Način prikradanja je uvetovan ribljom vrstom koju se lovi. Poseban akcent dajem na kapitalne ribe ili barem one malo veče. Prikradanje je uvetovano i terenom na kojem se lovi. Ako ste gledali Olivera Edvardsa na onim predivnim bistrim malim rečicama gde lovi lipljana fazanovim repom. Čikica se šunja uzvodno obalom ko' kakav komandos. Na kojem god videu da ga odgledam uvek ima poseban pristup prilaska ribi. Uvek pazi da ribi priđe neopazno kao predator. Što se tiče zabačaja i prezentacije što je usko povezano sa prikradanjem, negde sam gledao tehniku zabacivanja iz ležečeg položaja. Verujem da ovo nije svima atraktivno ali nikako nije besmileno. Koliko sam upoznat sa bassom i mušičarenjem bassa mogu reči da je izuzetno plašljiva riba...ako se ne lovi pretraživanjem daleim zabačajima i iz čamca, odnosno ako je voda bistra i niska neki varaličari i mušičari mu nisko prilaze šunjajuči se po vodi kao krokodil. Ako je sa obale moguče vitlati na takvim vodama onda mu doslovno dopužu...opet komandos stil. Opet kažem, možda je za nekoga to pre extremno ali za nekoga je baš to ono pravo/izazov. U svakom slučaju, čovek koji vešto baca blizu i daleko, pravilno prezentira veštačku muvu te se zna prikrasti svakoj ribi koju ciljano lovi zaslužuje svaku pohvalu od nas ribolovaca. Ja još uvek nisam takav...ali trudim se, možda za 10 godina i bude nešto od mene
Prikradam se ribama od malena ali vitlanje/mahanje zahteva svoj čas/mnogo vežbe.