NOVA VRSTA NA GRADCU-VELIKA PASTRMKA

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Pojavile su se i vidre bez repa,eto kakav je predator ta nova vrsta.Od sad čelične sajlice kad krenete na Gradac i to ne obične nego je najbolja žica od klavira ,da slučajno ne pregrizu.
da žale se ljudi koji žive oko Gradca da im nestaje stoka i krupna i sitna,samo da ne bude
ovako,naslov iz kurira
PRESELO JOJ: Anakonda povratila celu kravu

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ajmo, dajte mi neku sliku i opis te "atlantske", pa da je nađemo ovde zajedno.

http://fishbase.org/Nomenclature/ScientificNameSearchList.php?crit1_fieldname=SYNONYMS.SynGenus&crit1_fieldtype=CHAR&crit1_operator=EQUAL&crit1_value=salmo&crit2_fieldname=SYNONYMS.SynSpecies&crit2_fieldtype=CHAR&crit2_operator=contains&crit2_value=&group=summary&backstep=-2

P.S. Znam ja odranije da se poreklo svih pastrmki deli na 4 "linije": mediteransku, atlantsku, jadransku i dunavsku. Ali "atlantska"???
P.P.S. Baš sam uporan! 

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):
To je atribut, kao kad kažeš crnomorska, jadranska ili egejska. I logično je što se kod njih ne spominje. Ni mi za našu ne kažemo crnomorska, već se to podrazumeva. Ali kada bi našim pastrmkama poribili neki potok u Norveškoj, vrlo je moguće da bi Norvežani te pastrmke nazivali crnomorskim, želeići da naglase da nisu autohtone.

Evo u slivu Nišave mi imamo pastrmku koju zovemo makedonska ili egejska. Tu istu ribu u Bosilegradu, gde je autohtona, jednostavnu zovu pastrmka.

Strašni, nemaš pojma, to su bile paklare. One prvo progrizu desnu čizmu i onda se zakače na palac i sišu krv.

A kako Novozelandjani razlikuju Skotske, Engleske ili Irske pastrmke? I znaci li to da dete koje je rodjeno na jugu Srbije u Vranju ii Nisu nema pravo da zivi u Novom Sadu? Da budemo realni to su tolike budalastine da je prosto neverovatno. Samo se dokoni ljudi zamlacuju tim stvarima ili oni koji su namirisali da mogu na taj nacin lepo da profitiraju.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ovde ima raznih lepih fotki, tek da vidite kakvih sve potočnih pastrmki  :) ima!!!
http://www.vadeando.com/foro/topic,612.14/

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
@Bojan

1. Ne znam. Verovatno kao što mi razlikujemo cverglane iz Texasa i Oklahome.
2. Ne

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
U navedenoj disertaciji imaju slike i navodi da je Gradac poribljen navedenom AT (atlantskom linijom) ma šta to značilo i kako god ta riba izgledala.Kažu da nema dovoljno crvenih tačaka po njihiovom stručnom mišljenju(ekolog Stojanović) ,koji je to utvrdio gledajući ribu u vodi,znači ima oko sokolovo  :whistle:,a na osnovu snimka koji je navedeni ekolog uradio doktor je video da su ribe neuhranjene,nemaju crvene tačke i još što šta.
Meni je više zasmetao napad određenih sila mraka,haosa i bezumlja,i prebacivanje loptice na sadašnje rukovodstvo za ono što je uradilo bivše rukovodstvo na čelu sa biologom.
Ispada da su oni napali sami sebe ,što i nije loše u ovom slučaju .
Sve u svemu šteta je što se na ovako prizeman način diskredituje trud nekolicine entuzijasta , a zarad nekog sitnog ćara (ili možda nije tako sitan kad su otvorili vatru iz svih oružja).

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
simpson H je napisao(la):
A kako Novozelandjani razlikuju Skotske, Engleske ili Irske pastrmke? I znaci li to da dete koje je rodjeno na jugu Srbije u Vranju ii Nisu nema pravo da zivi u Novom Sadu? Da budemo realni to su tolike budalastine da je prosto neverovatno. Samo se dokoni ljudi zamlacuju tim stvarima ili oni koji su namirisali da mogu na taj nacin lepo da profitiraju.

Ne verujem da su budalastine...
Ja sam sebi rekao da necu da komentarisem ovu temu jer nisam upucen u desavanja, zavere i jos ko zna sto prati ovu temu,nezelim da se  zamerim nekim ljudima koji su mozda umesani ili ne u ovu pricu a meni znace....
Ali moram... Jbg
Kakve crne budalastine crni Simsone? mnogo pametniji ljudi su se bavili tematikom i mnogo temeljnije su analizirali stvari i dosli do zakljucka da ne treba mesati razne tipove pastrmki !! pa ima i zakon koji to zabranjuje na koji si se ti pozivao prosle godine kad je isto bila prica o poribljavanju....
Sta meni pada na pamet sad zbog cega, reke se ne razlikuju samo po delu sveta po kom teku ima tu jos necega.... Npr. hemiski sastav vode nije svugde isti, npr kada su kise pa kada reku zamute potoci jer mislis da da je zemlja svuda ista koja muti reku, pa naprimer jer mislis da je zivi svt u i oko reke svuda isti......
Pera mi dade ideju jer mislis da onolike ribe u Gradcu mogu mogu da nadju dovoljno prirodne hrane da zadovolje svoje potrebe ili ce usled nedostatka hrane poceti da love mladj po reci.....
  Pojedini se zajebavaju, a ova tema nije za zajbanciju.... Treba da se cuje i pozitivna strana i negativna....
Ja sam perfekcionista i za mene je samo savrseno dobro, zbog toga mi smetaju ovakve stvari....
Nastavice Gradac da zivi i ovako i da bude i dalje daleko najbolja musicarska destinacija u Srbiji u to nemam sumnje, ali....

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Milan VB je napisao(la):
Sta meni pada na pamet sad zbog cega, reke se ne razlikuju samo po delu sveta po kom teku ima tu jos necega.... Npr. hemiski sastav vode nije svugde isti, npr kada su kise pa kada reku zamute potoci jer mislis da da je zemlja svuda ista koja muti reku, pa naprimer jer mislis da je zivi svt u i oko reke svuda isti....
U dobrom pravcu razmišljaš.

Bojan je spomenuo decu iz Vranja u Novom Sadu. Neće biti problema kada pređu u NS, ali mogu da imaju ozbiljnih zdravstvenih problema ako žive sa nekim plemenom u Sahari, u eskimskom selu na severnom polu ili na 5100 mnv u La Rinconadi u Peruu.

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Postoji stanoviste odredjenog broja naucnih radnika po pitanju porekla pastrmke ,Uprkos izvesnih razlika koje se pojavljuju medju njima ,posebno ovaj stav je zauzet u Englesku i Norvesku da postoji samo jedna osnovna vrsta pastrmke ( salmo truta ili truta fario ) i da su razlike medju njima samo lokalnog znacaja.Kao orginalno morska riba,pastrmka se odomacenjem u rekama,prilagodila novoj okolini i otuda razvila izvesne razlike,koje medjutim nisu izmenile glavne osobine praotacke pastrmke.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Bahus upravo o tome se radi. Kod nas kao da je kameno doba jos uvek, ne prihvataju se osnovne cinjenice npr. da Nisava nije vise ona Nisava pre izgradnje brane. Mislim zato i dalje imamo apsurd poribljavanja Nisave saranima, deverikama,... I nije Nisava jedini primer ima ih kod nas bezbroj. Bolesni umovi su sebi zadali zadatak da ocuvaju nesto sto je nemoguce ocuvati. Za te projekte uzimaju pare, donacije, pricaju suplje price. I niko da im kaze "budale jedne sta to radite". Na ovim prostorima su se bre i ljudi toliko izmesali pa nikom nista. Nase cukun babe su Turci trpali, deca nam se radjala crna jebote. Ej covece Sloveni a crni i garavi. Pa skoro 135 godina kasnije deca se jos tamnoputa radjaju, tek poslednjih godina ima sve vise plavusana. I sad dodje jedan Pedja Imbe Simonovic i kenja nesto o pastrmkama.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Bahus, ne treba nikakva nauka da čovek zaključi da ako želi da poribi reku nekim ribama, nije zgoreg da u nju pusti identične ribe onima koje tu već plivaju.

Zamisli spašavanje javanskog tigra prenošenjem sibirskih tigrova na Javu. Baš bi bilo glupo... Kao i kad u neku balkansku reku pustiš pastrmke iz Norveške.

Najbolje je da se čovek uopšte ne meša. Nažalost on je prinuđen da se meša kako bi pokušao da nadomesti probleme koje je napravio ranijim mešanjem. A pritom često pravi nove probleme. Vrzino kolo, kaže naš narod.

------------------------

Čuvanje ribljeg fonda traži samo 2 stvari.
1. očuvanje staništa
2. sprečavanje prekomernog izlova

Cela mudrost.

Sve ostalo, poput poribljavanja, je pokušaj da se nadomesti loše obavljen posao u jednoj od ove dve tačke.

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Nazalost svi smo u pravu i to ponekad ne valja,naime kako vidimo da je pastrmski fond Srbije  unisten onda se pribegava ovakvim poribljavanjem kao primer Gradca,nazalost pored dobrih naucnih radnika u ovoj oblasti prisljamce se i razni mesetari,koji zbog svojih licnih ineresa ili neznanja cine razne propuste.Najteze je uci u bilo kakvu polemiku sa ljudima koji su svoje znanje stekli na pogresnim osnovama,oni svoje znanje brane bezkrupolozno po ceni bilo cega i na ovaj nacin predstavljaju najvece stetocine.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Treba krenuti od početka,odkud im te pastrmke?Ako su ih kupili sa ribnjaka,znači da taj ribnjak ima papire za njih?
Sigurno da nemaju labaratoriju u kojoj će ispitati svaku ribu i zaključiti koji je njen DNK!

Koliko je bilo pucanja ribnjaka i koliko je samo kalifa završilo po rijekama,danas ih nema ni u najavi!
Ako su potočare preživjele sva sr*nja preživjeće i ove bliske rođake,čak šta više preovladaće jači gen,domaći!

P.S.
Simpsone ja ne vjerujem u tu teoriju o Slovenima,mislim da je veći dio našeg stanovništa dominciono!

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Nemoj da cuje Vucic za ovo....
Bice odma afera, Eko drustvo Gradac proneverilo 656 miliona eura iz penzionog fonda, dovodi se u vezu sa pranjem novca odbeglog narko bosa Darka Sarica i malveszacije u nabavci ruskog gas...
Seselj iz haga porucuje da je u aferu umesana i vatikanska crkva i americke obavestajne sluzbe....
Predsednik sumnja da je prisluskivan i pracen radi procene bezbednosnih uslova za transport atlantskih pasrtmki u Gradac
Zapad ostro demantuje navode i odbacije bilo kakvu umesanost u poribljavanje Gradca...
  Ogranak al kaide koji vodi Al Dazarad preuzeo je odgovornost....
ocekuju se nova hapsenja
Vise informacija u vecerasnjem dnevniku....

Vrh Dno