Poslednji prizor

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Poruca mi forum post od pola strane ali ionako nije pisalo nista genijalno. Rekli ste vecinu stvari u svojim postovima, sustina je da opreznije treba kojistiti pridev moj, moja ako se zeli istaci intelektualna sopstvenost a kao blize objasnjenje imence musica, moze svakako.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sašaPI je napisao(la):
Kad su pravili Fiću sigurno nisu gledali u Bugattija tako da tvoja razumljivost reči "slično" je malo problematična!  :D

A jesi li bas siguran u to sto tvrdis? :hammer:

http://www.bugatti.com/en/tradition/bugatti-models/t64.html

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Prosto obožavam da pročitam postove ovakve kao što su pisali drugari piroćanci, a vezani su za temu, na prethodnoj strani, činjenično potkrepljene tvrdnje. Počinje da mi se jako dopada ova muva.

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Sad imam i sa dužim i sa kraćim dlakama. Jedino me muči što ću sve ovo da zaboravim dok se steknu uslovi za probu.  :doh:

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Bez obzira na sve sto smo rekli a (mozda) nije bila tema, ovo je odlican tip musice ma kako ga radili. Moje je misljenje da sve palmerovano vece od  18-tice vise imitira tularase (odnosno lovi kad su na vodi tularasi) a manje od toga je prihvatljivo za dvokrilce. Ako smem da prokomentarisem musice koje ste postavili a pogledao sam samo cetri zadnje strane. Imitacije od upredene srnece ili jelenske dlake koje je postavio cini mi se Drogi su klasicne Hedgehog imitacije i to na rekama sa razbjenim tokom lovi pastrmku celog leta, za dvokrilce ce biti i prekrupno i pregusto. SasaTS ima odlicnu seriju onih manjih imitacija, (oko 20-tice) i to je prava mera za dvokrilce, dok ce one vece biti opet pogodne za tularase. Ipak, on lovi i na Moravi (koliko pratim) i moguce je da tamo odigraju dvokrilce.
Mi smo ovakve musice koristili gotovo iskljucivo leti kad se na vodi nadju sivkasti tularasi, znate one sto nervozno lete u manjim grupama nad vodom i u amplitudi od par metara a pastrmka djipa za njima kao luda. Tada musica sa telom od zecje dlake (tanko) i palmerovana sivim perom (retko) na velicini 16, daje rezultate i to bacana gotovo direktno "na glavu" aktivne ribe.
Svi koji posecuju Gradac znaju da je proslih susnih sezona Griffith's Gnat (u narodu musicarskom poznat kao Ignjacije) pravio cuda sa (kad se pojave mravici i dvokrilci) i bez vidljivog razloga. U sustini, ma kako je zvali i cije autorstvo znali ovo su imitacije koje se lako vezuju i prilicno znace. Posebno je interesantno to svojstvo Ignjacija da lepo lovi kad su na vodi bas mali mravci a mnogo se bolje prati i odrzava na povrsini od drugih mrava. Sa tim u vezi treba razmisljati i u pravcu da ovakve imitacije na Limu, Drini, Ribniku i ostalim vodama gde ih koristite, buduci da love stalno pa cak i na udicama 16-14 mozda ribama lice i na kopnene insekte kojih uvek u manjoj ili vecoj meri ima po povrsini. Jedini je problem (do nedavno) bio postojanje kvalitetnog pera za palmerovanje dvadesetica i osamnaestica. Ona kolicina najsitnijeg grizli perja na sedlima i vratovima je dusu dala bas za to. Ukoliko vam se to perce uvrce ili neravnomerno namotava ili je pregusto za tako malu udicu, oljustite jednu stranu i pre namotavanja ovlas nakvasite peteljku.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Porediti razne palmere,  ignjacija i "slicne"  musice sa poslednjim prizorom je potpuno neumesno. Kao da te musice poredite sa woolly bugger-om na isto mu dodje.  Niti pp imitira mrava niti sam ikada sa njim lovio u periodu kada ima mrava na vodi te je potpuno nepotrebno pominjati mrave,  suvo zecije uvo,  gnata i ostale musice u ovoj temi.  Kao i sto one Ogijeve karakonzule od srnece dlake ne pripadaju ovde. Nije uopste pitanje odakle je nastala ova musica,  u Srbiji je znamo kao poslednji prizor po Mixovom originalnom nazivu a ne po Urbanovom ili ko zna cijem. U Bosni je nisu ni videli do pre 7-8godina ali je svima tipicno da ne priznaju nista. Na kraju ve da ispadne da se za pp znalo 300godina i da je na njega lovilo 2.000.000 musicara iz bivse SFRJ jos pedesetih godina.  Jer ako pretresemo forume ispasce da vecina clanova musicari nesto pre nego sto su prohodali i da su svi ucili od svojih dedova.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Slušaj Boki ja neznam što te žulja Bosna i Hercegovina toliko ali ti vjerojatno znaš... Znači muhu koju sam ja opisao sigurno nije posljednji prizor nego neka varijacija i pouzdano niti ti niti ja nemožemo reći tko ju je izumio ali to svakako niti nije bila poanta ove diskusije nego da je muha ODLIČNA!!! i za lipljena i za pastrvu a njena odličnost se manifestuje vjerojatno u tome što pokriva imitiranje raznih vrsta aquatičnih insekata i njihovih razvojnih stadija. Meni osobno najviše baca na male kamenjarkice tipa "needl fly" i male emergere sedžića.

Opet ponavljam niti znam ja a bome niti ti tko ju je izmislio ali sa suigurnošću tvrdim da je treba imati po 3 komada u veličini 14 i 16 u svakom trenutku na vodi :yeswink:

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Žao mi je što nisam imao ovu muvu pre deset dana, kada su nam predveče, izlazile lepe pastrmke i nismo uspeli da ih bocnemo. Probao sam sve sitne muve koje sam imao, jedino je plivajući fazan na 18-ici davao iole neke rezultate, u smislu da se riba podigne za njim. To se dešavalo poslednjih 2-3 puta na Gradcu. Mislim da za tu muvu treba izuzetno tanka udica, 3-4 namotaja zečije dlake upredene u konac i eventualno jedan krug nekog grizli pera. Podrazumeva se da tipet bude što tanji, 0,10mm koji sam i koristio.. Gotovo sam 100% siguran da bi pastrmka to skupila. Ovo su moja zapažanja posle jedne sezone mušičarenja, ne tvrdim da sam u pravu.

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Kolega Silvio je odlicno dopunio skoro sve sto sam imao reci (i podsetio na ono sto nisam rekao) i tom mogucnoscu da ovakve imitacije love kad su aktuelne male kamenjarke. PP (kako degutantno ime vestacke musice, kao krstiti pogrebnu firmu "Zadnje konaciste") nije ni u cemu originalna imitacija, svima kojima izvor saznanja nisu sanovnik i memoari rahmetli Mujice, znaju i kad je i gde i od koga je vezano  plivajuce Zecje uvo samo sa retko upredenom facijanom dlakom zeca i u verziji sa palmerom od pera petla. Osim zadovoljstva saznanja ljudi su to i koristili pecajuci, davno, davno .... na neki nacin je cudno da su Mixove zajebancije i tipicno provociranje, iskustveni i vremenski temelj  icijeg saznanja o konceptu vezivanja, konceptu imitiranja  i konceptu koriscenja. Da... i konceptu koriscenja jer se musica ovog tipa nece isto koristiti sa sumnjom na prisutne pupe, zrele tularase, kamenjarke ili kopnene insekte. Sva tri pomenuta koncepta su  sustina a za tako vrednu sustinu, ljudi koji to zele, saznaju kome zasluga pripada zaista. Za neverujuce ili prepametujuce u moje vreme su postojale opklade pa kad ga rebnes materijalno ili fizicki (makar samo u nagovestaju) drugi put razmislja dali stvarno nesto zna i kako svojim neznanjem pomaze drugima da to isto ne saznaju ili drzi na cistom kraju  govnjivog stapa ljude koji bi mogli i hteli da pomognu, najcesce sustinski ....
Kolega BakiPA, sacuvajte i one imitacije sa duzim i one sa ostrijim kracim dlakama ili palmerovanim ispercima. Klasicni engleski spajderi i neke njihove savremenije verzije bili su najpre samo gola udica sa koncem i dlakom foke ili koncem i perom kokosi ili sva tri elementa u kombinaciji ali zamislite slucajnosti .....na vrlo malim udicama i skromno vezano... i to  stvarno poodavno.
Ellem, kad se desi da ne dobijete rezultate ovakvom imitacijom na povrsini (da je kazem PP-om) iskoristite te koje pominjete, malo mekse vezane i podvucite ih pod vodu, mozete to uraditi i do samog dna poput uobicajenog koriscenja nimfe. Drago mi je ako ovo moje ucesce u temi nekome koristi a na ljubaznu molbu saljem mladim kolegama po nekoliko imitacija ovog tipa (naravno dzabe, akcija traje dva dana, posle mi izlazi neki posao u vinogradu, tek da ne cujem nekoga da prica vicece o Pirocancima).

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Sačuvaću sve primerke PP-a jer ih, jednostavno, moram probati. Tako sam isprobao i kočijaša, par puta je odlično hvatao a par puta nije nikako. Meni zaista nije bitno ko je te mušice izmislio, niti kako se nazivaju. Meni je bitno da što bolje iskoristim ono što već postoji, jer nisam siguran šta bi to moglo više da se izmisli a da bude potpuno drugačije od svega što je do sada napravljeno. Mislim da sve muve love, normalne a ne neke karakondžule i sl. ali u određenom periodu i na određen način.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Paaaaaaa sad.... sledece sezone cemo loviti mozda zajedno pa cu ti pokazati

Vrh Dno