Mixmaster je napisao(la):
Evo stigoh kući, pa imam malo vremena pre novih obaveza...
Pročitao sam sve postove na ovoj temi, uključujući i tvoje. Osim rečenice koju sam citirao imaš još tuce čistih istina. Imaš i neke stavove sa kojima se ja ne bih složio, a i dalje tvrdim (vidim!) da su neke rečenice ubačene da bi malo provocirao/talasao...
Inače Milanče je odlično zamislio temu

ali većina propušta ono
pastrmka u naslovu, misleći da je ovo tema gde se tehnike ribolova rangiraju po vrednosti. Milanče je 100% jasan: koje su prednosti mušičarenja nad varaličarenjem pastrmke.
Neki u ovoj temi stigoše do Darvina i evolucije.

Ispade da će varaličari izumreti ko Neandertalci, a da će mušičar Kromanjonac vladati Zemljom, kresati naše žene i prenositi mušičarske gene!

A plovkaroše da ne spominjem, kao i čuvenog preteču svih plovkaroša, gospođu Lusi, koja je pre 3.000.000 godina na teritoriji današnje Etiopije hvatala ciklide na gliste.
Ajda bar da lanem nešto na temu:
Prednosti mušičarenja pri lovu pastrmki:
1. generalno mislim da je efikasnije, naročito na manjim rekama i pri bistroj vodi
2. manje se povređuju ribe, mada je to posledica konstrukcije varalica, a ne same tehnike. Veoma se lepo može loviti i na varalice sa jednom ili 2 jednokrake udice bez povratne kuke
3. dubok i ne prebrz vir na potoku ili rečici. Par velikih pastrmki leži na dnu. Tu možete provući 5 puta varalicu i tačka. Ili ćete uloviti ili nećete, u 90% nećete. Iz cuga morate pogoditi varalicu, jer popravnog nema. Mušičarcem i nimfom uz upotrebu indikatora (bolje reći plovka, jer nije ništa drugo do običan plovak, bar ovaj Kuzmin što sam ja koristio) možete češljati taj vir pola sata, ako ste dobro sakriveni i ne preblizu do vode. Za to vreme možete promeniti 10 nimfi. Ribu možete da uhvatite iz dvadestog pokušaja.
4. Imitiranje 100 puta šireg spektra razne hrane pastrmki.
5. Mogućnost da ponudite mali zalogaj ribi, često presudno kada nije mnogo gladna. Recimo nimfu na udici 16. Najmanja varalica ima veličinu velike kamenjarke na udice broj 6.
6. Zanimljivija borba zbog nežnijeg pribora (mada ima i ultra light varaličaraca, a i teških batina mušičaraca, ali globalno uzev mušičarski štapić je osteljiviji).
Prednosti varaličarenja pri lovu pastrmki:
1. Veće reke (Drina, Nišava...), veće dubine, jača voda, mutnjikava (odlična za varalice, teška za mušičarenje), slabi svetlosni uslovi (samo svitanje ili sumrak)
2. Brža pretraga terena
3. Mogućnost da krupnoj ribi ponudite veoma krupnaj zalogaj, recimo vobler od 7-10 cm. Toliki strimer, pa još da je dovoljno težak da stigne na dno nekog vira, je nemogući zabaciti najčešće korišćenim priborom za lov pastrmke
4. Snaga štapa - da iz nekog krša (palog debla drveta) brzo izvučete krupnu pastrmku na mesto pogodnije za borbu. Naravno, ima i jakih mušičaraca, ali je prosečan varaličarski štap jači od prosečnog mušičasrkog štapa za pastrmku
Eto, smislih 10 razloga, 6:4 za muve. To vam je prednost domaćeg terena. Revanš na varalicar.com!