po meni zato sto je 5 stap previse jak za velicinu vode i ulov koji se ocekuje na njoj . kao primer uzeo bi sebastianove pastrmke od 60-70 cm koje hvata na reci solidne velicina klasom 5 . stapom 5 ribice do 25 i ponekad 30 cm se vade kao belke na plovak i gubi se svako zadovoljstvo ribolova . tu je cak i cetvorka jaka . na takvoj vodi treba pecati dvojkom po cak i manjom klasom . ali ako se uzme u obzir da je decko pocetnik i da mozda nije pametno da mu prvi stap bude neki ultra lajt , zatim ako se ide na to da na takvim vodama cesto nema nekih posebnih rezultata na suve muve i da treba bacati dobro otezane nimfe po brzacima i virovima . logican izbor je lagana cetvorka .falco je napisao(la):'Ajde da budem još precizniji:
Zašto nekom ko želi da lovi na malim rekama suvom muvom (a mušičarski štap je video samo na slici) preporučiti #3, 7'6", a ne recimo #5, 8'6"?
Zašto je prva preporuka bolja od druge? U čemu se ogledaju prednosti prvog štapa?
sto se tice duzine stapa . po planinskim rekama koje cesto budu toliko obrasle da postaje veliki problem bilo kako baciti , stap manje duzine dosta olaksava ribolov . neko napisa da je duzi stap bolji zbog vodjenja nimfe... na maloj vodi gde su nimfaroski zabacaji od 3-5 metara duzina stapa gubi ulogu osim ako korisnik voli da nimfari ceskim stilom na duzini stapa sto ja takodje smatram nesportskim nacinom hvatanja ribe .
to je neko moje razmisljanje i iskustvo . ja mislim da sam u pravu ali ostavljam uvek rezervu da mozda gresim jer se covek uci dok je ziv