Musicari i obrazovanje?

Musicari i obrazovanje?

• Osnovno obrazovanje

Glasovi: 1 2,5%
  • Srednje

Glasovi: 10 25,0%
  • Vise

Glasovi: 7 17,5%
  • Visoko (+ magistratura,doktorat)

Glasovi: 14 35,0%
  • Student

Glasovi: 8 20,0%

• Ukupno glasača
    40

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
zvezdan je napisao(la):
ote author=Djole link=topic=1451.msg38207#msg38207 date=1231328985]
Citajuci ovaj topik uvideo sam par interesantnih stvari koje su zaobidjene i one su sledece. Muicarenje i obrazovanje su itekako povezane a evo po meni odalke sve pocinje. Prvo od elementarnog obrazovanja (i vaspitanja) dobijenih, prenesenih od strane roditelja i ako imate ovo lepo steceno nije tesko tj veoma je lako upariti i sa musicarnjem. Ukoliko neko nema elementarnog bas od ovoga sto sam napisao teze ce da steke ono pravilno "musicarsko". Sledece WEB: forumi, sajtovi, zatim literatura, filmovi... spadaju takodje u obrazovanje musicara ali isto tako i upijanje dobroh svari od musicara na vodi. Naravno da uvek i ma i negativnih stvari ali da njih nema ne bi ni mogli znati sta je to pozitivno. I trece ovom nema kraja, zivot je skola i svaki dan u musicarnju je vazan cas koji treba pazljivo "odslusati", prosiriti steceno, naucti novog i preneti drugoj osobi. Do donosenja ispravnog zakljucka treba dosta rada, vremena i truda.

PS: Zvezdane jel bi mi dobro isla filozofija
Nema Đole 'leba od filozofije,ja sam se na vreme opametio pa sad radim kao čuvar na elektrani umesto da sam akademski građanin :doh:
[/quote]

Ma nemoj da si na kraj duse, pa ja izuzetno cenim i postujem duhovno bogatstvo kod ljudi. E sad gde je bolje za zaraditi za hleb necu da se upustam. Nasalio sam se pitanjem jer sam se uhvatio u pricu koju sam hteo da zaobidjem al mi nije dalo mira  :D

H

humphrey

Guest
Djole je napisao(la):
Citajuci ovaj topik uvideo sam par interesantnih stvari koje su zaobidjene i one su sledece. Muicarenje i obrazovanje su itekako povezane a evo po meni odalke sve pocinje. Prvo od elementarnog obrazovanja (i vaspitanja) dobijenih, prenesenih od strane roditelja i ako imate ovo lepo steceno nije tesko tj veoma je lako upariti i sa musicarnjem. Ukoliko neko nema elementarnog bas od ovoga sto sam napisao teze ce da steke ono pravilno "musicarsko". Sledece WEB: forumi, sajtovi, zatim literatura, filmovi... spadaju takodje u obrazovanje musicara ali isto tako i upijanje dobroh svari od musicara na vodi. Naravno da uvek i ma i negativnih stvari ali da njih nema ne bi ni mogli znati sta je to pozitivno. I trece ovom nema kraja, zivot je skola i svaki dan u musicarnju je vazan cas koji treba pazljivo "odslusati", prosiriti steceno, naucti novog i preneti drugoj osobi. Do donosenja ispravnog zakljucka treba dosta rada, vremena i truda
[/quote

hoces reci da bez osnovne skole ne mozes biti musicar?

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Gogo je napisao(la):
... Na Gackoj sam sreo ljude koji obožavaju prirodu, provode svaki dan uz vodu, bore se protiv ribokrađe, vraćaju ribe u vodu a praktično nisu čuli za internet i imaju jedva 8 razreda osnovne škole...

Gogo dragi,

Na Gackoj se svi osjecaju kao u osnovnoj skoli. Toliko je lijepa.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
humphrey je napisao(la):
Djole je napisao(la):
Citajuci ovaj topik uvideo sam par interesantnih stvari koje su zaobidjene i one su sledece. Muicarenje i obrazovanje su itekako povezane a evo po meni odalke sve pocinje. Prvo od elementarnog obrazovanja (i vaspitanja) dobijenih, prenesenih od strane roditelja i ako imate ovo lepo steceno nije tesko tj veoma je lako upariti i sa musicarnjem. Ukoliko neko nema elementarnog bas od ovoga sto sam napisao teze ce da steke ono pravilno "musicarsko". Sledece WEB: forumi, sajtovi, zatim literatura, filmovi... spadaju takodje u obrazovanje musicara ali isto tako i upijanje dobroh svari od musicara na vodi. Naravno da uvek i ma i negativnih stvari ali da njih nema ne bi ni mogli znati sta je to pozitivno. I trece ovom nema kraja, zivot je skola i svaki dan u musicarnju je vazan cas koji treba pazljivo "odslusati", prosiriti steceno, naucti novog i preneti drugoj osobi. Do donosenja ispravnog zakljucka treba dosta rada, vremena i truda

hoces reci da bez osnovne skole ne mozes biti musicar?

Ma kakvi, pogresan si zakljucak izvukao a mozda povucen mojim nacinom predstavljanja sta mislim o tome. Uopsteno: da je sve povezano u zivotu i da covek vremenom izgradjuje neke stavove, navike, ponasanje i ostalo i da sve ima uticaja na to (porodica, skola, drustvo...). Totalno si me pogresno razumeo ako si pomislio da ce fakultetlija da bude bolji musicar od onog sa osnovnom skolom. Musicar naravno da mozes pa cak i milioner bez osnovne skole to ne poricem.

A i zar ne dodadoh na kraju da sam poceo da "filozofiram",  te izmomenta prestajem sa slicnim.  :)

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Nisam baš savim siguran da obrazovanje ima mnogo veze sa mušičarenjem i uspešnošću u mušičarenju. Ne vidim čak ni statistički vezu obrazovanje - mušičarenje.
Ima raznih profila i stepena obrazovanja među mušičarima, isto procentualno zastupljenih kao i kod ostalih ribolovaca.
Svi smo  kao ribolovci  polako  sazrevali i određivanjem i uobličavanjem svojih želja i shvatanja ribolova polako prelazili sa jedne na drugu tehniku - od plovkarenja kao početnici, preko dubinaca, pa preko varaličarenja do - konačno - mušičarenja. Takav je uglavnom razvojni put manje više svih mušičara. Retki su oni koji su odmah počeli sa mušičarenjem. Oni su manjim delom određeni samim mestom rođenja ili su, uglavnom, imali uzore i vodiča - oca, brata, strica ili nekog bliskog.
Svakako da su veću mogućnost da postanu mušičari imali oni koji su rođeni ili odrasli pored pastrmskih voda,
(ko je lud da počne da peca šarana na dubinac na Soči i Ribniku, ili da počne kao mišičar na Tisi).Te vode su
uvek bile zaštićene zakonima i drugačijim propisima od ostalih voda. Da nije tako 99 % bi pecali na žive mamce - ne bi mušičarili.
Više obrazovanje može da pomogne u boljem korišćenju alata ( literature, tehnologije) za sopstveni razvoj kao mušičara. Ali nismo svi ni biolozi ni ihtiolozi ni ostali  ..ozi, pa moramo da učimo o živom svetu na raznim vodama u različito vreme. Obrazovan urbani čovek može da se slomi učeći i trebaju mu godine da nauči (učeći iz knjiga, filmova...pecanja) ono što zna svako dete sa osam godina koje raste pored vode. Nađite prvog seljaka pored neke reke i pitajte - imaćete neviđeno predavanje o živom svetu i životu. On ima prirodno obrazovanje, on zna kad se šta roji, šta živi u vodi, gde šta da nađe - sve zna, kao što zna kad treba da poseje pšenicu ili da osemeni kravu. Njemu sve diktira priroda, a ne tehnologija - ona mu samo pomaže da se lakše uklopi u prirodu i da je koristi prema svojim potrebama. Nikada ne radi nasuprot prirodi.
Najbolji primer je dečko (nemogu da se setim imena sa foruma) koji ima 17 godina, mušičari već deset godina i  počeo je kao mušičar - samo je jedna kvačka - rođen je i živi na Ribniku - pored vode.
Mislim da se najbolje uči na licu mesta - na vodi. Ko provede 200 dana na vodi (makar i nepismen)  neuporedivo zna više od onoga ko provede 200 dana za kompjuterom.
Kad odem kod kuma na Veliku Moravu ima jedan seljak sa kojim može da se priča o svemu - od književnosti do muzike (ima veću biblioteku nego dve trećine ljudi koje poznajem), kaže to mu je razonoda kad svrši poslove (za nas je obrazovanje) - i on je kao Zvezdan ili mnogi od nas, čitao Ničea, Bodlera, Mihajlovića, Andrića - ali kad dođemo do pecanja i živog sveta na reci - ubije nas k'o granom. Džabe mi nosimo mamce, on gurne ruku u panj, pod lišće, pod koru drveta, pod obalu u vodi (zna gde treba) i vadi razne larve, nimfe, bube - trista vrsta - ovo je za šarana, ovo za klena, ovo voli mrena, na ovo ide šiljka, na ovo 'vatamo skobalja.....
Na pitanje kako zna gde šta da nađe - nema određen odgovor - samo: "Pa to mora tu da bude, tak'a obala"
Jebem li ga šta je 'teo da kaže - "Tak'a obala" - on ZNA.  Kakva je "tak'a obala ovde, a tak'a onde" ja ni dan danas neznam. On ima psihofizičku vezu sa prirodom od rođenja koju smo mi u gradovima izgubili i kroz maglu se prisećamo toga - mušičareći.
Ni on ne peca zbog mesa, sve vraća - "baba neće da čisti".

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
U ovom Rančićevom postu ima više mudrosti i istine nego na pojedinim celokupnim mušičarskim web-forumima. Čovek je početnik, gotovo da nije muvu zabacio, a mogao bi da drži lekcije sa prvih strana mušičarskog bukvara i to, najpoznatijim mušičarima ovog dela sveta.

Ulepša mi jutro, gos'n Rančiću.  :respect:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Zaista,ovde ova tema može da se zatvori,sve je suvišno nakon ovoga! :tbumb:

Vrh Dno