Poslednji prizor

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Ipak je profa u pravu, ta muva treba da je siromašna, da imitira ona sitna gov..ca koje skuplja pstrmka predveče.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Pa i nebi se složio baš niti s profom niti s tim što imitira...
probaj namotati ovu muhu baki da ti se nikako ne vidi konac od upredene dlake, iskoristi 2/3 udice za motanje znači skrati tijelo, konac neki smeđi ili bež stavi u koji ćeš upredati dlake koje ne smiju biti preduge pero grizlija nije potrebno i udica 16ka treba da bude a nekad može i 14.

Napravi kako sam ti opisao i usporedi koja će bolje da lovi...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
E kako je krenulo ispasce da je PP izmisljen u Bosni i da Silvio na nju lovi vec 30 godina :D

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Kad smo krenuli sa istorijom... ovu muvu mi je pokazao Sena u Perućcu neke davne recimo 2003-će 4-te 5-te... Samo nije imala ovako zvučno ime koje joj je nadenuo valjda Mix. Na 16-tici, mršavo telo od zeca iz kog štrče duže svetlije dlake sa uveta ili lica zeca. I dva kruga sivog ili grizli hakla do glave.
Mislim da je i Simpson na neke moje ovakve muve razvalio ribu na Ribniku još pre nego što je pomenuta na ovom sajtu i pod ovim imenom...

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Otpad sa stola od cdc i malo zečijeg osja,sve to siromšano vezao na udicu bez hakla i na Ribniku lovio lipljene.
Neznam šta imitira a može se nagađati u beskonačnost,važno je da je jednostavno i da lovi  :tbumb:

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Bojane nisam ja ništa izmislio a ti još manje... ali da sam lovio na slične muhe malkice drugačije jesam i da su efikasne jesu i to zajebano efikasne... upravo zbog svog imitira sve i ništa od emergera pa preko kamenjarkica do malih sedžića... e sad što si htio da postigneš sa svojim komentarom meni nije jasno ali to si ti  :doh:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ma Silvio nista nisam hteo da postignem, samo se secam kako je Goran Vukovic zinuo na Ribniku kad je video na sta lovim tamo neke 2007. godine. Pecali smo malo rame uz rame ispred Drazine kuce sa rezultatom 12:1 za mene a onda sam mu pokazao kako se vezuje ova musica koju do tada nije video. Znajuci sta je Goran sve do tada video makar od Bosanskih vezaca bio sam siguran da je ova izmisljotina nastala bas ovde negde.

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Ovako sličnu muvu samo mokru verziju je javnosti prvi put kod predstavio pok.Andrija Urban u listu Ribolov od 13.aprila 2001 god. i to kao neku svoju varijantu na "Skjuzovu i Kaufmanovu martovku".Dodavanjem pera jarebice ili menjanjem boje osnovnog konca dobio je nekoliko sličnih muva koje sve redom lepo love s proleća,tako da je i ova muva koju toliko pominjete nastala kao neka varijanta na ovu temu ali naša bolesna želja da nešto "izmislimo" što je već izmišljeno čini čuda tako da uvek dolazi do nepotrebne polemike!

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Imenjace ubo' si ga u centar sto se hronologije tice. Kad se podje jos unazad  bas je tako isao razvoj blizih dogadjaja oko slicnih musica. Slovenci imali davno pre toga slicne palmerovane musice (verovatno) za situacije kad se na vodi javi mnogo dvokrilaca. Jos dalje u proslost, na severu Evrope i u Kanadi je za lov zlatovcica (raznih) po rekama i jezerima ovo mnogo ranije poznata forma vestacke musice. Ne zelim da osporim inventivnost bilo kog od kolega koje ste pomenuli, verovatno su "iz svoje glave" dosli do musica koje pominjete ali su taj put i muku mogli da skrate samo malo cackajuci po literaturi (stvar zelje i mogucnosti). Ono sto moze da baci senku na njihov trud je to mistificiranje nekih imitacija koje su ustvari velika slova azbuke musicarenja malim plivajucim imitacijama. Ipak, do nekle mogu i da razumem ovu i slicne situacije jer je do nekih kasnih osamdesetih godina XX veka, musicarska literatura, pa cak i periodika, bila prilicno retka,jos i na nebalkanskim jezicima a mladi musicari su pretezno preuzimali znanja starijih. Medju tim starijim musicarima (bar u mom okruzenju) bilo je malo onih koji su bili sposobni da kazu i pokazu bilo sta vise od pecanja vlaznim muvama ali su u tome bili i ostali velemajstori. Ogroman pomak je naravno Petroviceva knjiga, pogledajte prvo izdanje iz '71 godine, odeljak musica za lipljena i pogledajte dali se tamo kojim slucajem mozda moze naci nesto slicno musicama tipa Griffith's Gnat da ne kazem PP jer je (ne zamerite) bar meni mnogo vaznija ideja imitiranja od toga ko se pocesao po mudima i pronasao dobar materijal.
Ipak jos jednom, ovo je slobodan i demokratki svet i pa kako svako sme imati svoj pogled na mnogo vaznije stvari tako moze  i na ovu nasu zabavu.... tako i na inventivnost i inovativnost, .... mada mi je malo cudno da su sa ovih prostora potekle mnoge istorijske stvari a sa prilicno sigurnosti mogu reci da je bas u krajevima koji danas slove za epicentar prava na sveznanje, Mustad 540 #8-10 bio alfa i omega (tako li se kaze) vezacke infrastrukture.

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
.... prastavajte pravopis, donekle i slicno, ponela me materija ....

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Simps mogu ja ovu muvu da vežem na 10(min) načina i da je "krstim" i pretposlednji prizor ili kako god ti volja ali kad nešto radiš treba da znaš da je to neko već "krstio" pa ispadneš budala na kraju.Retko da 2 vezača mogu da urade ovu muvu potpuno isto-što zbog dlake,konca,veštine,načina na koji je radi itd... ali mu to ne daje za pravo da bude "genije" koji je nešto izmislio.Dorađujem i ja nečije ideje,pa čak i Panića i Grubića i možda su mi i gore urađene imitacije od njihovih ali eto dao sam imitaciji neki moj pečat- ali zahvaljujući NJIHOVOJ INVENTIVNOSTI, ja toj imitaciji mogu da dam ime koje hoću ali sama pomisao na to kad neko vidi sličnost sa originalom me odvraća od toga.Sve je već izmišljeno,upotreba novih materjala dovodi do izrade svega i svačega-ali na nečiju IDEJU SMERNICU.Čak je i Urban naveo u tekstu šta mu je bila smernica u izradi ovih stvarno lovnih imitacija na koje i danas rado pecam.A ta tvoja poređenja me ne dotiču IČ !Ti imaš neka tvoja shvatanja nerazumna ostalom čovečanstvu...

Prilozi

• pp 001.jpg
    pp 001.jpg
    314,8 KB · Pregleda: 203

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sasa prvo ako je neko uvek pricao da nismo mi izmislili rupu na saksiji onda sam to ja. I uvek da je sve pre toga odavno smisljeno kao i da pojavom interneta nema vise tajni i mistifikacija u musicarenju.
I ni najmanje mi nije cilj da te moja poredjenja pogadjaju jer si ti rekao "slicne muve" isto kao sto je slican Fica Bugattiju. Ako ne razumes znacenje reci "slicno" onda to i nije moj problem. U vezivanju musica je odavno sve "slicno" jer musice ne rade roboti i masine vec ljudi od krvi i mesa sa manje ili vise sive materije u lobanji.

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Kad su pravili Fiću sigurno nisu gledali u Bugattija tako da tvoja razumljivost reči "slično" je malo problematična!  :D

Vrh Dno