100ka
Hero member
Pa ja naprosto ne mogu da poverujem. Ovako kulturna konverzacija. Pretpostavljam da se ovakvo stanja nece dugo odrzati nazalost. A bas sam se cudio sto je poceo vecras da pada sneg. 
Sorry za off
Sorry za off
Mixmaster je napisao(la):Vratićemo se na temu Lazzo, ali me zanima da li ovo "duvke" znači da ste i na druge supstance prešli?![]()
dr.lucky je napisao(la):Tvoje reci su tacne. Zakupce najcesce zabole za ekologiju i hoce da uzmu lovu od ribolovaca. Nista cudno, nista neprirodno. Zelja za novcem je duboko ukorenjena u ljudskoj prirodi. E tu treba da uleti zakon koji ce da ih spreci u tome. Zaradi lovu, ko ti brani, ali uz ocuvanje prirodnih vrednosti. Jer nista nije vecno. Zakup traje npr. 20 godina. Sta nakon toga? Da se cesamo gde nas ne svrbi. Duboko verujem da je moguce da se usklade ova dva, naizgled nepomirljiva stava. Autohtone vrste kojih ima dovoljno u reci i mudaro gazdovanje, da li C&R ili SH, to treba da se odredi za svaku reku. Saradnja, obavezna, izmedju zakupca i drzave kojoj mora biti imperativ ocuvanje prirodnih vrednosti. I tada se iz teorije prelazi u praksu.
@Pedja. Nemoj da moje reci pogresno shvatis. Uopste ja nezelim da tebi uvalim kosku i da se pravim blesav.
S kojim pravom da to radimo namerno ili pseudo-namerno? Opravdavanje unapred da se ne moze izbeci je ...Da ne napisem kakvo. Bar apsurd logike. Nase je da ne ucestvujemo i ne budemo odgovorni ako se to dogodi, a da znamo da smo sve ucinili da se ne dogodi. Kao sto drzava mora da kontrolise zakupce da riblji fond bude kvalitetan. I tu se ne slazem da obavezno svaki zakupac, posebno ne lokalni, domorodacki, obavezno hoce da isprazni vodu radi para. To je kratkovido i glupo i niko normalan ne sece svoju sumu total, npr., odjednom a onda 20 - 30 godina merka komsijina drva.bogdan je napisao(la):U vezi ovoga poslednjeg jos jedno pitanje za Pedju. Da li su ovakvi izolovani incidenti (npr Mix pusti makedonsku pastrmku u Visocicu ili neko izvrne 2000 komada pastrmke sa Bune) nuzno losi dogadjaji? Zar takvi dogadjaji malo ne "prosaraju" gene lokalne pastrmke sto moze da bude i pozitivno? Jedina steta time izazvana je ekoloska, emotivna, nostalgicna... kao zal za gubitkom 100% autohtone pastrmke. Ali to se ionako ne moze izbeci.
pedjabg je napisao(la):... I ove godine se posle poribljavanja Gradca (suprotno srednjorocnom programu i zdravoj logici: ako postoji obavezan C&R, otkud nema ribe i treba poribljavati? A prirodnih katastrofa nije bilo) krupnim primercima ocekuje poseta lokalnih ribokradica Gradcu...
falco je napisao(la):Pomalo je degutantno poribljavati reku ribama od pola metra koje su ceo svoj život provele u ribnjaku, samo da bi se naloženim ribolovcima naplatilo što više dozvola. Lepota mušičarenja je u tome što je potrebno, više nego u bilo kom drugom vidu ribolova, poznavati i shvatati vodeni ekosistem na kojem se lovi. Oni koji se zadovoljavaju ovakvim "udešavanjem" reka radi što lakšeg ribolova po meni nisu kompletni mušičari.
P.S. Zašto su onim "blagajkama" deformisana peraja?