguciju da se zabacuje back cast. Cesto mora da se baca daleko i tu lezi posebnost pristupa izmedju ova dva tipa reka. U prvom slucaju duzina u slucaju malih reka, zabacivanje koje je onemoguceno raznoraznim preprekama. Glupo je nazivati jedno ili drugo tezim i/ili advance musicarenjem. Neophodno je i jedno i drugo. Male reke su cesto obrasle i dosta su usumljenje. Cesto se javlja krov od grana iznad ribolovca. Back castovi su ili teski ili nemoguci. Treba pribegavati switch ili roll castu, ili zabacajima koji su nalik njima.
Toliko za sada!

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Dodao bih jednu sitnicu (pre svega vezanu za lov pastrmke) - imitacija je SKORO NEBITNA!!! Na malim rekama ne postoje standardna i velika rojenja, reka je često potpuno isprana velikim i mutnim vodama, tako da krupnije muve prezentirane pre nego što ste ribu poplašili u najvećem broju slučajeva posle prvog zabaca budu u slast pojedene!!! Na potocima pastrmka ždere sve što padne u vodu, bube, bubice, skakavce, muve, gusenice, gliste,...
Mali hijavata, kvazimodo i crni nindža su najbolji lovci, a stil je puzeće/klečeće/pogrbljeno ležećki.
Slika je sa Studenice, godina 2003-ća. Zabac rollswitchultracompactsnake with backhand single haul (kamena s ramena) ;)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nešto čudno se opet dešava sa temom koju ja započeh. Vidim da ima i onih koji joj sa razumevanjem pristupaju (Milanče, Oholi i Dr. Lucky), pa ću nastaviti. Ja (podvlačim jedninu, da se ne ljutite), tvrdim da su , tehnike mušičarenja na rekama složenog toka, užim od 20 metara, ono što je najpotrebnije velikoj većini mušičara mog kraja i zemlje, jer nam je najveći broj interesantnih klenovskih i pastrmskih reka upravo takav. Samim tim, s velikim razlogom, otvorio sam ovu značajnu temu. Ovde bi trebalo čitati kako pristupiti mušičarenju na Gradcu, Đetinji, Studenici, Vapi, Rasini, Mlavi, Timoku, Temskoj, Visočici i li Vlasini. Mnogi mušičari koje poznajem, posećuju isključivo ovakve reke. U tim trenucima nije im potrebno nikakvo iskustvo sa reka širine 40, 70, 200 ili 1000 metara. Ne da im nije potrebno, već je veoma štetno da upijaju iskustva sa širokih reka.
Zašto je važno ovo istaći? Očigledno je, ali napomenuću, da na malom prostoru nema ni govora o bilo kakvoj sličnosti sa zabacivanjem i vođenjem muve, kao ni svim ostalim faktorima uspešnog mušičarenja, sa širokih i pristupačnih reka. Čak je i držanje rukohvata štapa različito. Puno puta sam posmatrao mušičare naviknute samo na širinu, kako ne da se ne snalaze, već su potpuno zbunjeni, ako su lišeni čistine, kao i iskustva u mušičarenju na uskim, složenim rekama.
Ja mušičarim i na širokim rekama i na potocima širokim pola metra, sa jednakim entuzijazmom. Nisam otvorio ovu temu da bi se neko uvredio ili čudio. Ovde nema uvredljivih reči i moja namera je kristalno jasna. Pišimo o svemu što nas se tiče. Voleo bih da pomognem mušičarima svoje zemlje i skrenem im pažnju sa nepotrebnih stvari. Uspešan mušičar (kako ga ja vidim) fokusira se na proučavanje svega onoga što može da očekuje na vodama koje posećuje. Ako posećuješ Drinu, Lim ili Moravu, možeš da vežbaš spuštanje muve na 30 metara od sebe. Ima logike. Ali, ako redovno posećuješ Toplodolsku reku, Resavu ili Mileševku, a velike reke viđaš samo na TV, vežbaj ovo što piše u naslovu, inače se nećeš proslaviti.

Eto, prvo mora da se objašnjava najmanje nedelju dana, da Mixmaster nije postavio ovu temu da bi se svađao sa svojim "fanovima", nego da bi doprineo bar nekom mušičaru da shvati kojim putem treba da ide do uspeha i zadovoljstva. Nažalost, veoma često se susrećem sa početnicima u mušičarenju koji su u raskoraku potrebnih veština i onoga što im se, kao takvo, plasira putem medija. Voleo bih da to promenim.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
ova fotka je srz teme iako ne kapiram ni gde ni kako se zabacuje na fotki :tbumb:

btw kako se dodeljuju ti plusici itd?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@Milance i bane, svaka cast za sliku  :tbumb:  :respect1: Na slici je odlično prikazan pristup mušičarenja na malim rekama, tj. na uskim mestima gde treba izigravati indijanca, tigra  ;)...predivna slika  :yeswink: meni su takva mesta najinteresantnija...meni nema lepseg nego priči ribi tako blizu da ju možeš prethodno lepo posmatrati pa onda i bocnuti. Normalno, svi oblici mušičarenja imaju svoje čari ali ovo mi je u vrhu.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
oholi je napisao(la):
ova fotka je srz teme iako ne kapiram ni gde ni kako se zabacuje na fotki :tbumb:

Zabacuje se uz same stene sa suprotne strane - tamo gde se skuplja "pena". Naravno da sam pre ovog pentranja ispecao sve što se moglo zabaciti iz daljine, ali uz te stene je nemoguće zadržati muvu pošto je najjača struja ispred njih.
Onda lepo ležećki priđeš i spustiš joj muvu na glavu samo sa izvučenim predvezom dužine štapa (ili malo više)  :D
Za dodeljivanja +/- imaš iznad avatara apploud/smite

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
znaci varijacija ceskog sistema ;)  moracu to da probam. inace, jel pala ribica uz tu stenu tad?

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
evo sta ja mislim o ovome , ribolovac koji nauci ,znaci nauci da peca na vecoj reci kao sto je Drina mnogo lakse ce se prilagoditi ribolovu na manjim rekama
u zbunju i dzungli kakva je na primer Mlava ,
hocu reci da su sve tehnike ribolova na malim rekama zbunovitim i nepristupacnim smesne u odnosu na one koje su potrebne da bi uspesno pecao na velikoj reci kao sto je Drina

Bogdan

Senior member
Učlanjen(a)
28.05.2007.
Broj reagovanja
0
Ja sam apsolutni pocetnik u musicarenju ali me ova tema najvise zanima jer su ovo reke na kojima provodim najvise vremena. Pokusacu da dam moj doprinos ovoj temi.

Imao sam prilike da idem u ribolov sa Mixom i verujte da mi je najvece zadovoljstvo predstavljalo da ga gledam kako musicari. Prva stvar koja mi je zapala za oko i IMPRESIONIRALA je nacin na koji on ulazi u vodu, krece se kroz nju i zabacuje. Ni jednog trenutka, ali bukvalno ni jednog, on se nije okretao ili skretao pogled sa vode i mesta na koje muva treba da padne. Da li je to iskustvo, "ledjni vid", oci na dupetu ili sta vec, nemam pojma ali njegovo pogled je od momenta ulaska u vodu bio fiksiran samo na vodu. Na koji nacin on postize da sa takvim pristupom ne kaci muvu po okolnom granju meni ni dan danas nije jasno. U tim trenucima pratio sam let njegovog konca i predveza i zaista je NEVEROVATNO sa kojom preciznoscu konac leti izmedju granja koje se nalazi sa svih strana. Ne bih mogao da kazem kojom tehnikom zabacuje jer to ne lici ni na jednu od tehnika koju sam ja mogao da vidim po filmovima i kod ribolovaca koje sam sretao. Bolje je da on pise o tome.

Jos jedna stvar vezana za to (malo off topic) je Mixov vid. On je u stanju da vidi ribu u vodi koju niko drugi nece videti. Da li su za to zasluzne samo dobre oci ili i njegova tehnika za pogledom fiksiranim u vodu kombinovana sa iskustvom nisam pametan da kazem. Pretpostavljam da je kombinacija vise faktora u pitanju. Ja licno imam problem u ribolovu u dzungli jer mi pogled vrlo lako zaluta - grana levo, grana desno, grana gore, grana u vodi, ptica levo, zmija desno, baba u kukuruzu, nesto bucne tamo, nesto vamo, nesto susne levo, nesto desno i nije ni cudo sto ne mogu da vidim ribu u vodi. Sa druge strane, u tim uslovima Mix lici na nekog praiskonskog lovca kome je pogled uprt samo u jednu tacku - ribu - nista ga drugo ne zanima, samo ta riba u vodi i nacin kako sto pre da je uhvati - on pri svakom zabacu izgleda kao da mu zivot zavisi od tog zabacaja - biti ili ne biti.

Zanima me i vase misljenje o sledecem tipu ribolova. Jednom prilikom sam na TV-u gledao nekog dedicu kako "musicari" na nekoj obrasloj reci u Spaniji. Znaci reka je bukvalno pokrivena tunelom od drveca. Dedica je peca sa stapom od 12 metara!!! Lagani teleskopski stap sa metar najlona vezanog na vrhu i suvom muvom na kraju! Znaci nema cekrka, musicarskog konca, leadera itd... Prisunja se, izvlaci polako delove teleskopa od vrsnog dela pa dalje ka drsci dok mu vrh ne stigne iznad zeljenog mesta iznad vode. Onda lagano spusti muvu na vodu i prati njeno kretanje, uvlaceci delove teleskopa i pomerajuci ga. Kada pastrmka zagrize samo lagano podigne stap i zakaci je. Vrlo je uspesan u tom nacinu ribolova. Ribu prihvata tako sto uvuce sve delove teleskopa i na taj nacin ima ribu ispred sebe. Sta kazete na ovu foru? Da li po vama to spada u musicarenje?

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
mamac je isti ali nije tehnika i pristup ribolovu

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
to sto si video da radi cicica spanac nema nikakve veze sa musicarenjem , :tumbdown:
drugo da ti kazem bogdane da je mnogo vaznije da se nauci citanje vode i to gde se krupna riba nalazi nego da se ista vidi ,
to sto si gledao kod mix a kako ulazi u vodi i kako peca je na primer neophodno kada hoces na takvim mestima da prevaris nekog krupnog klena ,dok na primer
taj pristup nema veze ako lovis nekog velikog lipljana na Drini ,ali ovde je tema manje reke tako da je ovaj prvi nacin ribolova imperativ

Vrh Dno