Pastrmka 2014

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
:) Ovakvu boju obično imaju mlavske ribe, bledo-srebrnu sa krv crvenim pegama, gradačke su obično "žućkastije-braonkastije".

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
ILIJA je napisao(la):
Bas sam ih prepoznao osim onu na predposlednju sliku.
Goci koja je to vrsta? Ne znam kako da selektiram tu sliku ali mislim da znas na koju mislim.
Misliš na Nikoline slike?

To je Salmo macedonicus, vrsta koja živi u Egejskom slivu: Vardar sa pritokama (nama zanimljive Pčinja na jugu Srbije i Lepenac na Kosovu kod Štrpca, zatim Treska kod Skoplja, gde je i veliko jezero u kom živi jezerska forma ove pastrmke), Struma sa pritokama (nama zanimljiva Dragovištica na istoku Srbije, kod Bosilegrada), a ima je i na dalje ka istoku, recimo u bugarskoj reci Mesta, koja ulazi u Grčku kao solidno velika salmonidna voda i tamo je zovu Nestos, i krije baš debele makedonske pastrmke...

A kao alohtonu je imaš u slivu Nišave, u samoj Nišavi i Jermi.

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Goci je napisao(la):
Misliš na Nikoline slike?

To je Salmo macedonicus, vrsta koja živi u Egejskom slivu: Vardar sa pritokama (nama zanimljive Pčinja na jugu Srbije i Lepenac na Kosovu kod Štrpca, zatim Treska kod Skoplja, gde je i veliko jezero u kom živi jezerska forma ove pastrmke), Struma sa pritokama (nama zanimljiva Dragovištica na istoku Srbije, kod Bosilegrada), a ima je i na dalje ka istoku, recimo u bugarskoj reci Mesta, koja ulazi u Grčku kao solidno velika salmonidna voda i tamo je zovu Nestos, i krije baš debele makedonske pastrmke...

A kao alohtonu je imaš u slivu Nišave, u samoj Nišavi i Jermi.

Goci sve objasnio nema sta drugo to je to  :yeswink:  :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Planirah dva dana odloviti sto se duze da ali trt...juce sam poceo oko podneva na Savi ali voda narasla i postala nikakva. Svega tri neke male ali natur lepe pastrmke. Danas opet umesto od ranog jutra ispalo da mogu tek od jedan da pocnem...i opet ribolov je trajao svega dva sata. Ali ta dva sata su bila fantasticna. 8 lepih predivnih natur kalifa i sve od 57 do 63cm. Najvise je bilo ovih oko 60. Tri ravno 60. Slikao sam samo prvu i zadnju. Zaboravio kameru pa sam slikao telefonom sa kojega sada tipkam... Onda me je kisa uvatila dok sam bas zamarao zadnju. Kad sam je uslikao kisa poce sve jace da pada...moro sam da zbrisem u kola...grmljavina i dugacak pljusak, evo i sad jos malo sipi... Prva je imala 58cm a ova zadnja 60cm.

Prilozi

• 58ka.jpg
    58ka.jpg
    115,2 KB · Pregleda: 190
  • 60cm RAINBOW.jpg
    60cm RAINBOW.jpg
    121,4 KB · Pregleda: 216
  • big rainbow trout 60cm.jpg
    big rainbow trout 60cm.jpg
    130 KB · Pregleda: 185

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Ovo su torpeda na stapu....
Davno nisam imao kalifu na stapu, ali svaku dobro pamtim.

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Ima jedan lep klip mislim da je od simms-a love kalife u oregonu ali tamosnje autohtone nastale u toj reci , i mogu da kazem da su drugacije, lepse, glave su im nekako zaobljene  :) i imaju jace boje  :yeswink:

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Nikola da nisu stilhedi?

sent from my brick from the wall

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Sasvim je normalno da su nekome jedne ribe ruznjkikave a neke vr'. Nema tu sta da se vredjamo  ;)

Meni je svaka divlja kalifa predivna riba. Potocara isto tako ali divlja neokrljenih peraja. Svaka zdrava pastrmka koja je od malena odrasla u reci do velicina 50, 60, 70, 80cm su predivne ribe. Boje ovise uveliko od stanista u kom zive, doba godine, pre mresta ili u mrestu... Ko nije dozivio pravu dvlju kalifu koja je odrasla u divljini nije je dozivio tako kako bi trebao. Ko misli da ju je lakse prevariti grdno se vara. Cak i to sve ovisi kada I gde.... Kakvih samo lepih boja su bile zadnje tzv. kalife koje sam ulovio, mahom sve muzijaci sa divnim duginim bojama I crvenim skrznim poklopcima. Crne tacke na ledjima bas krupne....ma divota jedna. Ali svake oci imaju svog vajara ;) Ukusi su nam razliciti. To je normalno.

Nego, u zadnje vreme vidim kod mene u SLO pa I diljem nam bivse EX YU podosta mladih musicara se puste da im stariji kolege utuve sta je lepo a sta nije. To sad ne govorim da to vazi za "coveka raketu" nego na prvom mestu u mislima imam jednog ovde u mojoj blizini ... tip I slicni njemu pronadju svog "ucitelja" I taj ucitelj je onda u njihovim ocima veci guru nego sto zapravo jeste... Ne pustite se voditi, ne budite povodljivi....ako sam ja nekom uzor ili idol ili ako je neko drugi nekome uzor ili idol besmisleno je da se vam svidja nesto zato sto se to svidja vasem "guruju".  ;) Poslusajte svaki savet ali koristite svoju zdravu pamet I oslanjajte se na svoj ukus I mastu. Iako se ucis od nekoga I dalje budi autonoman.

Meni su potocne pastrmke predivne ali nikako ne zelim da se desi da samo njih mogu uloviti. Ipak sto se tice same borbe dugina pastrmka je nadmasuje a sto se tice lepote obe su mi tu negde.

Gle ovu lepoticu, jedva sam izabrao od svih slika, puno ih je lepih...neke su I srebrne nalik stilhedima.

Kalife tzv. stilhedi deo zivota provedu u moru da bi opet dosli u reku I zbog nacina zivota, habitata I ishrane su jace I vece ribe pa I bojama su cesto mnogo lepse od svojih rodjaka koje ceo svoj zivot provedu u slatkoj void. Na kraju krajeva sve je to ista riba. Za mnoge stilhed fanatike koji su sve to prihvatili kao religiju bi ta tvrdnja bila jednaka svetogrdju.

Znam da isto tako zaljubljenici u potocnu I mrzitelji kalife uvrcu nosom dok citaju moje slavospeve o kalifi I dize im se pritisak ali to je njihov problem  :hammer:

Rocket man, hvala za inspiraciju  ;) ....vec neko vreme uvidjam ove stvari ali bilo mi bezveze piskarati o tome. Posto danas imam neograniceno vremena I dokon sam sta drugo nego da piskaram.  :lol: Nedeljom ja ne idem na vodu jer je tada manje vise guzva na najboljim mestima.

Ok, dosta sam sad smarao  :hammer:

Prilozi

• 70cm dugina pastrmka.jpg
    70cm dugina pastrmka.jpg
    88,7 KB · Pregleda: 244

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
e ovo je ulov za respekt...prava konjina na stapu ,pretpostavljam....

zokiTzar

Newbie
Učlanjen(a)
13.12.2012.
Broj reagovanja
0
uh seba raketa
za sve koji volite ili ne volite kalife
ako niste pogledali taj dokumentarac jako preporučujem
https://vimeo.com/14976111
jedan najboljih filmova o mušičarenju

Vrh Dno