Videh malopre na TV-u niško udruženje u akciji - pustiše u Nišavu jako puno deverika dužine oko 20 cm. Jasno mi je zašto deverike (valjda se to lako može nabaviti u Srbiji), ali mi nije jasno zašto u Nišavu! Bog da žali što će onolke ribe odneti voda u Moravu... Realno, ovo je bilo poribljavanje Južne Morave (što i nije loše jer tamo deverike narastu veoma krupne), mada će deo te ribe ipak ostati u tijacima Nišave, recimo u onom kod Medoševca, gde se ovih dana love deverike kilašice.
Elem, mnogo je bolje bilo da su ribe isipali u neko veštačko jezero, pogotovo neko gde nema deverike. Ova količini je bila sasvim dovoljna da se deverika trajno primi. Recimo Oblačinsko jezero (koje nije baš najpogodnije za deveriku i pitanje je da li di se mrestila i održala, ali bi bar ove porasle velike i fino bi se hvatale). Ili Krajkovačko jezero, koje je pogodno za život deverike, ali ne znam u kakvom je stanju, jer je bilo skoro celo ispušteno, čak se i pričalo da mu je odzvonilo.
Sve u svemu, po mom mišljenju, pomalo nelogično poribljavanje. Mi ćaskamo o salmonidnoj Nišavi, a oni fljas pa deveriku!