V
vaga
Guest
:respect:
Roda Fly je napisao(la):Mixmaster je napisao(la):Zajebavaš se ti Igore. :lol: Ja sam otvorio ovu čudnu temu, na sa namerom koju ti navodiš, već sa željom da opišem jednu interesantnu pojavu kod mnogih mušičara, ne samo Nišlija. Pojavu koja je veoma čudna znatiželjnim posmatračima, ali i mnogim mušičarima, posebno početnicima. Često doživljavamo da nas neko posmatra i isčuđuje se, kako to da nikad ne gledamo iza sebe, a nikad ne kačimo muve na okolno granje.
Postoji i mali broj mušičara koji izvode i double haul na pristojne udaljenosti, a da se ne osvrću oko sebe, ne pokose travu, ne izlupaju muvu o kamenje i ne šljapnu po vodi. Lepo je Milanče napisao da je skoncentrisan na ono što se dešava ispred njega, a sliku pozadine i on drži u glavi.
Ova tema je interesantna, ali i malo čudna, jer se može svrstati u naučnu fantastiku. Naime, niko nema oči na leđima, ali ipak treba priznati veštinu bacačima koji se ni u najgušćim džunglama, ni pri najdužim zabačajima, ne osvrću oko sebe. Treće oko ih spašava od vrtoglavice.![]()
Mnoge zbunjuje to što su navikli da slušaju i čitaju hvale samo na račun bacača u dalj. Najpopularnije škole bacanja prikazuju isključivo zabacivanja čiji je jedini cilj što veća daljina. Stalno slušam, "20 m iz roll casta, 30 m iz dh-a ili 25 m iz switcha". Što više metara!
Ovo je nešto sasvim drugačije. Moje pohvale mogu biti upućene i takvima, ali najčešće idu onima koji imaju oči na leđima, čija muva se pravilno kreće na vodi i u vodi, čija muva u letu ne lupa o granje, travu i stene i, što je najvažnije, čija muva nepogrešivo nalazi put do ribe.
O važnosti raznih tehnika zabacivanja i pristupa mušičarenju treba čitati. O očima na leđima, koje su veoma važne, takođe treba čitati i raspravljati, mada samo na www.musicarenje.org.
Nekako mi se cini da ti ovim pisanjem peres sebe :i svoje zabacivanje. Zar je moguce da ne bacas 25m posle toliko godina staza? Ako ti je lakse ne bacam ni ja preko 20 ali vezbam i ne negujem trece oko.
![]()
Ovog puta se samo sa ovim ne slažem.Oči na dupetu nemaju oni koji treniraju na livadi.
Mixmaster je napisao(la):Opet član foruma kojeg brine Mixmaster. Šta znači ovo "pereš sebe"? Od čega? Ne mogu da shvatim ovo. Opet član koji u svakom postu prvo iskopira jedan moj, pa ga duboko analizira, pokušavajući da me omalovaži. Biću pristojan pa neću napisati da je to bolest i to zarazna. Čak se i umire od nje!Vratiću se temi, koju sam začeo, znajući da je neće razumeti većina novopečenih mušičara. Polako, momci. Ovo i nije tema za one koji još uvek ne znaju ni štap da uhvate. Ovo je "advanced".
Ovde pišemo o pojavi koja je vezana za iskusne mušičare, stare lovce riba mušicom. Oči na dupetu nemaju oni koji treniraju na livadi. Strpljenja, na ovom sajtu ima dovoljno mesta i za novajlije. Posećujte ih, a ono što ne razumete, čitajte sa strpljenjem i, ako nešto ne shvatate, ljubazno pitajte.
Milance je napisao(la):Možda sam već dosadio, ali ajmo još jednom -NOĆNO MUŠIČARENJE u Danskoj. Problem je što Vam oči ne trebaju samo na leđima već se ne vidi ništa ni ispred Vas!!! A lovite na uskoj reci (4-6m širine), obrasloj trskom i niskom vegetacijom, podvodnim imitacijama (strimerima)!!! Evo par saveta ako Vam ikada zatrebaju, pa makar i na Nišavi!!!
Ma daleko od toga,zasto bi to nekom smetalo ali mislim da si odgovorom skernuo sa teme (mog pitanja)Mixmaster je napisao(la):Interesantna tema za moždanu gimnastiku i ništa drugo.
To što su neki pobrkali ovaj moj čaprazdivan, sa distance castingom i rvanjem grčko-rimskim stilom, kao i poselom na kome je njihova baba učila da igra domine, je greška.
Opustite se, momci. Batalite ovu temu ako vam smeta.![]()
Mixmaster je napisao(la):... Biću pristojan pa neću napisati da je to bolest i to zarazna. Čak se i umire od nje!Vratiću se temi, koju sam začeo, znajući da je neće razumeti većina novopečenih mušičara. Polako, momci. Ovo i nije tema za one koji još uvek ne znaju ni štap da uhvate. Ovo je "advanced".
Veso2 je napisao(la):Milance je napisao(la):Možda sam već dosadio, ali ajmo još jednom -NOĆNO MUŠIČARENJE u Danskoj. Problem je što Vam oči ne trebaju samo na leđima već se ne vidi ništa ni ispred Vas!!! A lovite na uskoj reci (4-6m širine), obrasloj trskom i niskom vegetacijom, podvodnim imitacijama (strimerima)!!! Evo par saveta ako Vam ikada zatrebaju, pa makar i na Nišavi!!!
Bog si Milance!! Sve, ama bas sve si rekao kako treba! Kazem to jer sam bio u potpuno indenticnim situacijama, isto doba dana (noci), dzungla, ista vrsta ribolova. Mozda samo nekih 100-tinjak kilometar ili ni toliko od mjesta na kojima si ti pecao..
Ono s cim se ne slazem i sto vec pomalo prelazi u dosadu su NEKE tvrdnje, stavovi, vidjenja i analize mr. Mixmastera. Kad kazem neke, onda mislim na to stalno cimanje jadnih pocetnika, te pocetnici ovo, te pocetnici ono.. Umjesto da im se to sto su pocetnici stalno nabija na nos, kao da to i sami ne znaju, ne bi skodilo da se vise energije usmjeri da im se POMOGNE na nacin koji ce razumjeti i prihvatiti? Ne znam koliko je, ma znam, nije nimalo pedagoski samog sebe stavljati na pijedestal a druge trpati u pocetnike i neznalice. Ovo cak nije ni kritika, samo nepobitna konstatacija. Mali zaokret u pristupu bi dobrodosao kako onima kojima treba pomoci tako i vama mr. Mix da sve ono dobro (naravno, ima i toga!) sto napisete ima vecu vjerodostojnost i dignitet. I drugo, livada, DVD, youtube i ostalo.. Musicarenje jeste ribolov, a ribe su valjda u vodi, na pristupacnim i jos vise nepristupacnim terenima. Fly casting, se naravno najbolje uci i primjenjuje u praksi, ali i svi drugi vidovi treninga, vjezbanja, ucenja u koje se pored ranije pobrojanog moze i moraju na prvom mjestu ukljuciti i lekcije od strane ako ne instruktora, onda bar boljeg musicara-castera - su takodje vidovi i nacini napretka. "Oci na ledjima" se ne dobivaju tek tako, potrebano je dosta vjezbe, treninga i osjecaja da bi se ta "tehnika" i potreba razvila. Mislim i da je sasvim neumjesno "nabijati na nos" nekome duge zabacaje ( koji su to?) smatrajuci ih i nepotrebnima, cak sta vise i - stetnima? Sta je to dug zabacaj? U kojoj klasi stapa? Koristi li to cemu, gdje i u kojim situacijama u ribolovu bi vec bila druga tema - ali.. Izuzetno dugi zabacaji se isto tako postizu NE gledajuci iza, bez okretanja glave i opasnosti od vrtloglavice.. Svi oni ranije pomenuti zabacaji adekvatni u vrlo teskim uslovima (granje, zbunje i ostalo..) kao i extremno dugi zabacaji tamo gdje je to potreba trazi imaju dvije zajednicke stvari: Prvo, da se musica prezentira na sto bolji nacin ribi ma gdje se nalazila i drugo, trening (u ribolovu ali i na livadi) i primjena SVIH tih zabacaja razvijaju i unapredjuju KONTROLU musicara nad svim elementima tehnike zabacivanja i opreme koju za to koristi. Jedan od rezultata savladavanja svega toga su i - oci na ledjima! Spominjuci i duge zabacaje, ni jednog trenutka ne govorim o "distance casting" kako posebnoj disciplini, ili bacanju u dalj sto je samo sebi svrha.
Svaka cast ST.Igore na prethodnim komentarima i poucnim grafickim prikazima..
100ka je napisao(la):... do sad su mi svi govorili da pratim pogledom konac u zadnjem zabačaju. I to je krajnje logično jer samo na taj način početnik može da stekne osećaj gde greši samo kada vidi svoje pokrete i grešku znaće da ih koriguje...