Ocuvanje klena u Srbiji!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Necu, jer sam prestao da se borim protiv bilo koga i za bilo sta. Borio sam se koliko sam mogao da makar malo uticem na kolektivnu svest da se makar tu nesto promeni ali sam dgao ruke. Posle pocetnih rezultata, ljudi su poceli da se kriju od mene kad nose ribu, sta mi to treba u zivotu da se bilo ko krije od mene.  Sta to meni treba u zivotu, majke ti? Gledam sebe i svoje dupe ostali me ni najmanje ne zanimaju. Drustvo za pecanje sam biram...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
a kako si se to borio do sada ? kritikovanjem po forumu ,kad neko slika mrtve ribe , kad neko postavi slike ribe ispod mere ili pretera sa brojem komada ?  jeste i to vid borbe . takav nacin moze da donese rezultate , ali vrlo male , uglavnom nikakve  :(
i ovo pismo verovatno nece doneti nikakve rezultate ali vise vredi nego 1000 postova sa kritikama .
evo imam jos bolju ideju .....
ti kao vlasnik i urednik jednog od fly foruma stupi u kontakt sa ostalim forumima . da se sastavi javni apel musicara upucen drzavi . pozovite clanove na podrsku , i potpisite pismo . ja prvi dajem podrsku takvom nacinu borbe i ucestvovacu u sastavljanju teksta  :)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ako sa ljudima, drugarima koji se bave istim hobijem, kroz normalan razgovor ne mozes da postignes rezultate u normalnim stvarima, onda je stvarno bespredmetno. Kako bi ti utcao na svest drugih nego razgovorom? Zakon ne sluzi da utice na svest ribolovaca to dolazi od nas samih, stoga neka na zakon utice onaj ko treba, predlagac zakona.
Ako ti medjusobnu komunikaciju sa ljudima ne nalazis kao najvazniju u smislu promene svesti onda je jasno da je moja "misija" bila nemoguca.
Ti prvo treba da ukapiras da ja ne zelim da menjam zakon, niti nalazim da sam mocan da to uradim. Sve sto sam zeleo je normalan razgovor uz prihvatanje ociglednih argumenata. To sa vecinom izgleda nije moguce jer ispada da govorim njima nerazumljivim jezikom. Nemusti jezik da ucim nemam nameru...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
simpson H je napisao(la):
Ako ti medjusobnu komunikaciju sa ljudima ne nalazis kao najvazniju u smislu promene svesti onda je jasno da je moja "misija" bila nemoguca.

ova recenica nije tacna uopste druze  8)

do promene svesti dolazi jedino represijom . ja nisam cuo da je u skorijoj istoriji bilo kome u bilo cemu promenjena svest putem dijaloga i komunikacijom . evo ti u nasoj skorijoj istoriji gomila primera . mada priznajem da prica moze imati nekog efekta , ali minimalnog . i to bi trajalo vekovima do prvih rezultata . ja bojane nemam toliko vremena za cekanje  :'(
Ti prvo treba da ukapiras da ja ne zelim da menjam zakon, niti nalazim da sam mocan da to uradim. Sve sto sam zeleo je normalan razgovor uz prihvatanje ociglednih argumenata
a zasto ti i ja ne bi mogli promeniti zakon? mi smo drzava , narod je drzava . ti , ja , goci , sone , peka , edin , crni , ....i gomila nasih drugara . mi smo i doveli tog ministra u tu fotelju u kojoj sedi i dali mu moc da donosi zakone u nase ime . mozemo bar da mu stavimo do znanja da nismo zadovoljni ni zakonima ni rezultatima . a mnogo vecu tezinu bi imalo i mozda bi cak i mediji obratili paznju ako bi se musicarski sajtovi oglasili zajedno sa svojim clanovima .

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sale pricas gluposti. Represijom se menja svest? Totalna neistina, svest se menja citanjem, ucenjem, stalnim nadogradjivanjem znanja, argumentovanim diskusijama,...a ne represijom. Istorija bas prica suprotno od tebe. Represijom se postize samo kontra efekat. Mi se po tome i razlikujemo od zivotinja, ako zivotinju ucis batinom coveka ne moras. Mozda one sto prihvataju da su nastali od majmuna...

Dotakli smo se Gradca u jednom trenutku, pazi tamo ne stoje table "ZABRANJENO BACANJE SMECA" vec table "Cuvajmo Gradac". Tako se normalnim ljudima razvija svest. I da vidis, funkcionise odlicno pogotovo kod lokalnog stanovnistva.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
bojane da si ti u pravu , ne bi bilo ni zakona ni kazni . milicija ne bi pisala prijave vec bi samo prekrsioce opominjala i apelovala na svest da ne prekorace brzinu . hiljadu primera ima i ti to znas . zapadna civilizacija je osnovana na represiji drzave sa kojom se obezbedjuje pokornost i disciplina stanovnika . seti se samo inkvizicije koja je bila veoma efikasno sredstvo odrzavanja discipline i reda . na zapadu su ljudi vekovima uceni da postuju red i zakon bas putem represije u vidu ostrih kazni . to kod nas tek sad pocinje da zazivljava . evo pogledaj nov zakon o zabrani pusenja ? ko je slusao apele da ne trujemo okolinu i svoje bliznje? kako uvedose zakon niko cigaru da zapali . samo motka pomaze jer je covek  u svojoj prirodi destruktivan i ne priznaje drugi nacin .
pa i sam si bar 100 puta po forumima napisao da treba obezbediti postovanje propisa putem strozije kontrole i kaznjavanjem prekrsioca ...zasto nisi napisao da imamo odlican zakon i da ne treba da ima ribocuvara vec samo treba apelovati na svest putem komunikacije sa ribolovcima , a oni ce kao misaona bica prihvatiti receno .
daj ne zezaj me vise ...cak si par postova iznad napisao i sam sebe demantovao...
Sve sto sam zeleo je normalan razgovor uz prihvatanje ociglednih argumenata. To sa vecinom izgleda nije moguce jer ispada da govorim njima nerazumljivim jezikom. Nemusti jezik da ucim nemam nameru...
kakva bre komunikacija  :doh:
jedino nam ostaje da se obratimo drzavi a ti kao jedan od prvih medju nama treba da preuzmes inicijativu. ja cu dati podrsku koliko god mogu  :)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sale ti si neverovatno kontradiktoran. Sve sto se bazira na represiji osudjeno je da propadne. Pominjes inkviziciju, pa jel' propalo i to? Nadji mi jednu ali samo jednu drzavu na svetu koja je zauzeta, okupirana trajno (ne racunajuci Izrael jer je to nesto drugo)? Ej bre pa mi smo se oslobodili represije Turskog carstva, doduse posle 500 godina, propao Rim bre, Austrugarsko Carstvo. Sve sto se baziralo na represiji osudjeno je unapred na propast.
Zakon o pusenju ne pominji, itekako bi se odvikli od pusenja da udaris namete na cigarete x10, da vidis kako bi Srbi ostavljali cigare, samo tako. Ali to su neke sasvim druge stvari.
Zakon postoji i mora da postoji. Ali mi pricamo o nekim zdravim stvarima i razmisljanjima iznad samog zakona. Ja se nisam zalagao da se zakon postuje, to se podrazumeva, zalagao sam se da razvijemo svest toliko da nas zakon uopste ne dotice.

Kada bih ja izneo "svoje" metode za zastitu ribljeg fonda verovatno bi 9 od 10 ribolovaca reklo "ovaj nje normalan", zmureci na cinjenice da ja ne izmisljam rupu na saksiji ni toplu vodu vec pricam samo ono sto je dokazano i sprovodljivo u praksi. Evo 99% ovog foruma bi bilo protiv toga da cena dozvole bude 100e umesto dosadasnjih 50. A ja smatram da je to u ovom trenutku i sa ovakvim vodama jedino odrzivo. Pa kad se dostigne neki nivo svesti i popravi riblji fond onda ima rezona i da se smanji cena dozvole. Sad ce neko da navodi primere kako je cena dozvole u USA minimalna. Jeste ali niko se ne zapita zasto je to tako. Koliko musicara u USA posmatra pastrmku kao prehrambeni artikal u samoposluzi? I ako odnesu, odnesu razumnu kolicinu koja svakako nece ugroziti riblji fond. Svi ocekuju da neko drugi uradi posao za njega a niko se ne zapita sta je on kao pojedinac uradio da bude bolje. Kod nas se broj takvih, koji polaze od sebe, svodi na nivo statisticke greske. Zalosno!

rancic1

Junior member
Učlanjen(a)
12.07.2011.
Broj reagovanja
0
А ја би увео пецање без дозволе или минималну цену исте. 
Али би казна за рибу испод мере, преко одобрене количине и за свако кршење закона драо кожу с леђа, одузмеш ауто, пар година ћорке.... Сјебеш по двојицу на свакој води и увео се закон како треба. Слажем се да репресесија никад није успела, али оваквом репресијом код нас за пет година сви би били поштени риболовци и чували би све што имају. Али то исто бих увео за фирме које загађују воду. У Швици казна за загађење је једнака систему за пречишћавање онога што бацаш и забрана рада. Више ти се исплати да купиш један филтер него да један обавезно купиш и уградиш, а други платиш држави као казну.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Da bi se zakon efikasno sprovodio potreban je broj pismenih ribocuvara. Niko nece da cuva reku za 15.000 din i jos da se bije, svadja, prijavljuje, pretresa... NIKO! Da bi platio normalno cuvare trebaju ti pare, da bi se oporavio riblji fond ili da zabranis 5 godina bilo kakvo pecanje ili da poribis kako treba. Da zabranis ribolov, nema sanse jer niko nece da kupi dozvolu, opet nemas pare. Znaci ostaje samo da poribis parama od skuplje dozvole, da uz ljubazne i dobro placene ribocuvare koji non stop spartaju po terenu, pokazes da umes i mozes da gazdujes vodom. Automatski stices poverenje ribolovaca koji rado placaju dozvolu za svoje zadovoljstvo. Vremenom uvodis dva tipa dozvola, za one sto bi da odnesu poneku ribu i za one koji ne nose uopste. Naravno, razlicite cene. Da vidis kako bi ubrzano proradila svest da vise ne lovimo ribu da bi se prehranili, vec iz licnog zadovoljstva.

To je scenario koji bi bilo idealan, relativno lako sprovodljiv a ne bazira se na represiji.

Zac

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2007.
Broj reagovanja
0
  Ja bi rekao da ste obadvojica podjednako u pravu jer je istina negdje u sredini. Djecu treba učiti da čuvaju ono će da im treba i u čemu tek treba da uživaju a matore (one koji to nisu naučili) treba lupati po džepu, a i po glavi, da bi ostalo nešto i za njihovu decu.
  Ne mogu se svi ljudi svrstati u isti koš i ne može se prema svima postupati na isti način. Neko je možda gladan, uhvatice par riba godišnje i nahraniće decu. Zar bi vi mogli da gledate kako vam deca gladuju dok okolo skakuću ribice. Ako jos niste primetili u Srbiji je sve više ovih gladnih.
  Druga je pesma sa onima koji imaju a hteli bi da imaju jos vise pa love ribu skupim mrežama i agregatima pa je zatim prodaju za male pare upravo onima gladnim koji za drugo nemaju. Njih treba i po džepu i po glavi, i po leđima. Na njih treba primeniti državnu represiju u najgorem obliku.
  I naravno postoje oni između, oni treći, najbrojniji. Oni kojima je pecanje hobi i razbibriga, način za dokazivanje ili već nešto drugo. Sa njima treba razgovarati i naučiti ih da iza sebe ostavljaju što manje štete.

Ali ono što je u ovoj državi, a i šire, najveći problem nije to što nam se smanjuje količina ribe u rekama. Problem je što nam se smanjuju reke. Zbog raznoraznih vodozahvata, krčenja šuma i nedostatka padavina (prvenstveno snega) reke su počele da nestaju. Smeće je poseban problem. Ako se ovo nastavi deca će nam biti, ne samo gladna, već i žedna a ribe će moći da vide samo u zoološkom vrtu ili na tatinim slikama.

Prema tome nije klen ugrožen. Ugrožena su naša deca. A priroda će lako da se oporavi kad se jednom nas otarasi. Razmislite o ovom kad bacate smeće gde mu nije mesto ili kad pustite vodu da bez rasloga teče iz česme.

Čuvajmo Gradac a i sve ostale reke, jezera, potoke, šume ..... !!!!!

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
meni uopste nije drago  :nowink: a sto da mi bude ? oni zaradjuju pare od te reke i normalno da ce zabraniti kontra kuke , uvesti pustanje riba .....i sto bi se ja tome radovao ?
mene bi obradovalo kada bi cuo da ce sledece sezone poribiti moravu i da ce postojati ribocuvarska sluzba  :yeswink:
Pa ja se radujem ,meni je extra brate ,za čuku vremena sam u VA ,imam godišnju dozvolu i mušičarim kao čovek ,Obidju me kontrolori dva puta na dan ,lepo se pozdravimo popričamo i nastavim dalje da lepo mušičarim ...
Ma koju lovu zaradjuju , ono što zarade sve ode na plate ribočuvara i na poribljavanje ,taman da može da ostane održiv sistem .
Eto ja bi bio srećan da ti poribe Moravu  ;)samo se plašim da će ribari sve da povade napolje što na štap a što na mrežu ...

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Evo dva pitanja (dakle ne konstatacije pitanjima), a odgovori me jako interesuju.

Zašto je štetno pecati (ne i odneti) ribe kao što su klen (pastrmka, lipljen, grgeč; dakle te "manje" ribe) u toku perioda mresta označenog u zakonu?
Da li je moguće upecavanjem ribe i brzim oslobađanjem poremetiti balans hemije u ribljem organizmu nastao iz instinkta?

Samo nemojte molim vas ono:"Jel bi ti voleo da te neko dira u toku sexa?!". Mislim, ako ribe imaju sex na koji ih tera libido, e onda...  :-\
Na stranu to što nešto što podseća na sex, zapravo takav kontakt, kod riba postoji samo kod živorotkinja.

Drugo- pisanje bilo kakvih predloga ili apela i slanje pismom, mailom ili kako god, bez direktne interakcije s nadležnima, kao i bez prethodne preporuke (da ne kažem "veze") prijatelja/ rođaka, ni u ludilu neće doneti rezultate.
Dakle, mišljenja sam da treba da zajebete ove rasprave jer na kraju može samo da dođe do konflikata između dobronamernih ljudi, osim, naravno, ako nemate dotičnog preijatelja/ rođaka ili sl.

A i da imate (imamo), sve dok se u tom delu ministarstva zaduženog za ribarstvo i vodoprivredu nalaze ljudi koji su tu zbog stranačkih aktivnosti, niti jedan dugoročan plan nije održiv. Jer već na sledećim izborima verovatno dolaze drugi, koji iz čistog inata i stranačkih interesa neće nastaviti s tim planom, koliko god da je pravedan cilj.

E kad bi se politika isključila bar iz tog segmenta, onda bi moglo da se priča dalje. Onda nam ne bi bilo mnogo da za dozvole dajemo 10 soma, znajući da će već za 5-10 godina cena dozvole, nakon izvršene revitalizacije ekosistema voda, da se smanji na razumnu cifru, a da će biti i mnogo više zaljubljenika u ribolov koji će da vade dozvolu, pa i ovce na broju i vuk sit.

Ovako... za sve stvari sam optimista, ali gde god država umeša prste- crno bez belog!

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Sale ti si neverovatno kontradiktoran. Sve sto se bazira na represiji osudjeno je da propadne. Pominjes inkviziciju, pa jel' propalo i to? Nadji mi jednu ali samo jednu drzavu na svetu koja je zauzeta, okupirana trajno (ne racunajuci Izrael jer je to nesto drugo)? Ej bre pa mi smo se oslobodili represije Turskog carstva, doduse posle 500 godina, propao Rim bre, Austrugarsko Carstvo. Sve sto se baziralo na represiji osudjeno je unapred na propast.
Zakon o pusenju ne pominji, itekako bi se odvikli od pusenja da udaris namete na cigarete x10, da vidis kako bi Srbi ostavljali cigare, samo tako. Ali to su neke sasvim druge stvari.
Zakon postoji i mora da postoji. Ali mi pricamo o nekim zdravim stvarima i razmisljanjima iznad samog zakona. Ja se nisam zalagao da se zakon postuje, to se podrazumeva, zalagao sam se da razvijemo svest toliko da nas zakon uopste ne dotice.

Kada bih ja izneo "svoje" metode za zastitu ribljeg fonda verovatno bi 9 od 10 ribolovaca reklo "ovaj nje normalan", zmureci na cinjenice da ja ne izmisljam rupu na saksiji ni toplu vodu vec pricam samo ono sto je dokazano i sprovodljivo u praksi. Evo 99% ovog foruma bi bilo protiv toga da cena dozvole bude 100e umesto dosadasnjih 50. A ja smatram da je to u ovom trenutku i sa ovakvim vodama jedino odrzivo. Pa kad se dostigne neki nivo svesti i popravi riblji fond onda ima rezona i da se smanji cena dozvole. Sad ce neko da navodi primere kako je cena dozvole u USA minimalna. Jeste ali niko se ne zapita zasto je to tako. Koliko musicara u USA posmatra pastrmku kao prehrambeni artikal u samoposluzi? I ako odnesu, odnesu razumnu kolicinu koja svakako nece ugroziti riblji fond. Svi ocekuju da neko drugi uradi posao za njega a niko se ne zapita sta je on kao pojedinac uradio da bude bolje. Kod nas se broj takvih, koji polaze od sebe, svodi na nivo statisticke greske. Zalosno!
boki, kad kazem represija drzave ne mislim na okupaciju ....iako sve zemlje koje su bile kolonizovane iako su sada nezavisne i dalje su pod uticajem i kontrolom svog starog okupatora . koja africka zemlja koja je bila kolonija , pa cak i juzna afrika , sad uziva u punoj nezavisnosti i prosperira u blagostanju? ajde navedi mi jednu ? iako sve imaju prirodne resurse kako malo gde na svetu ..
rim je putem represije i nasilno sirio prosperitet i kulturu po zemljinoj kugli . oni prvo macem osvoje teritoriju , a zatim grade akvadukte , puteve , gradove i sto cuda . polu golim divljacima su motkom uterivali kulturu u guzicu , a to su sada sve naj razvijenije i naj naprednije drzave sveta . nema potrebe da ih nabrajam .
inkvizicija je u datom trenutku bila mehanizam drzave za zastitu vladara i poretka u zemlji . ko pocne da strci vezu ga za motku i zapale  ;) sada je nema jer je vreme prevazislo ali je u datom trenutku odradila ono cemu je bila namenjena . sada se to radi mnogo suptilnije , ne vezuju se ljidi za motku i pale . ali drzava te na zapadu primorava da budes u masini i radis ono sto se od tebe ocekuje . ljudi navikli vekovima na takav nacin zivota lakse prihvataju i postuju zakone nego balkanci kod kojih je tradicionalno da svako zaguljuje i vuce na svoju tranu . zato kod nas nikada nece biti ribe u rekama i mnogo cega drugog .
a ti slobodno iznesi svoje metode ovde na forumu . mozda naidjes i na podrsku  :) 

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
japanac je napisao(la):
Evo dva pitanja (dakle ne konstatacije pitanjima), a odgovori me jako interesuju.

Zašto je štetno pecati (ne i odneti) ribe kao što su klen (pastrmka, lipljen, grgeč; dakle te "manje" ribe) u toku perioda mresta označenog u zakonu?
Da li je moguće upecavanjem ribe i brzim oslobađanjem poremetiti balans hemije u ribljem organizmu nastao iz instinkta?

Samo nemojte molim vas ono:"Jel bi ti voleo da te neko dira u toku sexa?!". Mislim, ako ribe imaju sex na koji ih tera libido, e onda...  :-\
Na stranu to što nešto što podseća na sex, zapravo takav kontakt, kod riba postoji samo kod živorotkinja.

Drugo- pisanje bilo kakvih predloga ili apela i slanje pismom, mailom ili kako god, bez direktne interakcije s nadležnima, kao i bez prethodne preporuke (da ne kažem "veze") prijatelja/ rođaka, ni u ludilu neće doneti rezultate.
Dakle, mišljenja sam da treba da zajebete ove rasprave jer na kraju može samo da dođe do konflikata između dobronamernih ljudi, osim, naravno, ako nemate dotičnog preijatelja/ rođaka ili sl.

A i da imate (imamo), sve dok se u tom delu ministarstva zaduženog za ribarstvo i vodoprivredu nalaze ljudi koji su tu zbog stranačkih aktivnosti, niti jedan dugoročan plan nije održiv. Jer već na sledećim izborima verovatno dolaze drugi, koji iz čistog inata i stranačkih interesa neće nastaviti s tim planom, koliko god da je pravedan cilj.

E kad bi se politika isključila bar iz tog segmenta, onda bi moglo da se priča dalje. Onda nam ne bi bilo mnogo da za dozvole dajemo 10 soma, znajući da će već za 5-10 godina cena dozvole, nakon izvršene revitalizacije ekosistema voda, da se smanji na razumnu cifru, a da će biti i mnogo više zaljubljenika u ribolov koji će da vade dozvolu, pa i ovce na broju i vuk sit.

Ovako... za sve stvari sam optimista, ali gde god država umeša prste- crno bez belog!

1. nisam siguran dal steti pecati ribe u mrestu ili ne , ali znam da npr. na rzavu narod peca pastrmke u vreme mresta lipljena , tako da se uglavnom obe vrste nadju na udici. eto primera reke gde se ne postuje lovostaj u mrestu i sve je regularno zakonski  ;) ali zanimljivo je da lipljena u reci ima bas prilicno , cak i riba malih dimenzija sto govori da je mrest uspesan . e sad je pitanje sta bi bilo da se ne peca do kraja lovostaja ? ja mislim da bi bilo manje ribe jer prisustvo musicara na reci smanjuje broj ribokradica . evo ja imam brojeve tel . ribocuvara i veoma rado sa velikim zadovoljstvom cu ih obavestiti ako primetim bilo sta sto nije po propisu . odsustvo sportskih ribolovaca sa reke u vreme mresta otezava posao ribocuvarskoj sluzbi , naravno tamo gde ona postoji .
2. pitanje je verovatno zasto pisati ministru ako se unapred zna da od toga nema nista ?
a ja pitam a zasto da ne ? iskreno, dokurcilo mi da citam postove ribobriznika po forumima  :'( svi su puni kritike i svi se zalazu za ocuvanje reka i borbu protiv zagadjivanja vodotokova i izlova ribe . samo suva teorija prijatelji moji  :yeswink:
evo skoro je bila akcija ocistimo srbiju. ko je od nas tog dana izasao na svoju omiljenu reku i skupljao djubre?

isto i oko ocuvanja ribljeg fonda ...evo ova tema se prosiri na 6 strana . mogli smo knjigu da napisemo do sad koliko smo kuckali po tastaturi a ne jedno pisamce . cak se ni administracija nije oglasila sa svojim stavom na ovakav predlog?
samo prazna prica i nista vise . svi hoce da budu vazni i drugome sole pamet a nece nista da urade konkretno .

Vrh Dno