Mušičarenje na stajaćim vodama (Stillwater Fly Fishing)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Mušičarenje na jezerima i barama je sve popularnije. U periodima pomute reka, ne preostaje nam ništa drugo nego da se okrenemo stajaćim vodama. Neki od nas se ponekad toliko "navuku" na stillwater FF da ni ne primete da su im se omiljene reke izbistrile. Bodorke, crvenperke, klenovi, grgeči, štuke, šarani, karaši, sunčanice, ali i pastrmke iz stajaćih voda, pružaju jednake izazove kao i ribe iz tekućih voda.
Čak i okruženje stajaćih voda vrlo često je prekrasno, jer se dešava da su potpuno zaboravljene i nedostupne potencijalnim zagađivačima.
Ilustracija neka bude fotografija dela ulova koji sam zadržao, juče na Lipovičkim barama, kod Leskovca.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Sjajan uvol i veliki respect od moje strane. Ali...
NISTA ne rece kako da se ulove takve ribe na barama Lipovickim, na tim ukletim barama mladost gde ostavismo i krupne klenove lovismo sa Mersidom.
A sada ozbiljno...tema je u delu citanje vode tj. lokacije za ribolov. Secam se da si me jednom pitao sta mi znaci to citanje vode. Pa ako neko hoce da lovi te i takve ribe koje si lovio i slikao a nezna u ovoj temi treba da nauci. E to ti izazov, napisi kako da neko, ko nije lovio klena na barama Lipovickog tipa, ih nalovi. Znaci gde je klen, u koje vreme dana, da li migrira po bari i da li to radi u zavisnosti od doba dana, godisnjeg doba i vremenskih uslova? Kako mu prici? Koju muvu koristiti i kada? Kako je plasirati, da li da samo stoji ili treba da se malo i cimne...pa kada sve ovo napisies za klena, onda mozes i za stuku.
Salut!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Polako Laki. Mušičarenje na stajaćim vodama je veoma široka tema. Možda nije pametno da odmah raspalimo sa Lipovičkim i Mramorskim barama. Ispašće da se ovaj sajt sveo na region. Pastrmke, štuke, klenovi, crvenperke, pa i lipljeni žive u stajaćim vodama. Hajde prvo da pišemo malo uopštenije o primeni mušičarskog pribora i tehnika na barama i jezerima.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Slazem se sa tobom. raspali...ja nemam nekog iskustva, ali cu i ja napisati neke odrednice!
Salut

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Meni je fenomenalno loviti na jezerima. Opet svaka voda ima svoje cari. Na barama nisam dugo lovio jer kod nas toga ima malo, mada mi ne dostaje mnogo :) Inace za bare treba vrlo mnogo strpljenja i uporsnosti. Spretnost da ni ne spominjem. Jer je umetnost zabacivati mahačem težak strimer u sred granja, šaša, krošnji... Sečam se davno iz varaličarskih dana kako neki moji poznanici nisu umeli da zabace ni varalicu u rupu od granja, lokvanja, nego su mnogo toga puštali po krošnjama itd. Mix, ne znam teren na kojem si lovio ali u svakom slučaju čestitam ti!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
lapsuslingue :)"mada mi ne dostaje mnogo " = ne nedostaje mnogo.

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
by <b>Sumadinac </b>on 2007/4/25 20:46:28
Ovo prvi put cujem, voleo bih objasnjenje!
The grayling prefers cold, running riverine waters, but also occurs in lakes and, exceptionally, in brackish waters around the Baltic Sea. Omnivorous, the fish feeds on vegetable matter as well as crustaceans, insects and spiders, molluscs, zooplankton, and smaller fishes, including Eurasian minnows and yellow perch. Graylings are also prey for larger fish, including the huchen (Hucho hucho).
<b>KLIKETI - KLIK</b>

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
UVOD
Lazzo, oduševljen sam! Hvala na podršci. Vozim u ribolov gde god kažeš. Znam da preferiraš planinske reke, mada odlično poznaješ i ostale vode. Kad god poželiš istog trenutka ću se stvoriti ispred tvoje zgrade. Oduševljava me to što bolje poznaješ lipljena od mnogih koji mogu i kroz prozor da ga pecaju.
...STILLWATER...
Dakle, mušičarenje na stajaćim vodama, po svemu sudeći, omogućava veći izbor vrsta od rečnog. To je svakako prednost. Meni se dešavalo da za jedan dan ulovim mušicom i do deset različitih vrsta riba.
Sećam se jednog lepog popodneva koje sam proveo sa Lakijem na Mramorskim barama, kod Niša. Ulovio sam po nekoliko klenova, grgeča, štuka, beovica, karaša, cverglana, sunčanica i bodorki. Laki posmatrao i upamtio, mada nije bio posebno oduševljen, za razliku od mene. Pred njegovim očima, ulovio sam tog dana nimfom karaša teškog preko 1 kg!
Osam vrsta riba i kapitalni karaš. Sećam se svoje izjave da ne moram ništa da ulovim do kraja sezone da bih bio zadovoljan. "Mogu mirno da legnem i da umrem odmah"- u šali sam govorio.
Htedoh reći da mušičar može uživati ne samo u velikom ulovu po kilaži i broju riba, već i u broju vrsta koje ulovi u toku jednog dana. Stillwater mu u tome pruža velike mogućnosti.
A tek pastrmke u jezerima... o tome ćemo tek čitati!

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Uvod...pa dobro! Opet malo provokacija, traalala, vazno je da nema vredjanja!
Stillwatter...pa...opet nema nikakvih informacija koje mogu da iskoriste clanovi, gosti i zete moj, sajta. Znaci manje istorije, a slazem se da je dan bio sjajan, s'tim da klena i bejavicu iz spiska riba nisi druze ulovio ti nego ja, al dobro, a vise, mnogo vise informacija KAKO a ne zasto da se ide u barski ribolov. Cikam te baby!
Salut!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Babuskari ostanite u miru, sve najbolje vam zeli Sumadinac! Zamolio bih sve, da se mane ogovaranja Sumadinca, sirenja neistina, podjebavanja i svega ostalog, jer necu vise biti medju vama ovo je definitivno, necu vam predstavljati prepreku za sirenje vaseg stava i nacina musicarenja. Dovidjenja i prijatno.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Ok ja te necu niti ubedjivati da pises nidi da odes. Ako ti se sajt nesvidja OK, ako ti ljudi smetaju ovo je forum, sto ljudi sto cudi.
Oduševljava me to što bolje poznaješ lipljena od mnogih koji mogu i kroz prozor da ga pecaju.
Ako te ovakve provakacije izbacuju iz takta, ond druze postoji nesto mnogo vise sto ti smeta! Znas kako ja to vidim, i nije zajebavanje. Kada momak i devojka krenu da se svadjaju za svaku sitnicu, onda izmedju njih ezi MNOGO veci problem od tih sitnica i samo cekaju da se dovate za gusu.
Ako ti smeta to sto se pise o barskom ribolovu e tu ti tek nemogu pomoci, jer ovo nije i nece biti sajt o musicarenju samo salmonoida po planiskim rekama.
Znaci dobordosao si na sajtu, pisi bre, pisi o onome sto volis, nemoras da reagujes na svaku provokaciju itd. opusti se malo, u nekom si grcu. Sve mislis da ti se ljudi smeju i podjebavaju te, a to ne treba da te brine.
Ali kao sto rekoh ne zelim da izigravam online psihijatra i dragu savetu, ako sam te ja nekako uvredio, izvini. Imas moj mail i napisi u cemu je problem. A ono sto zaista vise NE zelim da radim je da izigravam SUDIJU, od toga mi je najvise muka.
Vazno saopstenje...svaki sledeci post u ovoj temi koji nema veze sa barskim musicarenjem bice obrisan bez uopzorenja!
Salut!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ne barskim, već stillwater mušičarenjem, kako jezerskim, tako i barskim. Možda više treba opisivati mušičarenje na jezerima, jer je nas mušičara tu ipak mnogo više nego na barama gde sam ja veoma često usamljen. Srećom.

Vrh Dno