Mušičarski reviri, neko je protiv?!?

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Sjekloca druze  :respect1: za ono poredjenje.Ipak komsinice su komsinice jos i ako ti se posreci  :naughty:.Ja ne posecujem revire mada nemam nista protiv istih ali kad vidim tipa koji se "skockao"kao iz kataloga(sve na njemu oko 1500e) povraca mi se!Takvih,ruku na srce,necete mnogo naci po vukojebinama kako jure klena,mrenu...i druge meni drage ribe.Zato i zbog hiljadu drugih razloga meni je drazi klen iz neke dzungle nego pastrmka iz revira.Mozda i mislite da sam musicar-divljak,k'o sto rece Mix,ali to sam ja i tu se osecam slobodno i spokojno.

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
E s tim tehničkim stvarima nisam bio upoznat.To oko mresta i mlađi i td.Zapravo i to mi je logično samo nisam razmišljao u tom pravcu.Stvarno treba sačuvati mlađ pod svaku cijenu i zaštititi je.Ipak je prirodni mrijest ono pravo i iz toga izlaze one "divlje" ribe,što reče Mix.
Otvor na ribničkom reviru je ko i svugdje,1 marta.Tad ćemo na Gradac.A na Ribnik ćemo negdje sredinom maja,prvi put,pa onda opet u junu i kasnije krajem septembra.

kad nikog ne bude u reviru i kad misliš da si negdje u Montani.Pera čuvar mi dođe ko neki Apač.Pogotovo kad se razdere da odjekuje cijela dolina,a znam da me gleda šta radim s vrha planine.

Što se tiče komšinica ,držim se one stare: Ne kaki oko kuće da nebi stao u plodove rada.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Lepa tema o kojoj bih mogao nadugačko, ali probaću u par pasusa.

Moje mišljenje se poklapa sa mišljenjem nekolicine od vas, a najvećim delom sa Peđom. Generalno, ja sam protiv mušičarskih, varaličarskih, plovkaroških, šaranskih babuškarskih, cverglanskih ili bilo kakvih drugih revira gde je se neka tehnika ili riblja vrsta povlašćena, a najviše mi u celoj priči oko revira smeta poribljavanje tipa - sipaj vagon velikh riba i imaš revir! Nije nego. Da li se neko od nadležnih pita imaju li te velike ribe (recimo pastrmke od 2-3 kg kojima je proletos poribljena jedna naša rečica) dovoljno prirodne hrane ili ne. Kako će to da se odrazi na populaciju drugih riba tog potoka/rečice? Šta će biti sa potočnim mrena, pijorima, peševima i drugim ribicama? Ne znam, ali slutim da se neće dobro provesti... U tom slučaju se reka mora poribljavati i sitnom ribom kao hranom, što naš revir neminovno svrstava u - ribnjak!

Zato sam ja za revire koji podrazumevaju stroža pravila ribolova kako bi se prirodna ravnoteža lakše očuvala i kako bi ribe mogle narasti onoliko velike kao da nema čoveka-ribolovca. To je po meni revir - rezervat/park prirode, onakve kakvu ne možemo sresti na većini naših voda.

To uključuje apsolutni C&R, upotrebu isključivo jednokrakih udica bez povrtane kuke, kao i maksimalni broj upecanih riba. Zašto upecanih? Pa zato što nema ništa prirodnog u tome da svaki ribolovac svakoga dana ubode desetak ili više riba, malo provrti po rukama, slika i pusti. Pecaj dok uhvatiš, recimo, 5 riba, a onda napusti revir i do kraja dana pecaj negde drugde.

I ja ne bih ograničavao ljude da tim "rezervatima prirode" love isključivo klasičnim mušičarenjem. Što bih ja recimo zabranio nekom klincu iz sela Bovan, koji ima uredno kupljenu dozvolu, da peca pastrmke na veštačku mušicu i vaser kuglu? On će ionako da uhvati i pusti par riba, a vešti mušičar će uhvatiti par desetina. Dovoljno je što je tom klincu zabranjeno da lovi potočne mrene na laku dubinke i gliste, a sad mu još treba zabraniti i da uopšte peca (jer je realno mala šansa da će imati para da kupi mišičarski pribor).

I revir bi po meni morao da ima i ograničenje o broju trenutno prisutnih ljudi (mnogo to i imaju, ali ne svi). Scena sa Ribnika, gde 5-10 ljudi gmaca po jednom prelivu i diše jedan drugom (i pastrmkama i lipljanima) za vrat nemaju mnogo veze sa mojim poimanjem parkova prirode...

Kad bolje razmislim, ja u stvari pričam o nacionalnim parkovima gde se može ponekad pomalo i peckati...  ;)

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Ja sam valjda jedini kojeg znate ili s kim se dopisujete preko ovog ćeresla koji može reći da je pecao u pravom nacionalnom parku.I to ni manje ni više nego u Plitvičkim jezerima. :p

A što se tiče Ribnika,ja rekoh gore da idem samo kad su sobe kod Đuke slobodne.To mi je pokazatelj da ću biti sam.Za vrat nek dišu oni napaćeni koji tako vole.Ja ne volim.Al volim što imam fency pantalone i cipele,pa volim i da se saam sebi divim na Ribniku.U tišini i bez smorova.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@Goci -  :yeswink:  :respect1:  :yeswink:  :tbumb:

Nego kod nas na tzv. revirima gde važi C&R postoji i ograničen broj ribolovaca koji mogu da love u jdnom danu...evo primera sa rekom Mostnicom u kojoj žive autohtoni lipan i pastrmke (potočna i kalifa). Na tom reviru kojim gazduje RD Bohinj je moguće loviti 5 ribolovaca u jednom danu. To znači da je moguće kupiti/prodati samo 5 dnevnih dozvola. Reka nikada poribljavanja samo je strogo čuvana a obiluje krupnim lipljenom. Eto moguće je imati zdrav, divlji a opet C&R "revir". Treba uvesti stroge režime. Ako se poribljava svakako je neophodno imati stručno lice koje bi sve to pravilno isplanirao i sprovelo u delo. 

@Rabbit, slažem se i treba da uživaš u onome što možeš. Lepo je biti lepo i udobno obučen, mahati najkvalitetnijim priborom koji ti se istinski dopada i mnogo lep osečaj daje...oni koji pate od zavisti ("mrzitelji na šminkeri") ili (sa druge strane) osečaja manje vrednosti pa žele da se pokazuju to je več neki drugi problem, ali ovo što ti kažeš je nešto najispravnije "volim što imam fency pantalone i cipele,pa volim i da se saam sebi divim na Ribniku.U tišini i bez smorova." ... to što imaš imaš radi sebe i svog čistog užitka a ne zbog toga da bi lečio kojekakve komplekse i smarao druge a posebno one koji nemaju takvih mogućnosti (mogućnosti za luksuznije nešto).  :tbumb:

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Revir :

Za mene ima dve strane. Lepu i naravno onu ruznu.
Lepa strana je kada dodjem u revir posle par dana neuspesnog musicarenja na divljim rekama. Onda sam zeljan da vidim pastrmku od 3kg i cekam kad ce da pocne da kupi i bacim joj suvu i ona njam... :hammer: I slicne situacije.
Losa strana je pitomo okruzenje,sminkerizam,feminizam,sve "pametnjakovici" oko tebe...

Divlja reka je ono pravo sto ni jedan ribolovac ne bi smeo da se odrekne- mir, tisina,samoca. Dobro je da imaju reviri da skrenu odredjene ljude tu koji to vole redovno da posecuju.

Ja sam "divljak"! :D

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Necu lagat ali mislim da cu se posle duzeg vremena naci sa kako rekoste sminkerima na vodi pa cu onda moci da donesem sud o tome,do tada CUTIM

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Kolicina ribe u rekama je upravo proporcionalna kulturi ribolovaca koji ih posecuju. Revir podrazumeva i jaku kontrolu izmedju ostalog, gde se nekulturni represijom dozivaju pameti. Ili se opismene, ili shvate da im tu nije mesto. Kada se ljudi opamete, nece biti potrebno krstiti bilo koju vodu u revir

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
compshop je napisao(la):
Kolicina ribe u rekama je upravo proporcionalna kulturi ribolovaca koji ih posecuju.
Nadam se da se compshop neće naljutiti što se ne slažem sa njim. Ja mislim da količina ribe u rekama nema veze sa kulturom posetilaca, već sa gazdom te reke. Mislim da je mnogo ribolovaca upalo u tu "zamku", koju nam je neko vrlo vešto postavio. Neko je sa ljudi koji su plaćeni i dužni da održavaju reke prebacio krivicu na sportske ribolovce. Takvo razmišljanje postoji odavno i nimalo ne doprinosi. Kvalitetu reke nikako ne može da doprinese njen korisnik-ribolovac i njegova kultura, već samo dobar upravnik ili gazda.
Ako se osvrnemo na naslov, možemo reći da su najbolji mušičarski reviri oni kojima se dobro gazduje. Čak i najveći degenerik će na dobro čuvanom reviru biti veoma pristojan i pridržavaće se propisa, dok će na reci koja protiče kroz divlje deponije i nobelovac baciti praznu čašu od jogurta, posrati se na putanju i naloviti ribe koje su pod zabranom.
Momci, reke imaju upravnika ili gazdu. Taj čovek postoji. Nađite ga pa okrivite njega, a ne sebe i svoje drugare.

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Slazem se sa tobom mix,
Cuvarska sluzba je karika u nizu i prvi preduslov za zdravu vodu, ali svako je odgovoran za svoje postupke.
Ko ce da krade, krasce i pored cuvara. A ja ribu necu nositi kuci ni na vodama gde je to dozvoljeno.
Priznaces da i to predstavlja vid kulture?!
Nije sve u konzervi pored vode, ima nesto i u vodi

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
compshop je napisao(la):
A ja ribu necu nositi kuci ni na vodama gde je to dozvoljeno.
Priznaces da i to predstavlja vid kulture?!
Jeste, to može da bude vid kulture, ali može da bude i veo pod kojim se skriva nekultura i neznanje. Mnogo sam na brzinu sklepanih mušičara upoznao koji baš to pokušavaju. Zato sam ja prihvatio jedan drugi vid kulture, ali poštujem prave pobornike ulovi i pusti pokreta, koji razumeju o čemu se radi.
Kada bih bio vlasnik ribolovnog revira, možda bih zahtevao da posetioci sve što ulove vrate, ali pošto nisam, trudim se da poštujem vlasnike i upravnike voda koje posećujem, ne mešajući im se u propise. Priznaćeš da i to predstavlja vid kulture.
C/R kultura je na prečac postala popularna na Balkanu, ali pitanje je koliko je to stvarno kultura, a koliko maska i moda. Voleo bih da nisam u pravu, jer sam ubeđen da je ovo drugo. Nadam se da compshop predstavlja one retke mušičare koji sa razumevanjem prihvataju C/R.

marinjo

Junior member
Učlanjen(a)
20.03.2008.
Broj reagovanja
1
(uvod)  Moje skromno iskustvo o ovoj temi se svodi na Djetinju, posto sam na njoj zadnjih 15-tak godina. A na njoj je imalo sta da se ulovi i pre nego sto je poribljena i pretvorena u revir. Vidjao sam, ne i lovio, komade preko pola metra i pre desetak godina, ali je tad za mene sjajan ulov bio i komad od 35cm. I sada je.
(ali...)
1.  Vecina likova koje sad srecem nikad nisam ni video na Djeti do proslog leta, ali mi se opasno penju na organ, jer su vecinom "turbo-fancy-fetish pajseri" koji kuda prodju poplase sve zivo da se ni posle sat riba ne pokrene, a koliko burgljaju po vodi cujem ih 3 vira odatle, i to uzvodno. Alo, bre, ako vam je do druzenja pored vode, nadjite neku kafanu sa pogledom na reku pa udri po kokodakanju uz kaficu, a mozete i da premeravate pribor!!![/u] :machinegun: :hammerhead: :bangbang: Da se razumemo, svaka cast starim majstorima i novim klincima, na njih nemam zamerke, cak svaka cast... Meni je poenta ribolova da cujem vodu, sumu, ptice, sve ono sto zelim da slusam u prirodi, a ne buku i guzvu, ono od cega sam i pobegao na reku. Zato i idem radnim danom pre podne, a ne vikendom, ni popodne kad se sjati bulumenta koja je stigla iz prve smene. Ipak sam ja tezak "divljak".
2.  Jesam musicar, ali volim i varalicu. Da mi podele reku na all-inclusive parce (deo reke koji inace ne volim preterano) i revir "nema varalica, samo muva bez kontra kuke" mi je stvarno kretenski. Volim istog dana da obidjem teren i na varku i na muvu, posebno u prolece. Zato, kad je vec svuda C/R, nema potrebe za podelama (iako to u Srbiji svi mnogo gotivimo  :D) , nek se svuda dozvoli i muva i varalica, ili bar nek ta podela ne vazi u prolece do npr. 15. 4 ili 1.5.
3.  Cinjenica je da se malo bolje cuva voda nego ranije, ali to jos nije ono kako bi trebalo da izgleda (na otvaranju sezone je moj drug video otkinut plovak kako se susi na drvetu). U pravu su kolege u prethodnim postovima, kad bi sve bilo kako treba, reviri nam ne bi ni trebali. Ne kazem da je meni lose bilo prethodne sezone, dobre su bile kalife, kao i one potocare kad su malo podivljale, ali mislim da bi bilo mnoooogo bolje da su te potocare autohtone, zar ne?
(rezime)  Nije revir losa stvar, lepo moze tamo da se peca, samo da ne bude vasar na vodi... ALI, DIVLJA VODA JE DALEKO ISPRED OVAKVOG REVIRA I ZA MENE SE TU PRICA ZAVRSAVA. Sad, to sto sam najcesce u tom istom reviru, je zato sto mi je tu najbrze i najlakse da odem, prvenstveno jer sam nemotorizovan.  :(
(sorry, znam da sam udavio, ali jbg, to mi je u porodici...)

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ne sviđa mi se ovo tvoje razmišljanje - klepih ti ga jedan -  :bye: Ja sam iz Pančeva i pecam salmonide uvek daleko od kuće. Kao da si malkice sebičan i želiš reku samo za sebe. Tvoju ribu niko neće uhvatiti, i ja često pustim ribolovce da protutnjaju ispred mene (Gradac, Ribnik,...) i bogami itekako lovim posle njih. Kada je voda lepa i bogata ribom to nije neki problem kao na divljoj vodi gde se tih nekoliko preostalih sitnih riba plaši i svoje senke.
Razmisli malo i na ovaj način - trenutno postoje reviri na Đetinji, Gradcu, Rzavu, Moravici, Mlavi, Drini ispod brane u Perućcu - pa možeš da promeniš i odeš na neku drugu, novu i lepu reku, uživaš, hvataš i puštaš ribe. Iako je neko drugi domaćin na tim vodama. Pozdrav i vidimo se na takmičenju na Đetinji (na kojoj inače nikada nisam bio - tako da sigurno nisam jedan od onih koje si spomenuo 8) )

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Milanče je napisao(la):
Ne sviđa mi se ovo tvoje razmišljanje - klepih ti ga jedan -  :bye: Ja sam iz Pančeva i pecam salmonide uvek daleko od kuće. Kao da si malkice sebičan i želiš reku samo za sebe. Tvoju ribu niko neće uhvatiti, i ja često pustim ribolovce da protutnjaju ispred mene (Gradac, Ribnik,...) i bogami itekako lovim posle njih. Kada je voda lepa i bogata ribom to nije neki problem kao na divljoj vodi gde se tih nekoliko preostalih sitnih riba plaši i svoje senke.
Razmisli malo i na ovaj način - trenutno postoje reviri na Đetinji, Gradcu, Rzavu, Moravici, Mlavi, Drini ispod brane u Perućcu - pa možeš da promeniš i odeš na neku drugu, novu i lepu reku, uživaš, hvataš i puštaš ribe. Iako je neko drugi domaćin na tim vodama. Pozdrav i vidimo se na takmičenju na Đetinji (na kojoj inače nikada nisam bio - tako da sigurno nisam jedan od onih koje si spomenuo 8) )

E, evo ti + i znacka sa dva lika staljina

marinjo

Junior member
Učlanjen(a)
20.03.2008.
Broj reagovanja
1
Prvo, izvinjavam se sto sam se malo preostro izrazio u prehodnom postu.
Nemam nista protiv toga da sto vise ribolovaca uziva u reci, ali po jedan ribolovac na svakih 20 m, a pritom nije takmicenje, ipak nije moja vizija ribolova. Mozda sam ipak malo sebican, iz razloga sto ja licno ne mogu da istrpim toliku navalu na ustrb mog uzivanja zbog kojeg sam i dosao na vodu.
Zamisli da dodjes iz Panceva na Djetinju na dan pecanja, predjes 250 km u jednom pravcu, i naletis na guzvu koja te ogranicava da tog dana pecas na samo dva-tri vira, a najradije bi ispitao celu reku uzduz i popreko (to bih ja najradije uradio da dodjem na neku novu vodu).
I nisam mislio na ribolovce sa strane, oni su vise kolegijalni i cini mi se da vise postuju vodu na koju dodju, vec na lokalne koji su vecinom plovkarosi, dubinkarosi, kamperi i sl., a sad su odjednom sportski ribolovci, C/R & tra-la-la... Ako su se vec zagrejali za musicarenje, kako to da se nisu primili na to pre 5-6 god, jer je i tad Djetinja bila atraktivna voda.
I kad odem na Lim ili Drinu, iako na njima nisam tako cesto, postujem tu vodu kao da je "moja, domaca" (uslovno receno). To znaci da sam uvek za iskrene sportske ribolovce koji znaju da cene prirodu i uzivaju u njoj, i voleo bih da ih vidim sto vise, naravno, u onom broju koji nikome ne uskracuje uzivanje na vodi.
Milance, a i svi ostali, kad se resite na Djetinju, slobodno se javite, da se vidimo i upoznamo i, naravno, razmasemo!

Vrh Dno