Nišava

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nišava je sve više okovana u kej-kopiju skopskog. Odvratno! A nekad sam mušičario kod Tvrđavskog mosta i Mosta mladosti. Pođem lepo peške od Čaira, pored Muzičke-Umetničke škole, gimnazije Stevan Sremac i Tanjuga i spustim se na reku. Vrbaci, zelenilo, rukavci, prelivi...sve je bilo normalno, a ulov bogat.
I sada ima nešto ribe, ali nije kao nekad... :'(

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Heh ... Nista vise nije kao nekad. Sledece godine se planira i prosirenje keja. Pokusavao sam da objasnim to nekima iz opstine - ali zabole ih ... koliko vidim. Zale se da je Nis grad sa najmanje zelenila u Srbiji, a sami nista ne preduzimaju.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Prelepa je ,evo upravo idem sa Nisave bio u mali obilazak,mala je cista zelena,bistra,samo kakvu je pozeleti mozemo
Na ulivu tople vode ima par ribara i klasika,beovica,klen,grga.
Ljudi ocuvajmo je Fascinira..

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Bio sam maločas u Sićevu i napokon shvatio da je Nišava najlepša reka Srbije. Ne pišem to kao Nišlija, zarobljen na Nišavi, već kao neko ko je video mnogo reka u svojoj zemlji. Ne može svaka reka da prođe 150 kilometara, plus veliki slivovi pritoka, u vreme topljenja snega, da nadođe pola metra, a ostane toliko bistra da se čak i na najdubljim mestima vidi dno.
Njenoj lepoti doprinosi čista voda i dno, kao i ogromne klisure i kanjoni kroz koje protiče. Svaki mušičar iz Srbije, koji nije posetio Nišavu, treba da požuri, da u toku svog života što više vremena provede na njoj, jer je ona (tu više nema dvoumljenja), za Srbiju isto ono što je za Sloveniju Soča, za Bosnu Una, za Crnu Goru Tara...
Predlažem da se podsetimo kako je izgledala prošlog novembra.
http://www.youtube.com/watch?v=eFEA40tP14o

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Evi i po koje fotkica od danas sa Nisave...
Mislim da ce otkloniti mnoge nedoumice za sve skeptike koji sumnjaju u ovu vodu --jednu od naj naj u Srbiji---NISAVU---

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Tog dana kada smo prakticno na jedan mali izlet otisli i poseti Nisavi u SIcevu stao sam sa strane ne gledajuci sta rade MIX I MISA vec posmatrajuci tok Nisave i sve ono sto je  bilo prosle a nedostaje ove godine.
Prosle godine u ovo vreme voda je padala iznad brane tako da nije toliko mogla uticati na samo dno prelepe reke Nisave.
Voda zapravo sada hulja ispod brane a i predhodne bujice su napravile Nisavu NA REKU KOJE CE IOLE ONOG KO SE BUDE MALO RAZUMEO U VODU videti dA je Nisava postala ne bi da preterujem ali nekih 90 % Pastrmska voda.Dno je cisto mogu se slobodno usuditi i reci da i tamo gde je najdublja vidi se kao na dlanu sto umnogome govori da je dosegla nivo zasigurni da se u dogledno vreme u njoj nadje LIPLJEN..
Mozda nekome ovo zvuci cudno ali sastav na Nisave nimalo se ne razlikuje od Drine,tako da sa sigurnoscu mogu da tvrdim da ukoliko bude dobre volje odredjenih ljudi bice u za par godina Lipljena..

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Blue FOX je napisao(la):
...
Dno je cisto mogu se slobodno usuditi i reci da i tamo gde je najdublja vidi se kao na dlanu sto umnogome govori da je dosegla nivo zasigurni da se u dogledno vreme u njoj nadje LIPLJEN..
Mozda nekome ovo zvuci cudno ali sastav na Nisave nimalo se ne razlikuje od Drine,tako da sa sigurnoscu mogu da tvrdim da ukoliko bude dobre volje odredjenih ljudi bice u za par godina Lipljena..

??? ??? ??? :doh:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Zaista Nišava ima skoro sve osobine reka u kojima živi lipljen. Sasvim je sigurno da bi eksperimentalno poribljavanje  tom ribom bilo logično rešenje za obogaćivanje ove reke. Međutim, ja nisam siguran da bi, ta osetljiva vrsta, podnela 30000 govana dnevno, koja direktno u Nišavu ispuste stanovnici njenog gornjeg toka. Pastrmka podnosi sve i svašta, ali nisam siguran za lipljena. Ipak, ne bih osudio poribljavanje lipljenom, kada to uporedim sa redovnim poribljavanjem deverikama i šaranima, kao i ranija ubacivanja babuški, bodorki...
Onima kojima nije jasno o čemu pričam, neka prelistaju stare brojeve naših ribarskih časopisa i neka u prijavljenim ulovima sa Nišave potraže šarane, deverike, bambuške... i pastrmke. Mislim da će vrlo brzo pronaći koja vrsta uspeva u ovoj reci.

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Blue FOX je napisao(la):
...
Dno je cisto mogu se slobodno usuditi i reci da i tamo gde je najdublja vidi se kao na dlanu sto umnogome govori da je dosegla nivo zasigurni da se u dogledno vreme u njoj nadje LIPLJEN..

??? ??? ??? :doh:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Da se kojim slučajem Nišava uliva u Drinu, pa čak i u Savu (!) u nju bi prirodnim putem, nakon promena nastalim nakon HE Pirot, već stigle mladice, a vrlo verovatno i lipljani. A kakva će to voda biti nakon što, daj Bože, kroz nekoliko godina (kolko se spominje) izgrade prečišćavač pirotske kanalizacije... Plivaće potočne i makedonske pastrmke Nišavom, a možda se neki čudak i odluči da mimo zakona donese mladice i lipljane. Ja neću zbog toga plakati... U eri babuški, sunčica, cverglana i amurskih spavača, zar da osudim nekog koji je proširio ugrožene autohtone vrste dunavskog sliva na jednu reku u kojoj ih možda nikada nije bilo, a možda i jeste pre 200 godina...

Uostalom, nisam čuo da su lipljan i mladica invazivne vrste, pa ako se baš pokažu štetnim po nišavske krkuše, potočne mrene i skobalje - izlovićemo ih relativno lako... ;)

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Djomla ako nisi imao kada mislim da je krajnje vreme da ove godine posetis najlepsu reku Srbije (po meni) Nisavu i da se uveris u ono sto pisemo o njoj ;) ;) ;)

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  Koji ce mi djavo lipljen u Nisavi
-kada ga tu nikada nije bilo
-kada ne patim za pecanjem iste ribe (kad mi se oce odem gde ga ima pa ga pecam)
-kada mi sadasnji riblji fond pricinjava maksimalno zadovoljstvo
-kada je pametnije fokusirati se na klena i pastrmku-zastita, poribljavanje

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Imas pravo Goci,mada ne vidim nista lose ako moze za koju godinu da se nadje gore pomenuta riba u Nisavi,mislim da nikome nece skoditi..
A posto znamo kakva je Nisava,mislim da ga nebi bilo celim tokom vec samo na odredjenim mestima kao sada klen(ne racunajuci sicu) i pastrmka,pa se bato lepo spremis nasta si se nameracio i tepaj..

Vrh Dno