Poribljavanje pastrmskih reka

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Pa ja naprosto ne mogu da poverujem. Ovako kulturna konverzacija. Pretpostavljam da se ovakvo stanja nece dugo odrzati nazalost. A bas sam se cudio sto je poceo vecras da pada sneg. :D
Sorry za off ;)

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
OFFFFFFFFFFFFFFFFFF

Mixmaster je napisao(la):
Vratićemo se na temu Lazzo, ali me zanima da li ovo "duvke" znači da ste i na druge supstance prešli?  :smoke:

Samo za tvoje oci:

Valjda si cuo za LEJKE.... E, DUVKE su tikve, dugacke a tanke, bez karakteristicnog trbusastog dela karakteristicnog za lejke, koje se izdube pa se osuse, i takodje su sluzile su za pretakanje alkoholnih proizvoda (obicno vino i rakija, pretezno u matejevacko-malcanskim predelima) i obicno su se zvale DUVKA ili 'AJDUK, u primenjenoj fizici poznate kao PRAVA NATEGA.

:whistle:

S konopljarski proizvodi slabo stojimo... presli smo na moderniji materijali.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
dr.lucky je napisao(la):
Tvoje reci su tacne. Zakupce najcesce zabole za ekologiju i hoce da uzmu lovu od ribolovaca. Nista cudno, nista neprirodno. Zelja za novcem je duboko ukorenjena u ljudskoj prirodi. E tu treba da uleti zakon koji ce da ih spreci u tome. Zaradi lovu, ko ti brani, ali uz ocuvanje prirodnih vrednosti. Jer nista nije vecno. Zakup traje npr. 20 godina. Sta nakon toga? Da se cesamo gde nas ne svrbi. Duboko verujem da je moguce da se usklade ova dva, naizgled nepomirljiva stava. Autohtone vrste kojih ima dovoljno u reci i mudaro gazdovanje, da li C&R ili SH, to treba da se odredi za svaku reku. Saradnja, obavezna, izmedju zakupca i drzave kojoj mora biti imperativ ocuvanje prirodnih vrednosti. I tada se iz teorije prelazi u praksu.
@Pedja. Nemoj da moje reci pogresno shvatis. Uopste ja nezelim da tebi uvalim kosku i da se pravim blesav.

Nikakva saradnja, vec ostri nadzor od strane drzave zarad ostvarenja tog imperativa. Delimicno poceo u pogledu poribljavanja da se sprovodi od 2001., ali sa dodatnim saznanjima mora se i poostriti. Problem je vojvodjanski kadar u trenutno nadleznom ministarstvu. Sa Srbijom se u gazdovanju potencijalno sprema veliko sranje. Pitajte Kumanovica sta se desava.

bogdan je napisao(la):
U vezi ovoga poslednjeg jos jedno pitanje za Pedju. Da li su ovakvi izolovani incidenti (npr Mix pusti makedonsku pastrmku u Visocicu ili neko izvrne 2000 komada pastrmke sa Bune) nuzno losi dogadjaji? Zar takvi dogadjaji malo ne "prosaraju" gene lokalne pastrmke sto moze da bude i pozitivno? Jedina steta time izazvana je ekoloska, emotivna, nostalgicna... kao zal za gubitkom 100% autohtone pastrmke. Ali to se ionako ne moze izbeci.
S kojim pravom da to radimo namerno ili pseudo-namerno? Opravdavanje unapred da se ne moze izbeci je ...Da ne napisem kakvo. Bar apsurd logike. Nase je da ne ucestvujemo i ne budemo odgovorni ako se to dogodi, a da znamo da smo sve ucinili da se ne dogodi. Kao sto drzava mora da kontrolise zakupce da riblji fond bude kvalitetan. I tu se ne slazem da obavezno svaki zakupac, posebno ne lokalni, domorodacki, obavezno hoce da isprazni vodu radi para. To je kratkovido i glupo i niko normalan ne sece svoju sumu total, npr., odjednom a onda 20 - 30 godina merka komsijina drva.
Pastrmke sa BUne su ATLANTSKE, doneli NORVEZANI kad su POKUPOVALI SVO RIBARSTVO U BOSNI. A onda poceli da prodaju okolo i kontaminiraju vode, racunajuci na slepu zudnju pecarosa za mesarenjem. Takve pastrmke su unesene 2001. i 2002. godine u vode Podrinja, Gradca i Djetinje i imale su u velikom broju po jedno GRUDNO PERAJE DEFEKTNO (pogledajte u mojoj galeriji sliku ulova iz jula ove godine, cini mi se). Atlantska pastrmka poreklom od divljih mladih, izvedenih haplotipova decenijama selektirana za ribnjacki uzgoj lako se gaji i jako je INVAZIVNA, potiskuje DIVLJE DOMACE, cak i sopstvene linije (pogledajte opet engleski forum). Nisavske su iz STRUME a ne SA BUNE. I one su mlade, izvedene, ali "jadranske" (egejske) i invazivnog su karaktera, kao sto i sami vidite.
Mogu da pretpostavim da prosecnom ribolovcu nije bitno koji soj zivi u reci, ali sem ribolovca i riba i voda i zemlja bi u svakom CIVILIZOVANOM drustvu trebalo da imaju "pravo glasa", a ribolovac u takvom drustvu bi to trebalo da uvazava kao deo takvog drustva. Posebno musicar. Takodje, svi vozimo 40 na ogranicenju gde znamo da je policija i niko normalan ne skida saobracajne znakove i pravi peticije i demonstracije pred lokanim odeljenjima MUPa zbog blesavih ogrnaicenja kojih je Srbija prepuna. Sto je saobracaj ozbiljan, a odrzivost ribolovljenja i ocuvanje autohtonosti ribljeg fonda neozbiljne stvari?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Samo mala ispravka. Ja nisam pre neki dan ulovio makedonsku pastrmku poreklom iz Strume, već pastrmku poreklom sa Bune (ili Norveške), baš tu koja se najlakše od svih potočara veštački uzgaja.
Te dve ribe se veoma jasno razlikuju.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Mixe,
Pogledaj na kraju teksta o pastrmkama Srbije (ulazna strana sajta) sliku neretvljanske "jadranske" pastrmke; ako si u Nisavi ulovio takvu, o tom poribljavanju nema nikakvih podataka, a ni o ulovima takvih riba do sada. Ako se radi o ribi koju si prikazao kao "slucajni" ulov u ovogodisnjem lovostaju, nisam siguran da je to neretvljanska pastrmka, mada mi je slika mala i pomalo nejasna. Ne iskljucujem mogucnost da si u pravu, ali koliko za sada znamo, samo izvorisni deo Pcinje je davno poribljavan neretvljanskom pastrmkom (ima je kao modifikovane i u metohijskom podrucju).

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Evo sumnjive "sorte". Ovo je slika koju je postavio Goci i napisao da je ulov ostvario u Visočici. To je ta forma koja nam dolazi iz naših ribnjaka. Ovakve su odavno zaplivale u Nišavi, Temskoj, Visočici, Moravici...
To je riba koja se najlakše gaji u ribnjacima. Njome se obilato poribljavaju reke Srbije i nastanila se svuda. Čini mi se da se ukršta sa starosedeocima i daje naizgled zdravo potomstvo.
Ova riba se odlično prilagođava životu u našim rekama i odlično preživljava i u malo skromnijim uslovima od starih divljakuša.
Razlikuje se od naše "brown" pastrmke po srebrnkastoj boji tela i sitnijim i drugačijim pegama.
Nema spasa, nabacali su je svuda.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Evo još jedne sumnjive (za njih mislim da su iz Jadranskog sliva, jer sam u Morači lovio takve). Opet Gocijeva slika, iz Moravice kod Niša.

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Da da Mix to su te ubacene! Isto stanje i na Limu. Bilo je dva poribljavanja u proteklih 5-6 god. :(

U odnosu na ovu ubacenu, slabo ima autohtone, ova preovladava. :'(

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Pedjabg pomenu atlantske pastrmke sa deformisanim grudnim perajima. Ako se ne varam te ribe su "posejane" pre 6-7 godina u Ljuboviđu i Zavošnicu i te reke su bile zabranjene za ribolov punih 5 godina. U početku su bile prepune ribe, čak su i ih i okolni seljaci u to vreme ljubomorno čuvali. Ove godine sam početkom leta izašao na Ljuboviđu i uopšte nemam utisak da u njoj nešto vrvi od života. I u Gradac su ubačene iste ribe i mislim da je to poribljavanje doživelo totalni fijasko. Pomenute ribe su jednostavno nestale iz reke, a dosta se pričalo da su lovljene nizvodno u Kolubari čiji je kvalitet vode očajan. Što se mene tiče, daleko im lepa kuća.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Te pastrmke iz Visocice koje su na slici su verovatno obicne, najsire rasprostranjene dunavske pastrmke. Opet ponavljam: pogledajte i u tekstu na naslovnoj strani (kad bude postavljena) i na drugim sajtovima kako izgleda jadranska - neretvljanska, a pogledajte i atlantsku poribljenu u Gradac u galeriji pod mojim imenom. Te srebrnaste Valjevci prozivaju kao "slovenacke", ali ko ce ga znati. Relativno su retke u Gradcu, a pretpostavljam i drugde. Njihov ulov u Moraci nije cudo: mislite li da su tamo vodili do skoro racuna o konzervaciionoj biologiji riba? Pa i oni su poribljavali kupujuci mladj odasvud, a trenutno (tj. 2004. godine) i njihovi ribnjaci imaju dunavske potocare u uzgoju.
Atlantske pastrmke iz Gradca su zaista brzo "nestale" kao sto Falco pise (svi podaci su apsolutno tacni), ali kao sto vidite i sad se hvata poneka. Prica o odlasku u Kolubaru i hvatanju tamo samo ukazuje da su delom migrirale zbog PRENASELJENOSTI (ukupna biomasa 2003. bila je procenjena u gornjem toku na 239 kg/km, a godisnja produkcija na 20 kg/km) i to jasno ukazuje da lepe zelje ribolovaca da se sipanjem ribe u vodu nemilice ona obogati imaju isti efekat kao i odlazak babe kod frizera i kozmeticara: za nekoliko dana (a kad je riba u pitanju mreseci ili godina) nema efekta, ali to slabo ko hoce da slusa, a kamoli da shvati.
Deo pastrmke, medjutim, sigurno je otisao i u zamrzivace, sto ribocuvarsku sluzbu i propisani rezim ribolova dovodi u pitanje. I ove godine se posle poribljavanja Gradca (suprotno srednjorocnom programu i zdravoj logici: ako postoji obavezan C&R, otkud nema ribe i treba poribljavati? A prirodnih katastrofa nije bilo) krupnim primercima ocekuje poseta lokalnih ribokradica Gradcu. Dotle nikome ko je iole upucen u situaciju nije jasno zasto se i dalje drzi na poslu ribocuvar koji nicim utemeljeno samo seta "motorolu" po Gradcu kao ilustraciju svog "seoskispijunskog" statusa u Valjevu, dok mu, npr., drugi love i isporucuju krivolovce uhvacene na delu.
Ali vec sam debelo offtopic.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
pedjabg je napisao(la):
... I ove godine se posle poribljavanja Gradca (suprotno srednjorocnom programu i zdravoj logici: ako postoji obavezan C&R, otkud nema ribe i treba poribljavati? A prirodnih katastrofa nije bilo) krupnim primercima ocekuje poseta lokalnih ribokradica Gradcu...

Pomalo je degutantno poribljavati reku ribama od pola metra koje su ceo svoj život provele u ribnjaku, samo da bi se naloženim ribolovcima naplatilo što više dozvola. Lepota mušičarenja je u tome što je potrebno, više nego u bilo kom drugom vidu ribolova, poznavati i shvatati vodeni ekosistem na kojem se lovi. Oni koji se zadovoljavaju ovakvim  "udešavanjem" reka radi što lakšeg ribolova po meni nisu kompletni mušičari.

P.S. Zašto su onim "blagajkama" deformisana peraja? 

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
falco je napisao(la):
Pomalo je degutantno poribljavati reku ribama od pola metra koje su ceo svoj život provele u ribnjaku, samo da bi se naloženim ribolovcima naplatilo što više dozvola. Lepota mušičarenja je u tome što je potrebno, više nego u bilo kom drugom vidu ribolova, poznavati i shvatati vodeni ekosistem na kojem se lovi. Oni koji se zadovoljavaju ovakvim  "udešavanjem" reka radi što lakšeg ribolova po meni nisu kompletni mušičari.

P.S. Zašto su onim "blagajkama" deformisana peraja? 

Ima jos nade za musicarenje. Nemam sta ni da oduzmem, ni da dodam navedenom.

S obzirom na ucestalost pojavljivanja, verovatno se radi o nekom teratoloskom uticaju na celo leglo - turnus ikre u nekoj od larvalnih faza razvoja (kod pastrmki je to klasifikovanje perioda razvica malo specificno u odnosu na ostale ribe). To je samo nagadjanje, ali parna peraja se javljaju tokom perioda larve; da je uzrok geneticki, takva mutacija bi bila ili asocirana s necim smrtonosnim ili bi ako nije letalna bila manje ucestala; u karantinu u Tresnjici skoro svaka riba bila je "felericna".

Vrh Dno