Ocuvanje klena u Srbiji!

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Administracija podržava svaku akciju usmerenu na očuvanje omiljene nam ribe.

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Sale, pogodi me u živac direkt'! Moram malo u off.  :D

Akcija "Očistimo Srbiju"...
Koliko koštaju majice, kese i rukavice koje su dobijali volonteri?
A koja cena je prijavljena budžetskoj komisiji; ko je i koliko kajmaka sabrao, a ko oprao novac?!
I da li smo bre toliko "čisti" da akcija koja traje jedno pre podne jednog dana u godini, može da ostavi tragove, bilo na prirodu i okolinu, a najbitnije, na ekološku svest ovih 95% tupavih sugrađana?  :'(

Moja avlija je čista, moja savest po pitanju ekologije takođe.
Kad god mi se ukaže prilika, na ovaj ili onaj način utičem na sve bližnje da ne prljaju okolinu i da ne ostavljaju za sobom đubre.
I moj doprinos ekologiji je veći od lopuža u Vladi!
Akcije u kojima me neko, grubo rečeno, svrstava u saučesnike kriminalnih radnji me ne interesuju u kontekstu podrške, a apelujem kad god mogu i na druge pravedne ljude da se malo zainteresuju i za ono što politika predstavlja u Srbiji, za njihovo ali i sveopšte dobro.  ;)

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Ček da se ispravim dok me neko ne "nagazi".
Kad kažem "95% tupavih...", definitivno ne mislim na one koji su učestvovali u akciji, nego na one koji prljaju kako stignu, a preostalih 5% treba da čisti za njima!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Moja deca trpaju djubre u dzepove, ni papiric od zvake nikad nisu bacila na ulicu ili travu. Vaspitavana su tako od malena i to im je sasvim normalno.

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
japanac je napisao(la):
Drugo- pisanje bilo kakvih predloga ili apela i slanje pismom, mailom ili kako god, bez direktne interakcije s nadležnima, kao i bez prethodne preporuke (da ne kažem "veze") prijatelja/ rođaka, ni u ludilu neće doneti rezultate.
Dakle, mišljenja sam da treba da zajebete ove rasprave jer na kraju može samo da dođe do konflikata između dobronamernih ljudi, osim, naravno, ako nemate dotičnog preijatelja/ rođaka ili sl.

Korupcija i nista drugo,dokaz da jos zivimo u vremenu kada probleme treba resavati preko doticnih prijatelja,rodjaka i sl,znaci nemamo pravo glasa i misljenja u ovoj drzavi,drugim recima ko nas ...ebe.

Sale uzaludno pokusavas da dokazes svoju ozbiljnost i spremnost u resavanju ovog problema kad to nema ko da prihvati ,sem par ljudi na ovom forumu.
Najlakse je odustati od necega i predati se.

Zasto se ne napise pismo,posalje ministarstvu i ceka odgovor,bilo kakav bio ili ne bio,pokusali smo i onda posle toga pisite do mile volje u ovoj temi o zakonima,pravilima i raznim ..ranjima,iznosite stavove i sve sto vam je na dusi.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Ja isto ne znam provereno koliko je loše loviti ribe u vreme lovostaja tj u mrestu i vraćati ih nazad u vodu .Prvo mislim da te ribe (većina vrsta) i ne jedu uopšte dok se mreste .Drugo zakoni u vezi lovostaja su pisani pre mnogo godina kada je bilo podrazumevano da će ribolovac koji uhvati ribu tu istu i odneti kući i to razumem ,naravno time se  smanjuje  broj primeraka matičnih riba koje se mreste  tj novih generacija riba.E sad tu dolazi do problema šta se desilo sa tom ribom koju smo pustili nazad! Ako nije preterano povredjena verujem da se oporavi za par dana i nastavi reproduktivni ciklus ali ako je recimo previše oštećena i ugine to je u onda već načinjena šteta .Jednom udicom bez kontra kuke  mislim da se riba skoro pa ni malo ne oštećuje .Doduše postoji rizik od uginuća ribe od šoka ali iskreno ne znam koliki je to procenat. Zbog svih ovih činjenica ja bih mušičarima dozvolio da slobodno love ribe u lovostaju i naravno pod obavezno da ih vraćaju nazad .

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
slazem se sone  :) ali postoji jedan mali problem ???  musicari ne cine ni 1 % od ukupnog broja ribolovaca kod nas . kako da objasnis plovkarosu koji peca na mrtvu ribicu da treba da oslobodi sve ulovljene klenove ili druge ribe jer im je trenutno mrest?

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Sale pa teško je da ,da ne kažem nemoguće .

Tomose moguće je da se moja mišljenja u mnogome podudaraju sa mišljenjima bivšeg člana ovog foruma Randjom Mixmasterom .ja ne vidim da u tome ima nešto loše sobzirom da je Mix vrhunski mušičar i predsednik jedne od najuspešnijih mušičarskih sekcija u Srbiji.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Moguce da je on predsednik sekcije,moguce da je i vrhunski musicar,ne poznajem ga pa ne mogu o coveku nista da kazem....ali razmisljanja o lovu dok traje mrest....ne znam,mozda sam samo ja ali mislim da to nema smisla.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Odavno sa prestao da gledam na stvari u globalu ,strogo kako je zacrtano već posmatram stvari malo šire . Ne mislim da bi  dozvolio mušičarenje na sve vrsta riba u vreme lovostaja  ,recimo lovostaj na pastrmku mi ima smisla iako  toliko dugo traje (prvenstveno zbog siromašnog ribljeg fonda ove vrste ribe kao i da ne bih ribolovci gazili vodu i ikru neizvaljenih ribica) dok bih recimo za mnoge druge vrste riba dozvolio slobodno da se mušičare .

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Sone slazem se sa tobom u nekim stvarima ali samo bih hteo da ti kazem da prelistas forum i vidis koliko ima slika klenova koji su vredni paznje.Ove punoglavce od 20-25cm ne racunam.Dosta nas ima prijatelje koji love klena na dudinku,visnju,zabicu...ni oni ne hvataju nista impresivnije ribe od nas musicara.Ja ove sezone ne videh ni jednog kilasa sa nasih voda ulovljenog bilo kojom sportskom metodom.
Evo bicu iskren,ja sam ove sezone prevario 3-4kom oko 500-600gr ovo ostalo nije vredno pomena.A vi?

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Sone,niko ti i ne trazi da gledas samo pravo....da li ja,ako postujem riblji mrest,nemam siru sliku?Da li je ulov postao imperativ u odnosu na ocuvanje neke riblje vrste?Usko razmisljanje je upravo suprotno......Mislim da gresis,ali avaj,kome ja da menjam misli...pecaj i uzivaj......

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
crni je napisao(la):
Evo bicu iskren,ja sam ove sezone prevario 3-4kom oko 500-600gr ovo ostalo nije vredno pomena.A vi?

Crni, tako je svuda...klena je sve manje i manje, ja sam danas bio u klenolovu i malo mi je falilo
da ispunim dnevnu zakonsku kvotu...zamalo da upecam 10 kom a i umalo da jedan bude u meri,
nedostajao mu je 1-2 cm  :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :lol:

salu na stranu, nekako mi se cini da je do pre par godina klen imao daleko bolju populaciju, od kako su poceli da ga stite i paze, njega je sve manje i manje...

Vrh Dno